Wat we weten van het nieuwe regeerakkoord

Joost Groot
upday NL
Published in
4 min readOct 9, 2017

Na de langste formatie ooit komt er morgen een regeerakkoord. De afgelopen dagen kwam er veel informatie naar buiten over de inhoud van het akkoord. We zetten alles we tot nu toe weten voor je op een rij.

Belastingen

Het nieuwe kabinet gaat het belastingsysteem stevig hervormen. Zo wil de nieuwe regering de drie belastingschijven omvormen naar een systeem met twee belastingschijven. Dat zou vooral voor middeninkomens een voordeel moeten zijn. De vermogensbelasting wordt ook verlaagd.

Het lage btw-tarief wordt verhoogd van 6 naar 9 procent. Het lage tarief geldt voor alle eerste levensbehoeften zoals brood en melk, maar bijvoorbeeld ook de kapper valt onder het lage tarief. Daarnaast wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd, wat gecompenseerd moet worden via het eigen woningforfait.

Het nieuwe kabinet wil ook het vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven een boost geven. Daarom wordt de dividendbelasting afgeschaft en gaat de winstbelasting omlaag. Dat heeft ook positieve effecten voor het Nederlandse bedrijfsleven, maar het zijn dure maatregelen. De kosten van alleen het afschaffen van de dividendbelasting worden geschat op 1,4 miljard euro.

Sociaal beleid

Kabinet-Rutte III heeft besloten om toeslagen en sociale regelingen ongemoeid te laten. Wel wordt er 1 miljard euro uitgetrokken voor kinderbijslagen. Daarnaast komt er 500 miljoen euro vrij voor AOW-gerechtigden en wordt er 770 miljoen euro geïnvesteerd om de salarissen van basisschoolleraren te verhogen en de werkdruk te verlagen.

Een opmerkelijk punt uit het nieuwe regeerakkoord is het voornemen om een maatschappelijke dienstplicht in te voeren voor werkloze jongeren. Dit wordt niet verplicht, maar jongeren die deelnemen aan het programma krijgen daarna voorrang op een baan. De leerplicht wordt verhoogd tot 21 jaar voor jongeren die geen diploma hebben.

Een veelbesproken punt van het CDA dat het ook gehaald heeft tot in het regeerakkoord is het verplichte onderwijs over de Grondwet en het Wilhelmus. Ook moet elke school verplicht het Rijksmuseum bezoeken. Voor studenten blijft het leenstelsel bestaan, het collegegeld moet wel omlaag.

Het nieuwe kabinet wil het vaderschapsverlof vergroten naar zes weken.

Gemeenten en andere overheidsinstellingen moeten geslachtsregistratie zoveel mogelijk beperken. Dat zou moeten bijdragen aan de emancipatie van mensen uit de LHBTI-gemeenschap.

Lasten voor ziek personeel worden voor kleine werkgevers verlaagd. Bij ziekte hoeven deze werkgevers nog maar één in plaats van twee jaar door te betalen. Het tweede jaar wordt vervolgens betaald uit een nieuwe verzekeringspot. Tot slot moet er een minimum-uurtarief komen voor ZZP’ers zoals maaltijdbezorgers.

Integratie / immigratie

Het nieuwe kabinet heeft besloten dat nieuwe vluchtelingen met een verblijfstatus niet in aanmerking komen voor toeslagen. Verder wordt er een nieuwe bed-bad-broodprocedure geïntroduceerd, die deze keer wel kans van slagen heeft omdat de gemeenten dit voorstel steunen.

Het kabinet wil ook meer vluchtelingendeals sluiten, zoals met Turkije, om meer grip te krijgen op de migratie. Het aantal vluchtelingen dat Nederland actief uitnodigt hierheen te komen stijgt van 500 naar 750.

Het kinderpardon blijft onveranderd. Dat houdt in dat niet meer kinderen in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Veiligheid en justitie

De aanpak van illegale prostitutie en mensenhandel is een van de speerpunten van het veiligheidsbeleid. Met strafrechtelijke vervolging moeten de misstanden in de sector worden aangepakt.

Teruggekeerde jihadisten wil het nieuwe kabinet makkelijker en langer kunnen vastzetten.

Zorg

Een van de eerste besluiten van het aankomende kabinet was de poging om het eigen risico niet te laten stijgen. Minister Edith Schipper stelde hiertoe een spoedprocedure in.

De partijen hebben in het regeerakkoord weinig vastgelegd over medisch/ethische kwesties. Zo wordt er niet gekeken naar verruiming van mogelijkheden tot hulp bij zelfdoding. Wel wordt er meer mogelijk op het gebied van onderzoek naar stamcellen en embryo’s.

Mobiliteit en klimaat

Voor vrachtwagens wil het kabinet-Rutte III een kilometerheffing gaan invoeren. Voor het personenvervoer zijn de partijen voornemens om lagere boetes in te voeren, maar hogere straffen bij veelvuldige overtredingen.

Verder wil het kabinet meer asfalt neerleggen om de doorstroming op de wegen te verbeteren. Daarnaast is het streven om in 2030 een compleet emissieloos wagenpark in Nederland te realiseren.

Het kabinet wil woningcorporaties aansporen hun woningen beter te isoleren. Woningcorporaties die isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren krijgen een stevige korting op de verhuurdersheffing.

Democratie

Hoewel D66 het punt van het bindende referendum heeft laten varen, gaat het kabinet wel proberen om een systeem van gekozen burgemeesters te introduceren.

--

--