The Proptech Brief — Nyttårsutgaven

Proptech Norway
Proptech Brief
Published in
9 min readJan 2, 2022

--

Oppsummering av et gjennombruddsår for norsk proptech, og blodhete overskrifter fra norske gründere, eiendomsinnovatører og investorer som tar fart inn i et nytt rekordår .

Da verden åpnet mer opp igjen sist høst viste Proptech-økosystemet til Proptech Norway nøyaktig hvor kine man var på å møtes og utveksle innsikt, ideer og skåler. Vi håper enda flere kan være med i 2022 (Foto: Estate og Thorleif Kvinnesland)

NYTTÅRSHILSEN FRA PROPTECH NORWAY / FREMTIDENS KONTOR & BOLIG/ SMARTE BYGG & DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

Det tegner til å bli et action-fylt proptech-år.

Data lyver ikke: VC i proptech knuste rekorder i fjor, og rundet 10 milliarder dollar. Totale proptechinvesteringer er opp 20 prosent og forbi før-pandemisk nivå. Eiendomsbransjen har sett proptechlyset: I følge Deloitte øker tech-budsjettene i snitt med 11 prosent i 2022. Det rekutteres ledere med proptechkompetanse som onboarder hele organisasjonen i sine strategier. Dette er gode nyheter for alle som vil utvikle en bærekraftig industri, raskt: Viljen og evnen til å nyttiggjøre seg av proptech avhenger av interne fanebærere som kjemper for den nye teknologien som en fremtidig gevinstfaktor.

For teknologien finnes. Ikke minst i Norge. Vekst-nettverket til Proptech Norway teller nå 60+ proptech-selskaper, og får raskt nye tilskudd fra alle deler av landet. Mens den første bølgen av proptechselskaper hadde hardware og sensorikk i bunn, preges den nye bølgen av databaserte tjenester som skaper effektiviteter i alle deler av verdikjeden — fra design og bygging til drift og etterliv. En stor takk til Innovasjon Norge, som de neste årene bidrar til drift av et eget bedriftsnettverk-i-nettverket der noen av våre mest spennende tidligfase-selskaper hjelper hverandre og kan trekke på den fulle innsikten nettverket vårt leverer på skalering, teknologi og forretningsutvikling!

Alle snakker om disse selskapene. Proptech Norway ringes ned av globale investormiljøer ute etter «The next Spacemaker». Ryktene om garvede gründerteam med rimelig priset superteknologi bygget på toppen av en raus offentlig datainfrastruktur, løper forut for norske selskaper. Resultatet er at norske startups nå stiller krav om at VCene faktisk skal forstå hva de driver med, og bidra med strategisk verdi i tillegg til den monetære. Fremveksten av norske og nordiske kapitalmiljøer med spesialkunnskap om Proptech — som Norselab, Ferd, Arkwright X, Alligate og 2150 — er tegn på kraften mange ser i norsk proptech fremover. Det fikk vi tydelig bevis for på Proptech Norways rundebord og frokoster denne høsten.

Dette er nye toner. For bare et par år siden var det dødt VC-hav for norske proptech-startups. Den første vellykkede bølgen av proptechselskaper (Spacemaker, Airthings, Clevair, Unloc, Dimension X og andre) fikk i stedet sine første kunder og investorer hos de innovative eiendomsselskapene som fortsatt utgjør kjernen i Proptech Norways Corporate-nettverk: Møller Eiendom, Stor-Oslo Eiendom, Ferd, Høegh, Skanska, Linstow, Entra, Selvaag, Pecunia og Nordea.

En spesiell takk går til DNB, som i 2021 ble Proptech Norways første Platinum-partner — og som gjennom sitt brede engasjement i å forstå hvordan proptech skaper positive effekter på både bunnlinje og klimaregnskap er blitt en viktig bjellesau i det norske proptech-økosystemet.

Vi ser frem til å fortsette jobben med nettverket for å styrke hele økosystemet i 2022. Eiendomsselskaper som lurer på hvor de skal begynne med all denne proptechen, oppfordres til å bare starte i det små med å teste ut løsninger. Slik bygge dere kompetansen som trengs til å få det samme løftet som selskaper med en tydelig proptechstrategi allerede demonstrerer. Vi fortsetter å følge med på det viktige arbeidet som som gjøres av stadig nye selskaper — som Hathon, Malling og Clemens — som demonstrerer alvor med proptechstrategiene sine gjennom direkte investeringer og bruk av ny teknologi.

Et spesielt velkommen til nettverket til SINTEF Community , som blir en spennende og helt nødvendig kobling mot forskningsmiljøene vi tror vil skape stor verdi for partnerne våre fremover.

Et stort godt nyttår også til våre nordiske venner i Proptech Denmark, Proptech Finland og Proptech Sweden for vårt blomstrende samarbeid om å løfte nordiske selskaper ut i verden. Ikke minst med vår nye fellessatsing Nordic Proptech Awards — der Modulize, Material Mapper, ClevAir, Unloc, Plaace og Autility er finalister til prisen — som deles ut i København i begynnelsen av mars.

Proptech Norways arrangementer det siste året har vist et økosystem på steroider — som er kin på å møtes fysisk. Spesielt mektig var det da vi sammen med Stor-Oslo Eiendom og Selvaag i september inviterte til fullpakket Proptech Foreside på Mesh - med påfølgende Oslo Urban Week avslutningsfest sammen med OMA for 600 festsemte mennesker. At legender som Jan Gehl og Dror Poleg har deltatt på våre nettarrangementer er en ekstra fjær i hatten.

I Proptech Norway er vi stolte av miksen av unge og gamle entreprenører, investorer og eiendomsfolk som finner sammen under vårt tak. Vi så det ikke minst på vårt første stappfulle proptech-nerdy, invite-only Proptech til frokost i november — vårt månedlige samarbeid med de gode folkene i Estate Media. Så får vi se hvor mange frokoster vi faktisk får avholde de neste månedene. I mellomtiden kan dere få med dere lanseringen av podcasten «Proptech til frokost — med Silje og Daniel» i januar.

Og sett av hele torsdag 15 september for årets definitive proptech-happening. Da skal vi sammen Entra og andre gode krefter i nettverket sette teknologien i sentrum på Proptech Summit — en legendarisk avslutning av OMAs Oslo Urban Week med kjempefest på Rebel. Vi gleder oss til å komme røpe detaljer .

Til slutt: Takk til Oslo Kommune for støtte til arbeidet med å profesjonalisere arbeidet i Proptech Norway for å koble startupselskapene med kundene, investorene og innsikten de trenger for å skalere.

Godt nyttår! Og nå til den siste tidens viktigste overskrifter.

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG / SMART BYGG & DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

📓Toppinvestorer plukker de mest interessante europeiske startupsene innen hybride arbeidsplasser. Bra benchmark, dette (Sifted)

👩‍⚕️Sunne bygninger kan bremse Covid-19 og øke produktiviteten. Vi har hørt det fra Airthings og Clevair før, og hører det gjerne igjen (CNBC)

👨‍👨‍👧‍👦Halvparten av investorene vil drifte coworkingen selv med egne konsepter, har DNB funnet ut (Eiendomswatch)

📅Estate pratet med Ingunn Randa i Obos, Mette Nordtvedt i Selvaag Eiendom og Mette Arntzen Bjerke i Møller om proptech-strategiene deres neste år. Felles: De er viktige partnere i Proptech Norway — og ser store effektiviteter på data-horisonten (Estate)

‘Hybrid Working’ tatt inn i Oxford Dictionary.

🗞Noe du mener vi har glemt? Send tips til post@proptechnorway.co🗞

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG / SMART BYGG OG DRIFT/ MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

Med økt fokus og krav til bærekraft og teknologi fra flere hold så tror jeg at 2022 er året hvor eiendomsselskapene vil gå fra prat til handling, og det vil være bra for oss og andre proptech-aktører som løser disse problemene.
-Patrick Edwards, CEO i Neowit (Estate).

🏆USA-satsende Defigo stakk av med seieren foran en supertung jury på MIPIM New York! Sterke saker i et hektisk marked for adgangskontroll, Hildur Smaradottir & co(Estate).

🐮Møt Soudsensing, teknologien som lytter med AI for å finne driftsavvik. It all began med analyse av rauting på Ås (Nemitek)

🤖Slik avslører du AI-vasking. Litt lett å påberope seg kunstig intelligens for å åpne investorbingene? Othmane Zrikem rydder opp (Sifted)

📦Autostore tapte i retten amerikansk konkurrent, men virker ikke nevneverdig bekymret for konkurranseevnen over there (DN)

🏙“Teknologiutviklingen skyter veldig fart i eiendomsbransjen, men av forskjellige grunner så henger utleie av næringsareal etter”, sier Sondre Magnussen i bra oppdatering fra Speiz (Estate)

🗺Newsec Maps styrker dataplattformen sin med strategisk partnerskap med data- og analyseselskapet Enin — i gang med løsning for kredittscore og nyhetssaker der gårdeiere og leietakere nevnes (Estate)

🏭To automatisere or not to automatisere — det er spørsmålet norske kjøpmenn stiller seg om Autostore. Tydeligvis ikke alltid det lønner seg (DN)

♨Oppstartsselskapet Smartwatt inn i tettbefolket segment med programvare for smartere styring av varme, ventilasjon og kjøling i næringsbygg — sier de dokumenterer 25 prosent besparelser i piloter (Shifter)

📀Laft og Varig tror på konsolidering av markedet — og sågar sammenslåinger - for proptechløsninger neste år, særlig innen datainnhenting og rapportering (Estate).

🤒🌳Megatrendene bærekraft og korona gjør at Airthings satser østover. Frost & Sullivan anerkjenner dem nå som verdensledende på innendørs luftkvalitet (Estate og Market Screener)

🏡UiO med gratiskurs om digitale tvillinger og Fagskolen Oslo med nytt studium som skal akselerer det grønne skiftet i bransjen vår (UiO og Construction City)

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG /SMART BYGG OG DRIFT / MARKED & REGULERING/ SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

Norsk proptech har definitivt kommet seg av perrongen, godt hjulpet av en all-time high i investor-aktivitet.
-Håvard Heggem von Krogh i Virdi

“The cat’s out of the bag. The industry is truly global and adoption is accelerating very quickly. We have definitely experienced some choppiness in the public equity markets as the sector reaches a maturation point and analysts realize that not all businesses within the proptech sector should be valued the same way.”
-Zack Aarons, Metaprop

🔮Håvard i Virdi om proptech-trendene i 2022: Løsninger som optimaliserer eiendomsmassen, matcher leietagere med riktige lokaler, øker byggenes bærekraft og nye deleie-konsepter (Estate)

✏Så er det gått ett år siden Spacemaker sensasjonelle salg til Autodesk. Carl Christensen snakker om integreringen i konsernet, nye mikroklima-funksjoner og vekst på steroider (Autodesk og Spacemaker)

🚴‍♀️Wheel.me ruller videre — prises til 620 MNOK etter ny emisjon (Shifter)

🎈Sjekk ut det sylferske norske eiendomsforvaltningssystemet Fazile. Gleder oss til å høre mer! (Fazile)

🤑Unite Living har lukket en runde på 20 millioner for videre vekst. Kult å se hva proptech-afficionado Christian Wierød og gjengen får til om dagen (Startupmatcher).

👏Carsten Werner og co i Norselab med nytt milliardfond som skal tilby ‘venture debt’ til raskt voksende selskaper — en first i Norge (Shifter)

🐯 Tiger har kastet VC-regelboken ut av vinduet, FT forklarer (Financial Times)

⛓Metaverse-hype og fremveksten av non-fungible tokens (NFT) har skapt nye markeder for digitale gårdeiere. Kul bakgrunn her (Economist). ️Hva kjøper du egentlig når du kjøper eiendoms-NFTer? Jussen er uklar (Mansion Global)

💹Det er offisielt: Investeringer i proptech-selskaper er forbi førpandemisk nivå, og opp 20% fra 2020, sier fersk rapport (Creti)

💪Imerso i hundre med tyske Nemetchek som ny strategisk investor med sin merkevare Solibri. Grattis, Frederico Valente, Simen Andresen og Sarah Muller (Nemetchek Group)

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG/ SMART BYGG OG DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

🚙Det blir faktisk enklere å kjøre elektrisk i byen! Advokater Henrik Taubøll og Magnus Snellingen forteller om nye regler for elbileieres laderett og krav til ladeklare bygg (bygg.no)

📳Clemens Eiendom kjører hardt og bra med smarte nabolag — og oppfordrer proptechs til å ta kontakt omgående! (LinkedIn)

🚗Hayk har pivotert og blitt en ren bildelingsplattform for byfolk (uten egen flåte) — og sørger for parkeringsplassen også. Spennende å følge ferden til Nikolai, Helge & Co (Explorer)

🚗…og Imove skal ut i Europa neste år, etter runden på 160 millioner kroner sist sommer (Shifter)

FREMTIDENS KONTOR & BOLIG/ SMART BYGG OG DRIFT / MARKED & REGULERING / SMARTE BYER / BRANSJESNAKKIS / BÆREKRAFT

💲Ferds akselerator Impact Startup har dokumentert at selskaper som klarer å dokumentere den reelle forskjellen de gjør klarer seg bedre kommersielt — og har verktøyene også (Shifter)

🌞En rask og ukontroversiell vei til målene for fornybar energi er å utnytte Norges tak til solceller — for dem er det mange av. Som om Sunday Power skulle sagt det selv (TU)

💾Gleder oss til å høre mer om dette: SINTEF har sammen med 16 prosjektpartnere fått midler fra Forskningsrådet til et stort forskningsinfrastruktur-prosjekt innen datainnsamling og -analyser av bygningers energiforbruk og kvaliteten på inneklima (SINTEF)

👮‍♂️Endelig er den her: Den nye loven om bærekraftig finans passerte Stortinget i desember. Og taksonomien vil treffe eiendomsbransjen særs bredt, skriver Deloitte (Estate)

🌬Clevair-høvding Bjørn Gabrielsen overbevist om at taksonomien blir den virkelige gamechangeren som får eiendomsfolk ned fra bærekraftsgjerdet (Estate)

Tegn deg til Proptech Brief for nyheter om hvordan bærekraftig teknologi endrer måten vi bygger, drifter, omsetter, og lever i og mellom byggene.

--

--

Proptech Norway
Proptech Brief

Network of companies and organizations furthering the sustainable development of cities - one building and neighborhood at a time.