Het goede nieuws van februari

Ingrid Cobben
Feb 28, 2018 · 4 min read

Het dagelijkse nieuws is niet altijd positief. Maar er gaat ook veel wél goed. upday zet de ‘goednieuwsverhalen’ van februari op een rij.

upday is een nieuwsapp voor Samsung-gebruikers. Onze journalisten selecteren iedere dag het belangrijkste nieuws uit de Nederlandse media. Ook krijg je gepersonaliseerd nieuws op basis van jouw interesses. Download de app hier.

Nederlands succes op de Winterspelen

Shorttrackster Suzanne Schulting sluit haar ogen nadat ze goud heeft gewonnen op de olympische 1.000 meter (ANP).

D e Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang verliepen bijzonder voorspoedig voor Nederland. Met acht gouden, zes zilveren en zes bronzen medailles was TeamNL alleen op de Spelen van Sotsji succesvoller. Een kleine greep uit de buitengewone prestaties: onverwacht goud voor shorttrackster Suzanne Schulting op de 1.000 meter, de ‘dubbel’ van Kjeld Nuis (twee keer goud), de verrassende bronzen medaille van de shorttracksters via de B-finale op de relay, en de winst van de 22-jarige schaatsster Esmee Visser op de 5.000 meter.

Minder kinderen dan ooit sterven aan kanker

Het Teddy Bear Hospital in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) voor alle zieke knuffels, op 22 mei 2013 (ANP).

Steeds minder kinderen sterven aan kanker. In 2016 overleden in Nederland 61 kinderen onder de vijftien jaar; het laagste aantal ooit. Begin jaren zeventig gingen er jaarlijks nog meer dan tweehonderd kinderen dood aan kanker. De forse daling is vooral te danken aan verbeterde behandelmethodes.

Noord- en Zuid-Korea zoeken toenadering

De president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, ontmoet Kim Yo-Jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op 10 februari 2018 (Getty Images).

D e Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft Zuid-Korea geprezen voor de “oprechte” en “zeer indrukwekkende” ontvangst van de Noord-Koreaanse delegatie bij de Olympische Winterspelen. Volgens de dictator heeft het bezoek “een warm klimaat van verzoening en dialoog” geschapen. Het was de eerste keer sinds de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig dat een lid van de Noord-Koreaanse heersersdynastie Zuid-Korea bezocht. Noord-Korea doet ook mee aan de Paralympics in Zuid-Korea.

Nederland op plaats vijf beste rechtstelsels van de wereld

De rechtszaal van de rechtbank Midden-Nederland voor de pro forma zitting in de zaak Anne Faber, op 10 januari 2018 (ANP).

Nederland staat opnieuw vijfde op de ranglijst van landen met de beste rechtssystemen ter wereld. Dat staat in een rapport van het World Justice Project. De Scandinavische landen hebben volgens het instituut een nóg beter stelsel. Uit het rapport blijkt overigens wel dat de rechtsstaat wereldwijd onder druk staat.

NVWA gaat eerder waarschuwen voor schadelijke producten

Een winkelende vrouw bij een Jumbo-filiaal in Woerden (ANP).

D e Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat voortaan eerder waarschuwen over voedselmisstanden via haar website, Twitter en Facebook. Uit onderzoek van TV-programma Kassa bleek dat de toezichthouder de waarschuwingen geregeld te laat of niet publiceert. Van de 93 voedselwaarschuwingen in 2017, gaf de NVWA er maar 65 door.

Kabinet gaat strijd aan met problematisch alcoholgebruik

Publiek tijdens de derde dag van de Zwarte Cross in het Gelderse Lichtenvoorde, 16 juli 2017 (ANP).

Het kabinet gaat naast roken en overgewicht ook overmatig alcoholgebruik aanpakken. Zo overweegt het ministerie van Volksgezondheid een beperking van alcoholreclames en een verbod op stunten met bierprijzen in te voeren. Alcohol wordt waarschijnlijk toegevoegd aan het Nationaal Preventieakkoord dat binnenkort moet worden gesloten met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten, bedrijven en sportverenigingen.

Ook Hongkong doet ivoor in de ban

Hongkong gaat vanaf 2021 de verkoop van ivoor verbieden. De semi-autonome staat is een zeer grote afzetmarkt voor olifantenivoor. Het voorstel voor het verkoopverbod kon rekenen op een overweldigende meerderheid in de wetgevende raad van Hongkong. Vorige maand legde China de handel in ivoor al aan banden.

Nog meer goed nieuws deze maand:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar ingrid@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

upday NL

The latest news from our Dutch editorial team

Ingrid Cobben

Written by

Journalist 😁👍🏼 #Storytelling #AudienceEngagement #BusinessModels #Diversity #DesignThinking #Localisation #ConstructiveJournalism #Community

upday NL

upday NL

The latest news from our Dutch editorial team