Proptech Brief — Juleutgaven

Proptech Norway
Proptech Brief
Published in
11 min readDec 20, 2023

--

The Great Office Makeover. Norsk eiendomsbransjes første supergruppe. Proptech-året som var. Og alle de feteste overskriftene fra norsk og global eiendomsteknologi.

Ringnes i juleform på Proptech til Julefrokost

SISTE FRA PROPTECH NORWAY / KONTOR & BOLIG/ SMART DRIFT / BÆREKRAFT & GJENBRUK / FINANS & MARKED / DESIGN & PLANLEGGING / CONTECH / BRANSJESNAKKIS

Proptech Norway 2023 i tall

17: antall innovative partnere som i 2023 har samarbeidet om eiendomsteknologi og utveksler erfaringer og strategi som driver den norske proptechrevolusjonen. Mer informasjon på våre hjemmesider.

2700: Antall besøkende på arrangementene våre

1: Guttekor til Frokost

37: Emisjoner, oppkjøp og sammenslåinger av selskaper i nettverket (anekdotisk)

1,48: Milliarder kroner investert i norsk proptech (anekdotisk)

14: Medlemmer i Event Squad — den utrettelige programkomite

3: Antall dager fra Mesh Youngstorget kom under vann til Proptech Summit skulle vært avholdt der

3: Antall netter som bruktes for å flytte Summit til ny lokasjon

75: Antall speakere på scenen under Proptech Summit

640: Varme introduksjoner mellom eiendom, teknologi og kapital

1/3: Andelen av henholdsvis eiendomsfolk, teknologiselskaper og investorer på Proptech Norways events

165: Antall proptech-selskaper som er medlemmer i Proptech Network

19: Deltagere på proptech-delegasjonen til New York

0: Offentlige virkemidler i driften av proptechnettverket

25: datoen i september neste år for Proptech Summit

Takk for i år og god jul!

Ikke langt fra sannheten. Slik ser Dall-E for seg møtene i corporate-nettverket.

Ble dette nyhetsbrevet videresendt til deg, eller kjenner du noen som vil like å lese det? Gjør som nesten 5000 abonnerer på Proptech Brief og tegn deg gratis på hjemmesiden for de viktigste overskriftene om hvordan teknologi endrer måten vi bygger, drifter og omsetter byggene våre.

🏆10 norske finalister i Nordic Proptech Awards

Norsk proptech gjør det fortsatt sterkt i Norden.

Gratulerer til hele ti norske finalister i årets Nordic Proptech Awards, et pris- og synlighetsprogram som drives i fellesskap av de nordiske proptech-foreningene. Vi anbefaler en nærmere titt på blant andre:

EI Solutions i Invest & Finance-kategorien
🏗️ Tvinn og laiout i Contech-kategorien
🏘️ Propely, Carrot og Findable i Property Management-kategorien
🔌 Powerpal og Parqio i den nye Urban Mobility & Logistics-kategorien
📈 Visuado i Market-kategorien
🌿 Incube Lighting i Sustainable & Healthy Buildings-kategorien

Les mer om alle finalistene her: https://www.nordicproptechawards.com/finalists-2024

Lykke til på finalene med live-pitching skjer i januar, med prisutdeling og fest i København den 1. februar. Det kan du søke om å delta på her.

☕ Proptech til Frokost — Juleutgaven

Sammen med 4Service fylte vi Hausmanns Hus med hyggelige folk og ekstrem julstemning.

🎄Takk til de rekordmange som deltok på Proptech til Julefrokost på Hausmanns Hus — med Proptech Norway, Estate og Mesh. Anders og Daniel lovet ekstrem julestemning — og gjestene leverte. Nå kan julen bare komme.

🎼Sankt Hallvardsguttene gjorde brødbrytingen sakral og vakker. Christian Ringnes lovet at verden nok blir levelig igjen “i 2026 eller 2028 bare vi holder ut”. Martin Almerud delte tankene bak all sensorikken i Hausmanns Hus. Carine Blyverket, Dag Tønder og Martin Mehus snakket om det nye teknologiselskapet til Entra , Storebrand og Malling & Co. Henrik Botten Taubøll forklarte hvordan det kunne gå som det gikk med WeWork.

🥐Og sist, men mest: 68 prosent av eiendomsfolk er på periodisk faste. 100 prosent av dem røk på en smell. 4Service leverte en episk frokost det vil snakkes om.

🙏Ekstra takknemlige for årets frokostpartnere Brækhus, Izy AS, LAFT.io og 4Service som gjorde disse samlingene mulig. Nå skal vi lande partnerne for frokostene i 2024 — ta kontakt for mer informasjon.

Vi har hatt et fantastisk frokostår med alle dere og synes det er særs hyggelig å møtes på denne måten.

🗽New York-delegasjonen trygt i havn

Hyggelig. Lærerik. Intenst. Varige relasjoner ble formet i det vi tenker blir en årlig delegasjon til proptechens hovedsete.

🛫Vi er nyss hjemkommet fra en lærerik og supersosial New York-delegasjon sammen med Proptech Innovation, Innovasjon Norge og Det norske konsulatet. 20 eiendomsinnovatører og gründere tok turen.

🤝Delegasjonen inkluderte en ‘high-level’ nordisk Mini Summit på Konsulatet med Fifth Wall, Metaprop og Nikki Greenberg blant innleggsholderne; besøk på storslåtte Hudson Yards med Related, NBIM og DNB; akademisk omvisning på Columbia-uuniversitetets nye bydel (!) Manhattanville i Harlem; og mye mer. Les hva vi lærte her og her.

💡Innovasjon og bærekraft er mye lengre fremme i pannebrasken til norske eiendomsaktører.

💡Norsk proptech, relativt til finansieringnivå, er av skyhøy kvalitet.

Fremtiden er rosa. Commercial Observers redaktør mener delegasjonen bekrefter at proptech er veien å gå for Norge etter oljen (Commercial Observer).

Kickoff for REDI Norway

På nyåret sparkes omsider REDI Norway (Real Estate Digitalization Initiative) i gang. Det er en metodikk som samler Norges mest innovative eiendomsaktører (våre partnere 🔥) i fokuserte arbeidsprosesser for å dele erfaringer og lande en felles forståelse av definerte teknologivertikaler.

⚓Når partnerne møtes på roundtable og middag på Maritimt Museum i slutten av januar, er vi allerede i gang med pilotprosessen om innendørs 5G. De to neste tematikkene settes i løpet av en ettermiddag der vi i samarbeid med det ledende nordiske impact-fondet Urban Partners diskuterer hvordan klimamål bakes inn i eiendomsbransjens nye forretningsmodeller.

Ta kontakt dersom du vil vite mer om REDI eller partnernettverket.

🎈Vil dere bli medlem i Proptech Network?

Proptech Network tilbyr en serie med arenaer og aktive introduksjoner mellom eiendomsaktører, proptechselskaper, investorer og et internasjonalt nettverk av proptechforeninger.

Det er mye innsikt og forbindelser å hente på å delta mer aktivt som medlem i vårt Proptech Network (merk: ikke det samme som partnerskap).

🪙Basic Membership er gratis og uforpliktende, og gir blant annet oppføring i vår nasjonale Proptech-database, nyhetsbrev og tidlige invitasjoner til arrangementer.

💵Med et Premium Membership kobles dere direkte på nettverket, med dedikerte strategisesjoner, varme introer til et internasjonalt nettverk av investorer og kunder, eksklusive arrangementer, fusevalg på delegasjoner, og mye mer.

Les mer om Proptech Norway og tegn et medlemskap her.

🎙️Nye episoder ute fra Praktisk Proptech

Gjennom vårt samarbeid ,ed proptech-evangelister-in-chief Tommy Hagenes og Martin McGloin deler vi et utømmelig reservoir av innsikt for alle som ønsker usecase om hvilken lavthengende frukt, høythengende frukt og nedfallsfrukt vi kan plukke for å komme i gang med teknologi i eiendommene våre. Her er de siste episodene:

💼Fra Arkivering til Innovasjon: Bara Eiendoms Samarbeid med Findable

🔦En reise inn i fremtidens belsyning med Fagerhult og Henrik Berg

🥕Data-Drevet Avfallshåndtering: Et Dypdykk med Carrot’s Jon Erik Medhus

Og nå: vår kuraterte oppsummering av de viktigste overskriftene i norsk og global proptech.

SISTE FRA PROPTECH NORWAY / KONTOR & BOLIG / SMART DRIFT / BÆREKRAFT & GJENBRUK / FINANS & MARKED /
DESIGN & PLANLEGGING / CONTECH / BRANSJESNAKKIS

Didn’t work. WeCrashed. Selskapet som er en gave for semismarte ordspillsfantaster og samtidig synonymt med co-working, har en usikker fremtid etter å ha søkt konkursbeskyttelse i USA. Det skjer samtidig som en stille men historisk vekst for co-working, der andre aktører vokser kraftig (Business Insider og Costar)

😥Det amerikanske kontormarkedet skal stupe nye 20 prosent neste år og bruke tiår på å nå gamle høyder (Business Insider)

🛺Dårlige kontrakter drepte smarthjemmet, ikke maskinvare. Hvorfor smarthjemmet ikke funker lenger — og hvordan det er lovgiverne som skal fikse det (The Verge)

🗺️Mazemaps innendørsnavigasjon har nådd 50 millioner kroner i omsetning. Desken i Finansavisen mener de burde hatt 100 millioner — for det var nemlig det Erik Must, Eilert Hanoa og co forventet før kontormarkedet døde…(FA)

🛎️Tenant Experience-teknologi på moten: konsulentselskap hjelper hoteller å hente inn internasjonale hospitality-konsepter som Numa (Hotellmagasinet)

📌Den store rekalibreringen av kontormarkedet ser til AI for hjelp til redesign — en nisje norske selskaper stiller sterkt i (Propmodo)

🏠Coliving.com eies av norske Daniel Beck (Daniel Beck)

Metabyen. Richard Florida & Co med oppdatert forskning om den kreative klassen og rollen byer må innta for å tiltrekke seg talentet de trenger for å blomstre (Harvard Business Review)

SISTE FRA PROPTECH NORWAY / KONTOR & BOLIG / SMART DRIFT / BÆREKRAFT & GJENBRUK / FINANS & MARKED /
DESIGN & PLANLEGGING / CONTECH / BRANSJESNAKKIS

“Vi driver historiske hoteller, men vi trenger ikke bruke historiske løsninger.”
-Chris Andre Pedersen i hotellkjeden Kronen kuttet 15 prosent i energibruken på 48 timer med litt sensorikk og Energy Control (Hotellmagasinet)

Norsk eiendomsbransje har fått sin første supergruppe, våre egne Travelling Wilburys. Skal du bli eiendomsbransjens Roy Orbison må du utvikle et toppsystem som strømlinjeformer brukertjenestene i et bygg og samtidig styrer brukerdataen. Entra er frontfiguren som har fått med seg Storebrand og Malling på trommer og bass, for å kommersialisere teknologien i et nytt selskap (Estate)

⛷️Vår mest berømte Proptech-investor Aksel Lund Svindal kjøper seg videre opp i Airthings — der han var styreleder en gang. Samtidig overlater Øyvind Birkenes sjefstolen til Emma Tryti — takk for solid innsats! (FA)

🚒Unggutta i Propely har doblet lisensinntektene det siste året — og har nå 150 kunder og 4000 eiendommer på sin forvaltningsplattform (FA)

💧Halvparten av norske byggfeil skyldes vann. Dryppende historie om vann under takpappen funnet med dronekontrollene til Inotek (TU)

💕Autilitys digitale tvillinger for driftspersonell har store, happy kunder som Trondheim Areal og er klar for skalering (Estate). Har brukt 70 millioner på å utvikle metode som kan digitalisere et bygg over natten, også når det ikke har BIM (Nemitek), og får backing av Siemens (Siemens)

🪼Slik oppdaget Bertel O Steen store vannlekkasjer med Smartvattens sensorer (Smartvatten)

🛌De historiske hotellene i Kronen har tatt i bruk sensorikk og Energy Control for å fåkntroll på energibruken

Det siste året snakker myndigheter og kommentariatet stadig oftere om energieffektivisering av eiendom som en del av klimaløsningen, samtidig som proptechkappløpet for å kutte strømregningen er i gang. Selskaper som Smartwatt og Energy Control henter penger og kunder. Og Airthings-investor Geir Førre har lansert Eliot, som sier de har funnet sektorens første skalerbare løsning (Shifter)

SISTE FRA PROPTECH NORWAY / KONTOR & BOLIG / SMART DRIFT / BÆREKRAFT & GJENBRUK / FINANS & MARKED /
DESIGN & PLANLEGGING / CONTECH / BRANSJESNAKKIS

😎Du vet at proptech er blitt en moden sektor når selskaper som i følge pressen ‘sliter’ henter en halv milliard uken etter. Det var i hvert fall det solenergigjengen i Otovo gjorde, med drammenserne i Å Energi som største eier (Shifter)

🥈Oslo fra tiende til andreplass — etter Gøteborg — på listen over verdens mest bærekraftige byer til Global Destination Sustainability Movement. Ta det til oss! (CN Traveler)

♻️Loopfronts ombruksplattform og markedsplass kombineres med Tvinns avanserte BIM-teknologi for å akselerere ombruk i byggebransjen (Tvinn@Linkedin)

♻️♻️…Samtidig som Entra kjører på med Loopfront for å systematisere sine småhårete gjenbruksambisjoner (Shifter)

💸Bankene øker tempoet på bærekraftig finansiering: Møller Eiendom, Braathen og Fredensborg har fått digre bærekraftsbetingede lån. Ferske eksempler på en trend der grønne premium OG brune rabatter feier over Europa (Estate)

🤑CBRE sier at bærekraftssertifiserte næringsbygg i Europa innhenter 7 prosent høyere leiepriser. Vil man i 2030 i det hele tatt få omsatt ikke-bærekraftig eiendom som ikke er kraftig nedskrevet?

🔥Tørn, dem fremadstormende plattformen for salg av overskudds-byggvarer, har fått med seg Solar (Fremtidens bygg)

🌞Solcelleselskapet Over Easy Solar, som har utviklet vertikale paneler for flate tak, henter 9,5 millioner i frisk kapital fra flere energikjemper (Shifter)

Bærekraftig spøkelsesby. Ørkenbyen Masdar utenfor Dubai skulle bli verdens første klimanøytrale by. Satset, men ble jo langt ifra det. Pekepinn på hvordan det vil gå ed NEOM og andre ambisiøse prosjekter? (E24 og Guardian)
God hjul. Visste dere at dette fantes? Enorme kirkegårder med sykler fra feilslått sykkeldeling (Nathan Resninck)

SISTE FRA PROPTECH NORWAY / KONTOR & BOLIG / SMART DRIFT / BÆREKRAFT & GJENBRUK / FINANS & MARKED /
DESIGN & PLANLEGGING / CONTECH / BRANSJESNAKKIS

“Det finnes investorer som ingen snakker om og som gründere bør holde seg langt unna. Bli kjent med start-up-vampyren.”
-Lexolve-grunder Merethe Nygaard om investortypene du bør holde deg unna — med mindre du liker slikt (DN)

🌶️Rolig folkens. Selv om pressen ikke ser ende på elendigheten for startups akkurat nå, er det digg å ha Trond Riber Knudsen opp ermet for litt bakkekontakt (FA)

🪙Et nytt dansk investeringsfond myntet på proptech sætte skub i effektiviseringen av eiendomsbransjen, med Realdania og englenettverket Danban som primus motorer (Ejendomswatch)

🔋Ladeselskapet Wattif fikk i januar 50 millioner euro fra investeringsfondet Marguerite. Nå kjøper det bergensbaserte selskapet opp ladesystemet Charge365 fra Zaptec (Shifter)

And I won’t take it anymore! Zachary Corman setter skapet (litt for?) ettertrykkelig på plass i kronikk om norske techledere som ikke forstår data (Shifter)
Reisen til julestjernen. Adioma har laget denne grafikken som oppsummerer startupreisen basert på et essay av Paul Graham.

SISTE FRA PROPTECH NORWAY / KONTOR & BOLIG / SMART DRIFT / BÆREKRAFT & GJENBRUK / FINANS & MARKED /
DESIGN & PLANLEGGING / CONTECH / BRANSJESNAKKIS

✏️Agiliate — Link Arkitekturs nye og åpne motor for generering av planløsninger for kontorer — lanseres aller først for utviklere. Et rikholdig nordisk miljø for paramterisk design får enda et deilig tilskudd (Link)

☁️Unacast har alliert seg med Google Cloud for å bruke skygigantens generative AI-modell sammen med egen stedsdatatjeneste (Unacast)…

🥷…og har slått seg sammen med amerikanske Gravy Analytics — ikke første gang en norsk proptechpioner slår sine hoser sammen med amerikanere. Unacast har som et resultat av amerikansk nærkontakt blitt mer aggressive, sier de (Shifter)

SISTE FRA PROPTECH NORWAY / KONTOR & BOLIG / SMART DRIFT / BÆREKRAFT & GJENBRUK / FINANS & MARKED /
DESIGN & PLANLEGGING / CONTECH / BRANSJESNAKKIS

📐Consiglis selvprosjekterende ingeniør skal ha spart inn 2000 timer på å prosjektere infrastruktur på dette ene prosjektet. Med færre feil (TU)

🏙️Hundrevis av byer implementerer metaverse-teknologi innen 2030 (SmartCities)

Vet ikke om dette er tiden for nye bykonsepter, men hvis riktig person spør er det somkjent ingen gresner for hvor dype lommer som finnes. Morsom lesing er det i hvert fall. (NYT)

SISTE FRA PROPTECH NORWAY / KONTOR & BOLIG / SMART DRIFT / BÆREKRAFT & GJENBRUK / FINANS & MARKED /
DESIGN & PLANLEGGING / CONTECH / BRANSJESNAKKIS

Vi avslutter årets Proptech Briefs med denne nydelige oppsummeringen av vinterens store snakkis — dramaet i OpenAI.

De som fryktet risikoen ved AI aller mest endte opp med å bygge det. Vi har matet ChatGPT med en del artikler og bedt om en oppsummering av hvordan sviktende tillit førte til økt konkurranse — og til slutt det voldsomme dramaet ved OpenAI.

👩‍⚖️Etiske og eksistensielle bekymringer rundt AI: En prat mellom Elon Musk og Larry Page på en bursdag i 2015 fikk frem uenigheten i perspektiver på hvordan kunstig intelligens’ vil virke inn på menneskeheten. Musk fryktet at AI kunne føre til menneskehetens ødeleggelse, mens Page forestilte seg en fremtid der mennesker smelter sammen med AI, noe som ville føre til flere intelligenser som konkurrerer om ressurser.

🤖 Maktkampen i Silicon Valley: Teknologibransjens rikeste folk, som Musk, Page, Mark Zuckerberg, Peter Thiel og andre, engasjerte seg i en intens konkurranse om kontroll over AI-teknologi. Denne konkurransen var preget av uenigheter, egoer og jakten på både forretningsmuligheter og makten til å påvirke AI’s fremtid.

🚀Opprettelsen av OpenAI og dets innvirkning: Elon Musks misnøye med retningen til Google førte til opprettelsen av OpenAI i 2015, med mål om å sikre trygg utvikling av AI. OpenAI’s ChatGPT påvirket teknologibransjen betydelig og økte bevisstheten om AI’s risikoer og potensial, selv om partnerskapet mellom Musk og Sam Altman innenfor OpenAI ble avsluttet.

✏️Talentanskaffelse og bedriftsstrid: Store teknologiselskaper som Google, Microsoft og Facebook engasjerte seg i budkriger for å skaffe talentfulle AI-forskere og utvikle banebrytende AI-teknologier, noe som gjenspeiler bransjens intense konkurranse om AI-ekspertise.

🖥️ Etiske hensyn ble satt til side: Til tross for initiale forsøk fra AI-laboratorier som DeepMind på å etablere etikkstyrer og prioritere trygg utvikling av AI, falt disse initiativene ofte kort, med bekymringer for kommersialisering og kontroll som veide tyngre enn etiske hensyn. Denne trenden førte til konflikter, avganger og utfordringer med å sikre ansvarlig AI-utvikling.

New York Times’ oppsummering av veien til OpenAI-dramaet er lærerik på mange nivåer — og god julelektyre.

🧑‍🎄GOD JUL!🧑‍🎄

--

--

Proptech Norway
Proptech Brief

Network of companies and organizations furthering the sustainable development of cities - one building and neighborhood at a time.