The Proptech Brief — Januar 2022

Proptech Norway
Proptech Brief
Published in
8 min readJan 27, 2022

--

Ny norsk proptech-podcast graver i historiene bak overskriftene. Proptech til Frokost i februar utsolgt— slik sikrer du deg billett. Og alle de viktigste nyhetene fra et økosystem som i hvert fall ikke bremser.

Velkommen til januarutgaven av The Proptech Brief — nyhetsbrevet med det engelske navnet om alt som skjer i norsk proptech (mot en global horisont). I det vi går mot et tilsynelatende endelig pandemiklimaks, kommer analysemiljøenes svar på hvilke nye vaner som vil sette seg i den post-pandemiske arbeidsverden. Uansett utfall er proptech blitt et make-or-brake for eiendomsaktører som tilpasser porteføljen til fleksible arbeidsformer og regulatoriske endringer som taksonomien. I dette nyhetsbrevet får du alle nyhetene som gjør at du regjerer diskusjonen på morgenmøtet. God fornøyelse!

SISTE FRA PROPTECH NORWAY / FREMTIDENS KONTOR & BOLIG/ SMARTE BYGG & DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

Ny podd ute nå: Proptech til Frokost

Silje Rønne i Estate Media og Daniel Butenschøn i Proptech Norway fungerer best på hver sin tid av døgnet, med samles rundt frokostbordet for å snakke proptech med gjeve gjester (Foto: Estate).

🎙Det skjer så mye i norsk proptech at vi må snakke om det — helst med en gang vi våkner. Estate Media og Proptech Norway er ute med podcastversjonen av Proptech til Frokost — med vertskap Silje Rønne, redaktør i Estate Media, og Daniel Butenschøn, daglig leder av Proptech Norway.

☕Brygg litt fersk kaffe og lytt til podcasten her: Tilgjengelig på Apple podcast, Spotify, Acast og Google podcast.

– Vi har et lite bord her. Med frokost på. Og kaffe, for det vet vi at folk trenger på denne tiden av døgnet. Hit inviterer vi de flinkeste folka vi vet om til å fortelle om trendene og teknologien som har gjort proptech til noe langt mer enn et buzzord, sier Silje Rønne.

🎡I første episode deler Proptech Norway-grunnleggerne Henrik Taubøll og Anders Mjåset historier om hvordan de møttes, lyse hemmeligheter fra innsiden av WeWork, og fremveksten av den norske startupscenen. God stemning, gode tider.

Neste episode: Spacemaker-gründerne fortleler hvordan de viste verden proptech-veien.🚀🚀🚀

Les mer om podcasten her (Estate)

☕Proptech til Frokost i februar er utsolgt!

Anders Mjåset & Silje Rønne med gjester er tilbake på Mesh Youngstrget 17 februar — men skal du ha billett må du kaste deg rundt.

☕Endelig klart for ny Proptech til frokost på Mesh.

Proptech Norway, Estate Media og Mesh ønsker velkommen til vårt månedlige vanningshull for tørste eiendomskameler, den 17 februar fra klokken 0800 (programmet begynner ca 0830).

Over god frokost med nykvernet kaffe møter du gründerne, eiendomshøvdingene og investornestorene som skaper morgendagens eiendomsbransje. Vi har de siste proptech-nyhetene og prater med innovatørene bak de største overskriftene. Og garanterer en overraskelse eller to.

😲Arrangementet ble fullbooket like raskt som Birken på 2000-tallet. Ta kontakt hvis du ønsker plass på ventelisten - så skal vi gjøre vårt aller ytterste!

Proptech Summit + Oslo Urban Week = tidenes proptech-event

💥Du hørte det her først. 15 september inviterer Proptech Norway, Rebel, OMA & Oslo Urban Week til tidenes proptech-happening på Rebel!

💃På kvelden blir det kjempefest i og rundt Rebel og Oslos nyeste fullverdige bydel Tullin — en feiring av byen, teknologien og bransjen med Oslo-drinks, musikk, prisutdelinger, street food og flere tusen mennesker. På dagtid en faglig fest av en proptech-konferanse med internasjonale keynotes og teknologiselskapene som endrer byene og gjør dem bærekraftige — et bygg av gangen.

Følg med på Proptech Brief og følg oss på LinkedIn for oppdateringer og uslåelige early 🐦-tilbud.

Takk til Proptech Norways corporate-partnere for sin fortsatt rause støtte til å bygge vårt egenartede nettverk av gründere, eiendomsfolk og investorer!

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG / SMART BYGG & DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

-”This is the most seismic change in working since the industrial revolution” — Roelof Oppermann i Fifth Wall tror kontorutleiere har en jobb å gjøre med nye arbeidsformer (Pitchbook).

👩‍🚀Serien om Adam Neumann, hvordan co-working ble crazy sexy, og verdens mest lukrative IPO-katastrofe kommer på Apple+ i mars. Det går kanskje an å glede seg mer, men det gjelder ikke oss (Youtube)

🤴Mesh-grunnlegger Anders Mjåset snakker klokt om gründere i gründer-podden til Innovasjon Norge (Innopodden)

🌌Kontorutleiere i bysentrumene satser på at fysiske kontorer slår metaverset også i fremtiden— og satser tungt på tech for å bli mer flekse (Pitchbook)

🚲Det permanente skiftet mot fleksibelt arbeid vil endre dynamikken i og mellom byer. Vil dette endre makroøkonomien for godt? spør Economist (Economist)

💀Flex or die!: Jørgen Chr. Flaa i Orbit og Andreas Solbakken i Railway tar livet av mytene om at jobb er best på jobben (FA)

⏰Visste vi det ikke: Fleksibel arbeidstid er viktigere enn om vi må møte på kontoret eller ikke (WSJ)

Noe nytt vi burde fått med oss? Send tips til post@proptechnorway.co!

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG / SMART BYGG OG DRIFT/ MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

✏Det var ikke mangel på interesse da Laiout landet pre-seedrunden — full av strategiske partnere og engler på jakt etter førstemann som løser parametrisk innendørsdesign (Linkedin)

🚪Defigo har hentet 40 millioner for å åpne dørene til markeder utenfor Norge for sin adgangskontroll-løsning (Shifter) som lot Askeladden & Co. redusere adminsitrasjonstiden med 95% (Estate)

🏫Hvorfor i all verden tester vi ikke innendørs luftkvalitet i klasserom når vi vet det er så viktig for god helse — og hvorfor i huleste svarer politikerne så vagt på spørsmålet? spør Martin McGloin i Airthings (LinkedIn)

🧪Flere innblikk i hvordan IKEA og OBOS forsker på fremtidens boformer i Living Lab på Vollebekk (IKEA)

🏗Contech i god steam: 5 trender det snakkes mye om, fra 3D-printing til datastrukturering (Construction Dive, via Jan Tore Grindheim i Fonn)

👩‍💻Høegh Eiendom har fått ny teknologiboss: “Vi skal flytte fokuset fra å være utleier til å være vertskap, og da trenger vi gode verktøy i prosessen”, sier Lene Busund (Estate)

👷‍♀️Digital XBOs programvare for styring av arbeidsprosesser går videre i livet — nå som Obos Block Watnes interne styringsverktøy. Sikkert en overraskelse for de som håpet at tjenesten skulle erobre markedet. Gründerne Ingrid Schübeler, Amando Abreu and Johan Bronkhorst er i gang med nye eventyr — følg med her! (LinkedIn)

🗝Rapport fra sikkerhetsselskapet Kastle om hvorfor mobil adgangskontroll som Defigo og Unloc er fremtiden (Kastle)

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG /SMART BYGG OG DRIFT / MARKED & REGULERING/ SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

It’s so crazy that founders can start raising money on a Friday afternoon and have a deal closed by Sunday night. It’s so crazy that even sports metaphors fall short.

-Hvor galskap er pengegaloppen i teknologistartups akkurat nå? Ganske galskap, mener Erin Griffiths (New York Times)

🚜Malling & Co har pløyd 1 milliard kroner i leiekontrakter gjennom det nye kontraktsforvaltningssystemet Fazile (Estate)

👩‍🎓Slik forsket våre venner i Modulize og SINTEF Community seg frem til plattformen som samler inn og bearbeider data for miljøbesparende prefabrikasjon av bygningselementer (Forskning.no)

🌞Flere proptechselskaper blant dem Trond Riiber Knudsen og Erik Langaker tror blir den neste Amazon i 2022 (FA)

💾Mustad Eiendom stikker hodet sammen med Intrava for å utvikle bedre datadrevne tjenester og automatisering av innhenting av styringsinformasjon - i blant annet gigantprosjektet på Lilleaker (Estate)

🥊Prop vs Tech? “Techbolagen, som utvecklar en massa produkter, tycker att fastighetsbolagen behöver vara mer mottagliga. Och fastighetsbolagen tycker att techsidan brister i köp- och säljprocessen“, oppsummerer vår kollega Roger Toft i Proptech Sweden (Fastighetstidningen)

💸Bli med på eiendsomsbonanzaet i metaverset! Eller, du vet, la være (Egi). Noen finner har uansett lagt ut superrealistiske metaverse-eiendommer til salgs for NFTer som ser utrolig bra ut — om du liker slikt (cornerstone.land)

🛩Baard Schumann har investert i de digitale salgstjenestene Solgt.no, Marketer og Qi.space fordi vi “snart vil kjøpe nye boliger som vi kjøper Teslaer” (Eiendomswatch)

“Proptech is now a household name in both the public and private equity markets. The cat’s out of the bag”

-Zach Aarons i Metaprop, om at VC-investering i proptech nå er godt forbi før-pandemisk nivå.

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG/ SMART BYGG OG DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

🍒Få med dere Stor-Oslo-høvding Mathis Grimstads Harvard-kurs om nullutslippsbyer — der blant annet Joel Mills og Kari A. Eik viser hvordan et smartbylaboratorium funker. Begynner 31 januar(Harvard)

Mathis Grimstad med pondusen bare et Ivy League-universitet kan gi

🚘Fyr i garasjen! Spennende nyheter fra Parqio, som får inn 10 millioner kroner fra OBOS og AF Gruppen til sin løsning for administrasjon av garasjer (Shifter)

🤑…OBOS og AF tjente forøvrig inn hele fondet på sin felles investering i Spacemaker, så proptech er ikke så dumt… (Shifter)

🔌Advokater Henrik Taubøll og Magnus Snellingen forklarer hvordan de nye reglene om elbileieres laderett og krav til ladeklare bygg får konsekvenser for eiendomsbransjen (Bygg.no)

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG/ SMART BYGG OG DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

Oslo på pallen i prestisjetung smartby-kåring

🏆Den tredje årlige utgaven av IMD-SUTD Smart City Index viser at innbyggeres opplevelse av hvor smarte byene deres påvirkes sterkt av hvordan teknologi hjelper byene løser utfordringer knyttet til pandemien og klimaet.

👨‍👩‍👦‍👦Kåringen skiller seg ut ved at den ikke bare vurderer teknologiske og økonomiske faktorer, men også kvantifiserer ‘menneskelige’ parametre som livskvalitet og inklusivitet.

🥇118 byer rangeres. Oslo er på bronseplass (opp fra femte) bak Singapore og Zurich, fremhevet for satsingen på utslippsfri kollektivtransport, grønne byggeplasser og smarte bygg — i tillegg til tilgangen på åpne offentlige data innen blant annet helse, miljø og trafikk 👇👇👇

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG/ SMART BYGG OG DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

🕴Stor-Oslo Eiendoms teknologigeneral Mikkel Røisland satser videre på proptech til å posisjonere selskapet innen bærekraftig byggeri (Estate)

💲Resirkuleringsplattformen Loopfront har hentet 55 millioner og er “langt fra noe luftig duppedittprosjekt” (FA)

☘Et opplæringsprogram lærer arkitekter i blant annet Henning Larsen å kutte CO2 i byggeprosjekter — oppgir utslipp per kvadratmeter: Slutt å bygge kjeller! (TU)

♻Proptech = bærekraftsteknologi. Unions analysesjef sier taksonomien gjør proptech høyaktuelt (Eiendomswatch)

Tegn deg til Proptech Brief for nyheter om hvordan bærekraftig teknologi endrer måten vi bygger, drifter, omsetter, og lever i og mellom byggene.

--

--

Proptech Norway
Proptech Brief

Network of companies and organizations furthering the sustainable development of cities - one building and neighborhood at a time.