Het goede nieuws van december

Ingrid Cobben
Dec 25, 2017 · 3 min read

Het dagelijkse nieuws is niet altijd positief. Maar er gaat ook veel wél goed. upday zet de ‘goednieuwsverhalen’ van december op een rij.

Volgend jaar hogere salarissen verwacht

D e salarissen zullen de komende tijd fors stijgen. Dat zeggen de directeur van het Centraal Planbureau en minister Koolmees van Sociale Zaken. Beiden refereren aan de dalende werkloosheid en de arbeidsmarkt die daardoor krapper wordt.

Politie test app die etnisch profileren moet voorkomen

D e politie gaat een app testen waarmee agenten kunnen zien hoe vaak een auto al is gecontroleerd en of bij eerdere controles iets opmerkelijks is aangetroffen. Zo hoopt de politie etnisch profileren tegen te gaan. In de nieuwe richtlijnen voor het uitvoeren van ‘proactieve’ controles staat ook dat agenten niet te snel mogen oordelen, neutrale taal moeten gebruiken en zich bewust moeten zijn van hun eigen vooroordelen.

Minder fatale ongelukken op spoorwegovergangen

Het aantal fatale ongelukken op spoorwegovergangen is vorig jaar gedaald tot drie. In 2015 kwamen er nog vijftien mensen om bij spoorwegongelukken. De daling is volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het gevolg van de nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Nederlandse economie groeit in hoog tempo

D e Nederlandse economie groeit hard en die groei houdt nog zeker twee jaar aan. “Een boel goed nieuws”, aldus De Nederlandsche bank (DNB). De werkloosheid is verminderd, er is meer werk, de lonen zijn hoger, en de woningmarkt stuwt de groei.

Kanker minder vaak dodelijk

D e overlevingskansen voor kankerpatiënten zijn de afgelopen vijftig jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Zo’n 64 procent van de mensen die in de jaren zestig kanker kregen, stierf binnen vijf jaar. Wie in het afgelopen decennium kanker kreeg, had dubbel zoveel kans om vijf jaar later nog te leven. Het kankercentrum verwacht de komende jaren een verdere stijging.

Europees akkoord om afvalberg te verkleinen

D e EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een principeakkoord bereikt om minder te verspillen en meer te recyclen. De EU-lidstaten leggen zichzelf daarmee verplichtingen op om hun afvalstromen beter te beheren.

Nog meer goed nieuws deze maand:

 • ’85 procent jongeren is tevreden over eigen leven’
 • Toch een ‘vorm van tegemoetkoming’ voor Q-koortspatiënten
 • Kabinet trekt 75 miljoen uit voor beginnende boeren
 • ‘Kwaliteit van leven Nederlander in 25 jaar verbeterd’
 • KNVB en Oranjevrouwen akkoord over hogere vergoeding
 • Facebook gaat lokaal belasting betalen
 • Kabinet wil 30 miljoen uittrekken voor omscholing oudere werklozen

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar ingrid@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

upday NL

The latest news from our Dutch editorial team

  Ingrid Cobben

  Written by

  Journalist 😁👍🏼 #Storytelling #AudienceEngagement #BusinessModels #Diversity #DesignThinking #Localisation #ConstructiveJournalism #Community

  upday NL

  upday NL

  The latest news from our Dutch editorial team