Het goede nieuws van april

Ingrid Cobben
Apr 27, 2018 · 3 min read

Het dagelijkse nieuws is niet altijd positief. Maar er gaat ook veel wél goed. upday zet de ‘goednieuwsverhalen’ van april op een rij.

upday is een nieuwsapp voor Samsung-gebruikers. Onze journalisten selecteren iedere dag het belangrijkste nieuws uit de Nederlandse media. Ook krijg je gepersonaliseerd nieuws op basis van jouw interesses. Download de app hier.

Historische ontmoeting: Korea’s gaan streven naar complete afbouw kernwapens en vrede

D e leiders van Noord- en Zuid-Korea zijn tijdens een historische ontmoeting overeengekomen dat ze gaan streven naar een vredesakkoord. Kim Jong-un en Moon Jae-in willen daarin ook complete nucleaire ontwapening opnemen. Eerder deze maand besloot Noord-Korea om per direct te stoppen met kernproeven.

Oranjevrouwen aan kop op Europese ranglijst

Daar zijn ze weer! De Oranjevrouwen staan op nummer één van de Europese ranglijst. De Nederlandse voetbalsters wonnen onlangs met een monsterzege van 7–0 van Noord-Ierland, en met 2–0 van Ierland. Bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland in het Philips Stadion in Eindhoven was overigens een recordaantal toeschouwers: 30.238.

Chinees ruimtestation stort probleemloos op aarde

Het was even spannend, maar het onbestuurbaar geraakte Chinese ruimtestation is begin april probleemloos neergevallen in de Stille Oceaan. China meldde dat de Tiangong-1 al grotendeels was opgebrand toen het de dampkring binnendrong. Het ruimtestation werd in 2011 gelanceerd, waarna het in 2016 op drift raakte.

EU verleent Nederland opnieuw mestontheffing

Goed nieuws voor Nederlandse boeren: zij mogen toch nog twee jaar méér mest produceren dan hun collega’s in andere EU-landen. De lidstaten in Brussel hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de Nederlandse mestontheffing te verlengen. De uitzondering is niet met vier jaar, maar met twee jaar verlengd vanwege de mestfraude in ons land.

Aantal plastic tassen in Noordzee verminderd

Fact-check: Verschillende media meldden deze maand dat het aantal plastic zakjes in de Noordzee is gehalveerd. Uit Nederlands en Brits onderzoek bleek inderdaad dat door milieumaatregelen minder plastic in zee belandt. “Een halvering is misschien wat overdreven, maar er zijn andere voorzichtige aanwijzingen dat het beter gaat,” aldus de Volkskrant.

Facebook pakt politieke advertenties strenger aan

Facebook gaat politieke advertenties strenger reguleren. “We hebben onze verantwoordelijkheid niet goed ingeschat en dat was een grote fout”, stelt Zuckerberg. Daarom mag reclame over gevoelige, mogelijk politieke onderwerpen voortaan alleen nog worden geplaatst door goedgekeurde adverteerders. Zij moeten hun identiteit en locatie verifiëren.

Ziekenhuis maakt zelf alternatief voor peperduur medicijn

Het Amsterdamse AMC-ziekenhuis gaat voor het eerst zelf een medicijn maken, als alternatief voor een peperduur middel van een farmaceut. Het is bedoeld voor patiënten met een zeldzame stofwisselingsziekte. Het medicijn dat onder de naam CDCA op de markt is, wordt sinds begin deze maand niet meer vergoed. Zorgverzekeraars gaan het nieuwe, zelfgemaakte middel wél vergoeden.

Nog meer goed nieuws deze maand:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar ingrid@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

upday NL

The latest news from our Dutch editorial team

Ingrid Cobben

Written by

Journalist 😁👍🏼 #Storytelling #AudienceEngagement #BusinessModels #Diversity #DesignThinking #Localisation #ConstructiveJournalism #Community

upday NL

upday NL

The latest news from our Dutch editorial team