Top 10 lucruri pe care le poți face pentru mediul înconjurător

Lista concretă a obiceiurilor cu cel mai mare impact pozitiv

Radu Ungureanu
Urgența Climatică
6 min readJul 17, 2022

--

O femeie ține un afiș pe care scrie Planeta noastră, viitorul nostru.
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Tot mai multă lume înțelege importanța protejării mediului înconjurător și legătura dintre stilul nostru de viață, efectele lui asupra naturii, și consecințele pe care le poate avea pentru viitorul vieții pe Pământ. Astfel, oamenii încep să facă schimbări în viața lor, dar adesea nu știu care sunt lucrurile cele mai importante pe care ar trebui să se focuseze. De aceea, dacă vrei să-ți formezi niște obiceiuri care să contribuie la reducerea problemelor de mediu, am alcătuit pentru tine topul celor mai eficiente schimbări pe care le poți face în viața ta.

10. Economisește resursele

Una dintre problemele mediului este consumul exagerat de electricitate, de apă, de gaze. Fiecare dintre noi își poate reduce consumul. Câteva moduri în care putem face asta: să ținem o temperatură mai scăzută în locuință iarna, să nu folosim aerul condiționat vara, să facem dușuri mai scurte, să nu lăsăm lumina aprinsă când nu suntem în cameră, să spălam rufele cu apă rece. Avantajul acestor schimbări este că ele se pot face gradual. Plus că vin și cu frumosul bonus al facturilor reduse la utilități.

9. Trăiește minimalist

Adesea, industria consumă aceste resurse naturale într-o măsură mult mai mare decât gospodăriile casnice. Însă cetățenii sunt consumatorii finali ai produselor industriale și pot, deci, să reducă și acest consum. Spre exemplu, producția unui tricou de bumbac necesită consumul a 2700 de litri de apă. Fiecare obiect pe care alegem să nu-l cumpărăm va reduce un pic mineritul, defrișările, consumul de apă, sau producția de gaze de seră. De asemenea, mai puține obiecte cumpărate înseamnă mai puține deșeuri. În special obiectele perisabile din plastic trebuie evitate.

8. Nu mai zbura

Dincolo de lucrurile pe care le putem face în general, există o tripletă de acțiuni importante pe care fiecare dintre noi le poate face pentru mediu. Prima dintre ele este renunțarea la avion. Global, aviația produce doar 2.5% din gazele de seră, dar asta și pentru că 80% dintre oameni nu au zburat niciodată. Doar 3% din populația globului zboară în fiecare an, astfel că, pentru aceștia, zborul este o componentă principală a amprentei lor de carbon. Dacă ești unul dintre ei, e greu de găsit vreo schimbare la nivel individual care să aibă un impact mai pozitiv asupra mediului decât renunțarea la zboruri. Personal, consider acesta ca fiind cel mai bun indicator al unui angajament real pentru climă. Momentul când refuzi să mai zbori pentru plăcere este momentul când ai ajuns să-ți pese cu adevărat.

7. Renunță la mașină

Dacă pentru unii avionul este principala formă de poluare, pentru majoritatea probabil că este mașina. Însă la mașină e puțin mai greu de renunțat, deseori neavând o alternativă decentă pentru naveta zilnică de acasă la muncă. Printre lucrurile pe care le putem face ca să reducem dependența de automobil se numără: lucratul de acasă, mersul pe jos sau cu bicicleta, folositul transportului în comun, deplasarea cu trenul între orașe, sau mutatul mai aproape de locul de muncă. Începe implementând zilnic câte puțin din acestea și, cu timpul, vei ajunge să constați că folosești mașina prea rar ca să se justifice să o ai. Pentru ocaziile cand totuși vei avea nevoie, se poate închiria sau merge cu taxiul.

6. Adoptă o dietă vegetariană (de preferat vegană)

Tripleta de ținut minte este avion, mașină, carne. 80% din terenul agricol de pe glob este folosit pentru a cultiva hrană pentru animale, care produc doar 20% din caloriile pe care le consumăm. Deci animalele nu doar că produc metan, un gaz de seră mai potent decât dioxidul de carbon, dar sunt și factorul principal în convertirea habitatelor naturale în terenuri agricole. Renunțarea la carne ar reduce semnificativ gazele de seră, dar, mai ales, ar crea oportunități de reconstrucție ecologică și salvare a speciilor amenințate cu dispariția. Nu în ultimul rând, ar contribui la eradicarea foametei pe Pământ. Avem destul teren ca să cultivam hrană pentru toată lumea, dar îl folosim greșit.

5. Fă un copil mai puțin

Pentru multă lume, subiectul reducerii populației este unul revoltător. Însă logica simplă a lucrurilor nu o poate nega nimeni. Viața oricărui om înseamnă consum de resurse, chiar dacă el alege să implementeze toate măsurile de mai sus. Nu sugerez să facem ceva împotriva oamenilor care trăiesc deja, însă ne putem gândi cum să facem așa încât să reducem populația din viitor. Mai ales că, din păcate, nici nu mai putem garanta copiilor din ziua de azi că-i așteaptă o viață decentă. Ne îndreptăm spre 2°C încălzire în 2050, nivel la care evenimentele naturale, recoltele eșuate, foametea, migrația, și instabilitatea socială ne putem aștepta să facă viața pe Pământ dificilă și neplăcută.

4. Vorbește despre schimbările climatice

Toate acțiunile individuale sunt limitate la a avea un impact maxim egal cu amprenta de carbon a unui om, de aceea primele poziții în top sunt ocupate de lucrurile care pot avea un efect mai mare, cu consecințe asupra amprentei de carbon și a celor din jur. Cel mai ușor dintre aceste lucruri este să vorbim și cu alții despre problema mediului înconjurător. Din păcate, a ajuns să fie un subiect tabu, politizat, incomod. Dar trebuie sa depășim această barieră. Cum poate specia umană să își salveze casa și viitorul dacă refuză să discute despre asta?

3. Investește în tehnologii verzi și produse ecologice

Fiecare acțiune a noastră este, de fapt, un vot care răspunde unei întrebări. Ce fel de lume vrei să avem? Iar unul dintre cele mai bune moduri de a vota este cu banii noștri. Vrei să fie o lume în care munca este plătită rezonabil și angajații sunt tratați decent? Atunci informează-te și nu mai cumpăra produse de la companiile care nu fac asta. De exemplu, abandonează cultura fast fashion și optează de acum înainte pentru produse slow fashion. În mod similar, toate noile tehnologii verzi, de la periuțele de dinți din bambus până la panourile solare, au nevoie de clienți care investesc în ele pentru a le finanța și accelera creșterea. Fă-ți obiceiul de a analiza alternativele din punct de vedere ecologic și alege să o finanțezi pe cea mai prietenoasă cu natura.

2. Mergi la vot

Dincolo de schimbările la nivel individual, avem nevoie de schimbări sistemice, de noi legi, de voință politică pentru implementarea unor programe de mediu de dimensiuni mari. Avem nevoie de lideri care înțeleg problema climatică și care au viziunea necesară pentru a găsi, comunica, și implementa soluțiile optime. De viteza cu care reușim să schimbăm atitudinea clasei politice asupra mediului înconjurător depinde șansa noastră de a menține pe Pământ o climă prietenoasă vieții umane. Iar pentru asta e nevoie de cetățeni implicați politic, de la simplul mers la vot până la a pune presiune pe reprezentanții aleși să se informeze și să acționeze asupra încălzirii globale.

1. Fii un activist de mediu

Și ce are un rezultat mai mare decât să faci cele nouă lucruri de mai sus? Să convingi și pe alții să le facă. Să faci parte din #miscareaclimatica. În România ea este încă timidă, însă pe glob e din ce în ce mai importantă. Frumusețea ei este că oferă oportunități de exprimare tuturor. Este nevoie de oameni care să se implice în programele de educație de mediu, dar și la plantat de copaci. Te poți oferi voluntar să pregătești infografice pentru un site de mediu sau poți organiza o proiecție de film la tine la școală. Toată lumea e binevenită și nimeni nu trebuie exclus, indiferent de viziunea politică. O natură sănătoasă înseamnă condiții în care omenirea să poată supraviețui și înflori. Asta ar trebui sa ne dorim cu toții. Din păcate, am împins lucrurile pe drumul greșit atât de departe încât am ajuns în situația de azi, în care avem nevoie de 8 miliarde de activiști de mediu. Fii unul dintre ei.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te-ar putea interesa și:

Urmărește-mă pe Facebook, Instagram, sau Twitter.

Abonează-te la newsletter-ul Urgența Climatică.

Cumpără-mi o cafea.

--

--