Het goede nieuws van oktober

Ingrid Cobben
Oct 27, 2017 · 3 min read

Het dagelijkse nieuws is vaak niet positief. Maar er gaat ook veel wél goed. upday zet de ‘goednieuwsverhalen’ van oktober op een rij.

Wolf gespot in Nederland

Fanatici fotograferen edelherten op de Veluwe (ANP).

O p de Veluwe is deze maand, tot blijdschap van natuurliefhebbers, een wolf gesignaleerd. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2015. Het dier dat deze maand op de Veluwe werd gezien, komt waarschijnlijk uit Duitsland. De provincie Gelderland is inmiddels gestart met de uitvoering van het landelijke ‘wolvenplan’.

FIFA roept Lieke Martens uit tot beste voetbalster ter wereld

Lieke Martens voorafgaand aan de huldiging voor haar prestaties bij het EK vrouwenvoetbal (ANP).

Lieke Martens is bij het FIFA-gala verkozen tot voetbalster van het jaar. Het zit Martens mee de laatste tijd: ze won het EK met Oranje, kreeg een transfer naar topclub FC Barcelona, en werd in augustus uitgeroepen tot beste speelster van Europa. “Gewoon ongelooflijk, zoiets moois. Daar werk je heel erg hard voor en dan word je zo beloond”, aldus de 24-jarige Martens. Sarina Wiegman werd uitgeroepen tot beste coach van een vrouwenelftal.

Wereldwijde kindersterfte blijft dalen

Twee moeders zorgen voor hun pasgeboren baby’s in een kliniek in de Indiase stad Sangareddy (ANP).

D e sterfte van kinderen onder de vijf jaar is sinds de eeuwwisseling afgenomen; van meer dan 27.000 sterfgevallen per dag in 2000 tot ongeveer 15.000 per dag in 2016. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Verenigde Naties. Desondanks stierven vorig jaar nog ruim 5,6 miljoen kinderen vóór hun vijfde verjaardag. De sterfte onder kinderen tot één maand oud blijft het grootste probleem.

Eigen celsleutel voor gedetineerden bevordert veiligheid

Een man kijkt uit het raam van een cel in een Nederlandse gevangenis (ANP).

I n 19 van de 28 Nederlandse gevangenissen kunnen gedetineerden met een eigen sleutel de celdeur van buiten afsluiten. Anderen kunnen zo niet meer de cel in om spullen te stelen en dat zorgt voor minder onrust. Ook verliest het gevangenispersoneel minder tijd omdat de deuren niet meer afgesloten hoeven te worden. Over het algemeen wordt het nieuwe systeem gewaardeerd, concludeert de Centrale Ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Kliniek Ivoorkust opgedragen aan Tijn

Een kliniek in Dimbokro, in Ivoorkust, is opgedragen aan Tijn Kolsteren. (ANP).

Een van de klinieken die is geholpen met het geld van de 3FM-actie Serious Request, is opgedragen aan de inmiddels overleden Tijn Kolsteren. Het zesjarige jongetje veroverde in december vorig jaar veel harten toen hij in het Glazen Huis aanbood de nagels te lakken van elke donateur. Met zijn initiatief haalde Tijn ruim 2,6 miljoen euro op ter bestrijding van kindersterfte als gevolg van longontsteking.

Proef met tienminutenintercity’s succesvol

D e NS ervaart weinig problemen met ‘spoorboekloos’ rijden tussen Amsterdam en Eindhoven. De intercity’s rijden veelal op tijd en vallen nauwelijks uit. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de proef. Sinds 6 september rijdt op woensdagen tussen 07.00 uur en 19.00 uur iedere tien minuten een intercity op het traject. Vanaf 10 december moet het rijden zonder spoorboek de standaard worden.

Nog meer goed nieuws deze maand:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar ingrid@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

upday NL

The latest news from our Dutch editorial team

  Ingrid Cobben

  Written by

  Journalist 😁👍🏼 #Storytelling #AudienceEngagement #BusinessModels #Diversity #DesignThinking #Localisation #ConstructiveJournalism #Community

  upday NL

  upday NL

  The latest news from our Dutch editorial team