Călătoritul și clima

16 Sfaturi pentru vacanțe mai ecologice

Radu Ungureanu
Urgența Climatică
7 min readJun 26, 2022

--

O domnișoară face o poză cu marea
Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Constat, cu bucurie, tot mai mulți oameni care încep să conștientizeze cât de important este să avem grijă de planetă. Și, cum suntem la începutul perioadei de concedii și cu toții ne dorim să călătorim vara aceasta, m-am gândit să vin în ajutorul lor cu o listă de idei pentru a călători cât mai ecologic.

Alege o destinație cât mai apropiată

Asta sună destul de nasol, dar nu prea avem ce-i face. Transportul de orice fel are o amprentă de carbon și cu cât distanța parcursă este mai mare, cu atât amprenta de carbon este mai mare. Dar nu e obligatoriu să fie un lucru rău. Destinații frumoase sunt peste tot. De exemplu, dacă vrei să mergi la plajă, Croația e o destinație mai apropiată decât Spania. Sau dacă vrei să vezi un oraș nou, Viena e mai aproape decât Londra. Dacă totuși vrei să mergi departe, alege o destinație spre care ai zbor direct. Emisiile unui avion la decolare sunt semnificativ mai mari decât în timpul zborului.

Alege mijloace de transport cât mai ecologice

Din păcate, România stă foarte prost la capitolul trenuri și căi ferate. Însă, dacă te gândești să bifezi mai multe destinații în Europa, sau dacă ai norocul să locuiești deja într-un oraș bine conectat feroviar, gândește-te că trenul are amprentă de carbon mult mai mică decât avionul și încearcă să planifici vacanța în consecință.

Singurul mijloc de transport comparabil în emisii cu avionul este autoturismul pe combustibili fosili, dar asta doar dacă ești singurul pasager. Dacă mergi undeva cu familia, cu partenerul, sau cu prieteni, analizează varianta unui road trip. În general, transportul rutier, cu cât are mai multe locuri, cu atât este mai eficient. Autocarul nu este o opțiune la fel de bună ca și trenul, dar este cu mult mai bună decât un avion.

Dintre toate, vasele de croazieră sunt cele mai rele.

Mai bine vacanțe mai lungi, dar mai rare, decât scurte, dar dese

Cum majoritatea emisiilor se fac pe drumul de acasă în vacanță, e logic că e de preferat să reducem nu atât numărul total de zile în vacanță, cât numărul de drumuri. Vacanțele de o săptămână sunt un mod mai curat de a face turism decât să dai aceeași bani pe city break-uri de weekend.

Aici vă puteți calcula amprenta de carbon de fiecare dată când călătoriți.

Despre compensarea emisiilor de carbon

Desigur, când zburăm, este de dorit să luăm un bilet care include și compensarea emisiilor noastre de carbon. Totuși, să nu ne păcălim. Aceasta este o metodă pentru noi să simțim că am contribuit la reducerea emisiilor, însă nu înlocuiește contribuția pe care am fi avut-o dacă nu zburam deloc.

Această compensare se face, în general, plantând copaci. Omenirea se află într-un punct în care reducerea urgentă a emisiilor spre zero este vitală, și, în același timp, plantarea cât mai multor copaci este, de asemenea, vitală. Când plantăm copaci ca să compensăm emisii noi, acei copaci nu mai pot să servească scopului lor adevărat, adică să reducă din gazele de seră deja în atmosferă. Plus că e mult mai bine ca acel combustibil să rămână nears decât captat temporar într-un copac care la un moment dat va muri, eliberându-l din nou în atmosferă.

Ia-ți bagaje cât mai puține

Indiferent despre ce mijloc de transport vorbim, cu cât are o greutate mai mare de cărat, cu atât va consuma mai mult combustibil pe aceeași distanță.

Alege destinații, agenții și cazări care au grijă de mediu

Unii operatori de tururi turistice, precum și unele hoteluri, sunt mai interesate de a avea grijă de mediul înconjurător decât altele. Aruncă o privire pe site-urile lor, vezi ce fac în legătură cu asta, și alege în consecință.

Susține economia locală

E de preferat să te cazezi într-un mic hotel local decât într-un mare complex construit de o corporație. Uneori nu ne dăm seama de asta. Mergem într-o destinație pentru că ne place foarte mult, dar prin alegerile noastre finanțăm distrugerea ei. Pentru localnici acel loc este bogăția lor și au grijă de el ca să-l păstreze cât mai autentic. Pentru corporații el este o vacă de muls, de unde caută să facă bani cât mai mulți, însă acești bani nu rămân comunității locale.

Când alegeți să ieșiți să mâncați, la fel, căutați micile restaurante locale, de preferat cu mâncare autentică din ingrediente cultivate în zonă. Deseori suntem tentați să optăm pentru supermarketuri sau fast food-uri pe care le știm de acasă și care sunt mai ieftine, însă acea mâncare ambalată și adusă de departe nu ajută nici mediul, nici comunitatea locală, și nici păstrarea specificului cultural al zonei.

Evită să folosești aerul condiționat

Asociem ideea de vacanță cu aceea de confort. Însă, odată ajunși la destinație, principalele noastre emisii vin din folosirea aerului condiționat și consumul de curent pe care îl generează. Aerisirea camerei dimineața, când aerul e mai rece, sau închiderea obloanelor, jaluzelelor sau draperiilor la orele cele mai calde ale zilei sunt metode prin care putem reduce nevoia de a-l folosi.

Ai grijă la consum în general

Nu face risipă de apă cu dușuri prea lungi și nu pune prosopul la spălat după fiecare duș. Nu lăsa luminile aprinse când nu e necesar, și păstrează-ți bunul obicei format acasă de a recicla. Desigur, suntem în vacanță ca să ne răsfățăm, dar asta se poate face și într-un mod responsabil.

Nu ai nevoie de poza aceea cu delfinul

Lumea în general nu știe, dar pozele cu delfini, elefanți, maimuțe sau crocodili, pe care le facem foarte bucuroși, nu sunt în regulă. Viața pe planetă se află în a șasea extincție. Speciile dispar cu o viteza uluitoare. Noi trebuie să facem tot posibilul să le oferim condiții de trai în natură și să le ajutăm să-și refacă populațiile, nu să le răpim din mediul lor natural și să le oferim în schimb o viață chinuită. Poate că animalul a fost dresat (sau sedat) să pară că se bucură de poza cu noi, dar realitatea e că ele suferă în captivitate.

Altă problemă e cu activitățile de agrement care deranjează ecosistemele locale. Atv-urile pot să fie distractive, dar ai grijă pe unde mergi cu ele. Zgomotul și gazele de eșapament deranjează fauna locală, așa că unele locuri ar trebui să rămână pentru plimbări sau mersul cu bicicleta, nu pentru atv-uri sau motociclete. Iarna, la fel, pe jos sau pe schiuri, nu cu snowmobilul.

Nu tot timpul e bine să punem locația pozei

Înțeleg, înțeleg, ne place să ținem minte locurile în care am fost. Însă unele locuri sunt prea frumoase pentru binele lor și au nevoie să fie mai puțin cunoscute pentru a putea face față fluxului de turiști fără a fi distruse. Exemple cunoscute includ o frumoasă florărie din Amsterdam care a trebuit să închidă pentru că nu mai veneau clienții să cumpere flori deranjați de mulțimea de turiști ce făceau în permanență poze cu vitrina, și o mănăstire budistă cu o tradiție unică de făcut tatuaje autentice de către călugări, care a fost înconjurată de cabine de tatuare improvizate de oameni veniți să profite de turiștii dornici de tatuaje, stricând astfel și peisajul, și atmosfera, și experiența turistului.

Nu exagera cu suvenirurile

E frumos să avem amintiri din vacanțele pe care le-am făcut, însă prea des ne ia valul, cumpărăm multe lucruri, și multe ajung depozitate în pod. Fiecare bun produs pe Pământ are o amprentă de carbon (și consumă și altfel de resurse) și ar trebui să ne gândim de două ori înainte să cumpărăm ceva dacă avem o nevoie reală de acel produs sau e doar o dorință de moment.

Evită să cumperi haine (prea) ieftine

Unele destinații de vacanță sunt adevărate paradisuri pentru haine ieftine. Însă acestea sunt doar un fast fashion nebranduit, care au prețuri atât de mici pentru că au fost produse fără niciun fel de respect pentru mediul înconjurător și pentru angajați. Mai bine caută artizanii locali și susține-i pe ei, chiar dacă prețul e mai mare. Sau nu cumpăra nimic.

Fă din vacanțele tale o experiență mai intimă

Oricum am încerca să o întoarcem, călătoritul nu este o nevoie în sine a omului, ci o dorință. Curentul cultural actual insistă că dacă nu călătorim nu ne trăim viața cum ar trebui, dar asta e mai mult un motto capitalist care să pompeze consumul de turism decat o realitate. Da, ne place sa călătorim, dar nevoile emoționale sunt de deconectare, relaxare, și descoperire a unor lucruri noi, treburi pe care le putem face și prin alte activități care contribuie mai puțin la distrugerea naturii (chiar dacă pentru unii dintre noi e greu să facem legătura între zbor, gaze de seră, și distrugerea naturii).

Nu zic să nu mai călătorim, dar, dacă o facem, măcar să nu punem presiune socială pe alții să călătorească și ei. Fă, te rog, următorul exercițiu. În următoarea vacanță, nu pune nicio poză online cu locurile în care ai fost. Călătorește pentru sufletul tău și bucură-te în privat de asta, contribuind un pic și la reducerea efervescenței ăsteia nesănătoase, în care, deși emisiile de carbon trebuie să scadă, noi vrem să călătorim tot mai mult. Iar dacă simți că vacanța, dacă nu te-ai lăudat cu ea, nu te satisface, atunci gândește-te că de alte lucruri aveai nevoie (recunoaștere din jur, apreciere, etc.), nu de vacanță.

Bucură-te mai mult de orașul tău, de împrejurimi, și de România

Iar pentru cine chiar ia în serios limitarea amprentei de carbon la strictul necesar, cel mai bine e să faci ce au făcut bunicii noștri, și să renunți la ideea de a călători departe. Se poate trăi foarte bine și fără. Sunt destule locuri frumoase și la noi în țară, chiar și la tine în județ, de care să te poți bucura cu oameni dragi de fiecare dată.

Documentează-te și mai mult

Dacă articolul acesta ți-a dat de gândit, să știi că se găsesc resurse care să-ți răspundă la toate întrebările și să-ți dea sfaturi mai multe și mai bune decât ți-am dat eu. Un exemplu găsești aici.

Am făcut eforturi să nu fiu dur în acest articol (nu știu daca mi-a reușit), însă este frustrant adesea când citesc pe Instagram “acasă e cald, așa că am zburat pe o plajă îndepărtată să mă răcoresc.” Domnișoară dragă, este cald, printre altele, exact pentru că zburăm atât de mult. Și va fi tot mai cald de la an la an. Nu zic să nu ne mai bucurăm de vacanțe, dar haideți să o facem mai conștienți și mai atenți. Vacanță plăcută!

Urmărește-mă pe Facebook, Instagram sau Twitter.

--

--