Het jaar 2017 in beeld

Een overzicht van indrukwekkende nieuwsfoto’s uit dit jaar

Het was een bewogen jaar, met grootse inauguraties van de nieuwe presidenten Donald Trump en Emmanuel Macron en sportieve spektakels van Tom Dumoulin en het Nederlandse vrouwenelftal. Maar ook: terreur in Europa, een verwoestende brand in de Londense Grenfelltoren, en vernietigende orkanen in het Caribisch gebied. Een overzicht van bijzondere nieuwsbeelden uit het afgelopen jaar.

De Amerikaanse president Donald Trump zwaait naar het publiek tijdens de parade die volgt op zijn inauguratie in Washington. Trump werd op 20 januari ingezworen als de 45ste president van de Verenigde Staten (Getty Images).
De Franse president Emmanuel Macron staat voor het graf van de onbekende soldaat, net nadat hij een krans heeft gelegd bij de Arc de Triomphe. Eerder op de dag (14 mei) werd Macron ingezworen als president. Met zijn 39 jaar is hij de jongste Franse president ooit (Getty Images).
Op dezelfde dag als de inauguratie van Macron zorgen de spelers van Feyenoord voor uitzinnige vreugde in Rotterdam. Voor het eerst in achttien jaar is de Rotterdamse club weer landskampioen (ANP).
De reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya reisden in april dit jaar naar Nederland. Sinds ze zijn bijgekomen van hun reis uit China zijn de dieren te bewonderen in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen (ANP).
Wielrenner Tom Dumoulin viert feest tijdens de huldiging in zijn geboorteplaats Maastricht op 31 mei. Dumoulin wist als eerste Nederlander ooit de Giro d’Italia op zijn naam te schrijven (ANP).
Duizenden Britten luisteren naar Ariana Grande tijdens het benefietconcert One Love Manchester op 4 juni. Bijna twee weken eerder pleegde een zelfmoordterrorist een bomaanslag vlak na het concert van de Amerikaanse popster. Bij de aanslag kwamen 22 mensen om, onder wie veel jonge fans van Grande (Getty Images).
Dorpsgenoten en vriendinnen nemen afscheid van Romy uit Hoevelaken. In mei dit jaar werden kort na elkaar de lichamen van de tieners Savannah (14) en Romy (14) gevonden. De zaken bleken niet met elkaar in verband te staan. Een 14-jarige jongen is inmiddels veroordeeld voor met misbruiken en doden van Romy (ANP).
Brandweermannen proberen op 14 juni het vuur in de Londense Grenfell Tower te blussen. Veel bewoners lagen nog te slapen toen er brand uitbrak op de tweede verdieping van de woontoren, terwijl het vuur zich razendsnel verspreidde. De verwoestende brand kostte 71 mensen het leven (Getty Images).
Het Iraakse leger viert feest met kinderen in het oude centrum van Mosul op 2 juli. De stad is op dat moment bijna bevrijd van terreurgroep Islamitische Staat. Elf dagen later viel het IS-bolwerk definitief (Getty Images).
De vader van Abdelhak Nouri bedankt fans voor hun komst bij het huis van de Ajacied. De 20-jarige middenvelder van Ajax belandde in juli in het ziekenhuis, nadat hij tijdens een oefenduel in Oostenrijk ineenstortte met hartritmestoornissen (ANP).
Demonstranten luisteren naar muziek tijdens het ‘Welcome to Hell’-protest tegen de G20-top in Hamburg. De grootschalige rellen die volgden leidden tot twaalf miljoen euro schade in Hamburg (Getty Images).
De speelsters van het Nederlands vrouwenelftal juichen tijdens hun huldiging, vlak na het winnen van de EK-finale tegen Denemarken. Voor het eerst in de geschiedenis wonnen de Oranjedames het Europees kampioenschap — en dat in Nederland (ANP).
Ambulancepersoneel en politieagenten helpen gewonden na de terreuraanslag op de Ramblas in Barcelona. Op 17 en 18 augustus werden kort na elkaar twee aanslagen gepleegd in de Spaanse regio Catalonië. Zestien mensen kwamen daarbij om het leven (Getty Images).
Een Rohingya-vluchteling huilt terwijl ze met haar baby een rivier oversteekt, van Myanmar naar buurland Bangladesh. Sinds eind augustus vluchtten meer dan een half miljoen Rohingya-moslims naar Bangladesh vanwege het oplaaiende geweld tegen de bevolkingsgroep (Getty Images).
Zuid-Korea vuurt een ballistische raket af. Het is een reactie op een nucleaire test van Noord-Korea, een dag eerder. Zuid-Korea en de Verenigde Staten ruziën al lang met Noord-Korea vanwege de kernproeven die dat land uitvoert. Dit jaar liepen de spanningen meerdere malen hoog op (Getty Images).
Een man loopt langs de kust van Cuba terwijl orkaan Irma voorbijraast. Cuba werd in september, net als vele andere landen in het Caribisch gebied, geteisterd door meerdere orkanen. Vlak na Cuba dreef de storm verder richting Florida, waar de orkaan ook veel schade aanrichtte (Getty Images).
Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bezoeken het door orkaan Irma getroffen eiland Sint Maarten. Bijna geen enkel gebouw is door de orkaan gespaard gebleven. Het kabinet heeft 550 miljoen uitgetrokken voor de wederopbouw (ANP).
Een brandweerman in Californië deinst weg voor de hitte tijdens het blussen van een grote brand. Onder meer Portugal, Spanje en Californië hadden in het najaar te maken met hevige bosbranden door de hitte en droogte. Los Angeles kreeg te maken met de grootste natuurbrand die de stad ooit zag. Bij de branden kwamen meerdere mensen om, en velen moesten worden geëvacueerd (Getty Images).
Nadat bekend werd dat filmproducent Harvey Weinstein door meerdere vrouwen werd aangeklaagd wegens seksuele intimidatie, begonnen veel vrouwen hun eigen ervaringen te delen onder de hashtag #MeToo. Ook de Zweedse politicus Linnéa Engström deed mee aan de discussie. Zij plaatste een bordje met de hashtag op haar bureau tijdens een debat in het Europese parlement over seksuele intimidatie (Getty Images).
Dit schokkende beeld is een van de eerste foto’s na de bloedige schietpartij bij een muziekfestival in Las Vegas. De 64-jarige schutter Stephen Paddock vuurde vanuit een hotel zo’n tien minuten kogels af op de menigte met automatische wapens. Met 58 doden en meer dan 500 gewonden is het de dodelijkste schietpartij uit de Amerikaanse moderne geschiedenis (Getty Images).
Het kabinet-Rutte III poseert voor de traditionele bordesfoto. Met 225 dagen formeren was de de kabinetsformatie de langste uit de Nederlandse geschiedenis (ANP).
In oktober werd massaal gedemonstreerd in Catalonië voor én tegen de onafhankelijkheid van de regio. Nadat regiopresident Carles Puigdemont de onafhankelijkheid uitriep, zette de Spaanse premier Mariano Rajoy het regionale kabinet af (Getty Images).

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar yanaika@upday.com of stuur een bericht via Twitter.