WK 2018: maakt het Nederlands elftal nog kans?

Arjen Robben van het Nederlands elftal met onder meer Daley Blind, Robin van Persie, Wesley Sneijder, Tonny Vilhena tijdens de training in het Stade de France (ANP).

Het Nederlands elftal speelt vanavond om 20.45 uur de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. Eén ding is duidelijk: Nederland móét winnen wil het elftal nog goede kans maken op een plek op het WK voetbal 2018 in Rusland. Maar het team heeft ook hulp nodig van de concurrentie. De mogelijke scenario’s op een rij.

De procedure

De kwalificatie voor het WK is opgedeeld in negen verschillende poules. Alleen de poulewinnaars plaatsen zich direct voor het kampioenschap. De beste acht nummers twee uit de poules strijden in de playoffs om de vier overige plekken.

Oranje is ingedeeld in groep A van de Europese kwalificatie voor het WK, samen met Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg. De stand in poule A ziet er op dit moment als volgt uit:

 1. Zweden (13)
 2. Frankrijk (13)
 3. Nederland (10)
 4. Bulgarije (9)
 5. Wit-Rusland (5)
 6. Luxemburg (1)

Oranje moet zijn positie in de resterende vier duels in ieder geval verbeteren naar een tweede plaats, wil het team nog kans maken op de playoffs. Hierbij is het team niet alleen afhankelijk van de eigen resultaten, maar vooral ook van die van Zweden — de huidige koploper. Ook Frankrijk en Bulgarije zijn directe concurrenten. Wit-Rusland en Luxemburg hebben met slechts 5 en 1 punt(en) nog weinig rol van betekenis.

Jeroen Zoet in actie met Vincent Janssen tijdens een training van Oranje in de aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (ANP).

Droomscenario

In een droomscenario wint Nederland vanavond van het sterke Frankrijk en verliest Zweden dezelfde avond van tegenstander Bulgarije. Met deze uitslagen zou Oranje in de poule op een gelijk puntenaantal komen met Frankrijk en Zweden en liggen alle kansen voor het WK weer open.

De stand bij winst Nederland en verlies Zweden:

 1. Nederland (13)
 2. Frankrijk (13)
 3. Zweden (13)
 4. Bulgarije (12)

Als Oranje wint, maar Zweden ook wint of gelijkspeelt, deelt Nederland een tweede plaats in de poule met Frankrijk.

Nederland wint, maar Zweden wint ook:

 1. Zweden (16)
 2. Nederland (13)
 3. Frankrijk (13)
 4. Bulgarije (9)

Nederland wint, Zweden speelt gelijk:

 1. Zweden (14)
 2. Nederland (13)
 3. Frankrijk (13)
 4. Bulgarije (10)
Robin van Persie met assistent Fred Grim tijdens de training van Oranje dat zich voorbereidt op de WK kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. Rechts Dick Advocaat.

Doemscenario

Bij gelijkspel en verlies vanavond zullen de kansen van Oranje voor deelname aan het WK voetbal er minder rooskleurig uitzien. Bij gelijkspel zal Nederland in het beste scenario als derde in de poule staan, in het slechtste geval zelfs op plek vier.

Nederland speelt gelijk, Zweden wint:

 1. Zweden (16)
 2. Frankrijk (14)
 3. Nederland (11)
 4. Bulgarije (9)

Nederland speelt gelijk, Zweden speelt gelijk:

 1. Zweden (14)
 2. Frankrijk (14)
 3. Nederland (11)
 4. Bulgarije (10)

Nederland speelt gelijk, Zweden verliest:

 1. Frankrijk (14)
 2. Zweden (13)
 3. Bulgarije (12)
 4. Nederland (11)

Bij verlies slinken de kansen van Oranje vanzelfsprekend het meest. Oranje zou enorm veel punten moeten inhalen in de laatste drie duels om zelfs nog maar kans te maken op de playoffs. De mogelijke uitslagen:

Nederland verliest, Zweden wint:

 1. Zweden (16)
 2. Frankrijk (16)
 3. Nederland (10)
 4. Bulgarije (9)

Nederland verliest, Zweden speelt gelijk:

 1. Frankrijk (16)
 2. Zweden (14)
 3. Bulgarije (10)
 4. Nederland (10)

Nederland verliest, Zweden verliest:

 1. Frankrijk (16)
 2. Zweden (13)
 3. Bulgarije (12)
 4. Nederland (10)

Conclusie

Als Nederland vanavond wint (en idealiter Zweden verliest) is het elftal nog volop in de race voor een plek in de playoffs en zelfs directe kwalificatie. Bij gelijkspel of verlies worden de kansen voor Oranje beduidend kleiner, en is het team sterk afhankelijk van de resultaten van de concurrentie in de resterende drie duels.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.