Het goede nieuws van november

Ingrid Cobben
Nov 30, 2017 · 3 min read

Het dagelijkse nieuws is niet altijd positief. Maar er gaat ook veel wél goed. upday zet de ‘goednieuwsverhalen’ van november op een rij.

Doorbraak in vaccin tegen malaria, van eigen bodem

Een moeder met haar zieke kind in een ziekenhuis aan de vooravond van Wereld Malaria Dag, op 24 april 2015, in Abidjan, Ivoorkust (Getty Images).

Wetenschappers van de universiteitsziekenhuizen van Leiden en Nijmegen hebben een doorbraak bereikt in de ontwikkeling van een vaccin tegen malaria, een van de dodelijkste ziektes op aarde. Proeven met negentien personen in het afgelopen half jaar wijzen op een doorbraak. De bij hen ingespoten verzwakte parasieten hebben geen malaria veroorzaakt.

Gat in de ozonlaag krimpt verder

Het gat in de ozonlaag boven Antarctica is het kleinst sinds 1988 — zo’n 19,6 miljoen vierkante kilometer op 11 september van dit jaar. Dat blijkt uit satellietwaarnemingen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De krimp zou het gevolg zijn van gedragingen in de atmosfeer. Niet zozeer van een versnelde ‘genezing’. Als het de komende jaren op hetzelfde tempo doorgaat, kan de ozonlaag in 2070 volledig zijn hersteld.

Einde aan het 37-jarige bewind van Mugabe in Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa wordt beëdigd als de derde president van Zimbabwe, op 24 november 2017 (NOS).

D e Zimbabwaanse ex-leider Robert Mugabe, die 37 jaar aan de macht was, is afgetreden. De voormalige vicepresident Emmerson Mnangagwa heeft het leiderschap op 24 november 2017 overgenomen. Tijdens zijn beëdiging belooft de nieuwe leider economische groei en democratie. Wat daarvan terecht komt is nog de vraag, Mnangagwa was jarenlang een trouwe medestander van Mugabe.

Wetenschappers slagen erin geheugen te verbeteren

Een oude vrouw bekijkt de notities op de spiegel (ANP).

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om het geheugen van mensen te verbeteren. Zij stimuleerden het geheugen van proefpersonen door een implantaat in de hippocampus te plaatsen dat elektrische signalen afgeeft. Doel is niet zozeer om het geheugen te verbeteren, maar om een manier te vinden om de symptomen van de ziekte van Alzheimer te bestrijden.

Mladić krijgt levenslang voor oorlogsmisdaden

Ratko Mladic in de rechtszaal in Den Haag om de uitspraak van het Joegoslavie-Tribunaal tegen hem aan te horen, op 22 november 2017 (ANP).

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft Ratko Mladić een levenslange gevangenisstraf opgelegd. De voormalige Bosnisch-Servische legerleider is schuldig bevonden aan het plegen van genocide in Srebrenica. Zijn misdaden behoren, volgens de rechter, tot de “meest gruwelijke misdaden die de mensheid heeft gekend”.

Aantal faillissementen Nederlandse bedrijven daalt

Warenhuisconcern Vroom en Dreesman (V&D) ging in december 2015 failliet.

Steeds minder Nederlandse ondernemingen gaan failliet. Dit jaar zouden in totaal 42 procent minder bedrijven failliet gaan dan in 2007. Dat meldt kredietverzekeraar Atradius. Ook in Duitsland en Frankrijk wordt een daling verwacht. Het aantal Britse faillissementen zal stijgen door hogere inflatie en onzekerheid over de gevolgen van de Brexit.

Nog meer goed nieuws deze maand:

 • De Duitse wolvenpopulatie blijft maar groeien, ondanks drukke wegen en stroperij.
 • Het aantal banen in de milieusector nam tussen 2001 en 2015 met bijna 14 procent toe.
 • Een Finse voedingsproducent maakt brood met krekelmeel om bij te dragen aan en oplossing voor wereldwijde voedseltekorten.
 • De eerste energieneutrale parkeergarage in Nederland is geopend.
 • De Wereldbank stelt 150 miljoen beschikbaar voor noodhulp aan het door oorlog geteisterde Jemen.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar ingrid@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

upday NL

The latest news from our Dutch editorial team

  Ingrid Cobben

  Written by

  Journalist 😁👍🏼 #Storytelling #AudienceEngagement #BusinessModels #Diversity #DesignThinking #Localisation #ConstructiveJournalism #Community

  upday NL

  upday NL

  The latest news from our Dutch editorial team