In beeld: prinses Diana (1961–1997)

Het is vandaag twintig jaar geleden dat Diana Spencer, ‘prinses Diana’, om het leven kwam bij een auto-ongeluk in Parijs. De populaire Britse wordt door het volk ook wel ‘The People’s Princess’ genoemd. Haar stijl, haar inzet voor goede doelen, en ook haar moeizame huwelijk met prins Charles maakten Diana geliefd. De shock was dan ook enorm toen ‘Lady Di’ op 36-jarige leeftijd plotseling overleed.

Foto’s: Getty Images

Lady Diana is negentien jaar als ze door de Prins van Wales wordt uitgenodigd voor een polowedstrijd. De vonk slaat direct over en vijf maanden later verlooft het stel zich op 24 februari 1981. In datzelfde jaar op trouwen Diana en Charles 29 juli in de St Paul’s Cathedral in Londen.
Diana Spencer samen met Camilla Parker-Bowles, de huidige vrouw van prins Charles, in 1980. Het huwelijk tussen prins Charles en Diana verloopt moeizaam, mede door Camilla. Charles kent Camilla al lang voordat hij met Diana trouwt en heeft tijdens zijn huwelijk een relatie met haar. In de biografie ‘Diana: Her True Story’ zegt Diana over haar trouwdag: “Toen ik op mijn grote dag, de bruiloft, naar het altaar liep zocht ik de kerk door op zoek naar Camilla. Ik wist dat ze daar was.” In 1992 gaan Diana en Charles uit elkaar.
Diana op een racebaan in Aintree, Liverpool in 1982. Diana heeft haar titel ‘Lady Diana Spencer’, vaak verkort tot ‘Lady Di’, te danken aan haar vader die in 1975 graaf wordt. De familie verhuist dan naar het landgoed in Althorp. Diana is de jongste dochter van Frances Ruth Burke-Roche en Edward John Spencer. Ze heeft twee zussen en een broer.
Diana krijgt samen met Charles twee kinderen. In 1982 wordt de prins William geboren. Twee jaar later, in 1984, krijgt hij er een broertje bij als prins Harry ter wereld komt.
Diana zwaait naar het publiek wanneer zij arriveert bij het Cité de la Villette in Parijs tijdens een driedaags bezoek in 1992.
Diana bezoekt in 1992 ook een huis voor gehandicapten in Parijs. In datzelfde jaar breekt ze met prins Charles. Het zal dan nog vier jaar duren voordat de scheiding rond is. Pas in 1994 geeft prins Charles in een televisie-interview toe dat hij is vreemdgegaan tijdens zijn huwelijk met Diana.
In 1993 gaat Diana met haar kinderen op vakantie naar het eiland Nevis, in de Caraïbische Zee. Diana wil een zo gewoon mogelijk bestaan voor haar kinderen. Zo stuurt zij William en Harry naar een reguliere peuterspeelzaal en brengt ze de kinderen vaak zelf naar school.
Diana staat bekend om haar steun aan goede doelen. Zo doet ze veel om het taboe rond hiv en aids te verminderen. Ze knuffelt bijvoorbeeld openlijk met patiënten. Ook voert ze campagne tegen het gebruik van landmijnen. In 1995 wordt Diana beloond voor haar vrijwilligerswerk. In New York ontvangt ze de Humanitarian of the Year Award.
In de nacht van 31 augustus 1997 raakt Diana betrokken bij een auto-ongeluk in Parijs. Ze verlaat zaterdagavond laat samen met haar vriend Dodi al-Fayed Hôtel Ritz op weg naar Fayeds huis. Hun auto rijdt onderweg met een snelheid van 104 km/uur tegen een pilaar in de Almatunnel in Parijs. De auto werd achternagezeten door Franse fotografen op motoren. Dodi al-Fayed en de chauffeur Henri Paul zijn op slag dood. Diana’s lijfwacht Trevor Rees-Jones overleeft het ongeluk, hij is de enige die een gordel om heeft.
Diana zit bijna een uur klem in de auto. Hulpdiensten krijgen haar levend uit het wrak en ze wordt ter plekke behandeld. Als dat niet mag baten, wordt ze naar het ziekenhuis gebracht en geopereerd. Haar interne verwondingen kunnen niet worden gestopt. Op 31 augustus 1997 om 04.00 overlijdt Diana Spencer in Parijs.
Het Verenigd Koninkijk rouwt. Meer dan een miljoen bloemstukken worden voor Diana’s huis in Londen gelegd. Op 6 september 1997 wordt Diana begraven, onder toeziend oog van zo’n drie miljoen mensen die speciaal voor Diana naar Londen zijn afgereisd. De dienst wordt live uitgezonden en is over de hele wereld te zien.