DESIGNING | scoop!
scoop! își propune să-i ajute pe utilizatori să parcurgă mai ușor cursurile și să dobândească abilitățile și competențele de care au nevoie pentru a avea o carieră de succes.
Beneficiarul.
Școala informală de IT
Școala informală de IT oferă cursuri în șase orașe cu uriaș potențial de dezvoltare pe piața de IT&C. Serviciile oferite se adresează atât celor pasionați de tehnologie, cât și celor care își doresc o carieră în IT, dar și companiilor locale care vor să recruteze personal bine pregătit și cu aptitudini și competențe testate și recunoscute.
Unique Selling Proposition.
“Pașaportul tău către un job în IT”
Provocarea.
Dezvoltarea unei componente post academice care să concretizeze și să evidențieze progresul personal și profesional promis.
Cercetarea.
benchmark | observare | interviuri | chestionare
Am început cu analiza competitorilor direcți (Devmind, IT School, Link Academy), a platformelor online ce oferă cursuri de IT (Coursera, Udacity, Edx), dar și a platformelor de recrutare construite pe experiențe de învățare și dezvoltare (Payfulgamification, Jobful).
Am analizat atât componentele de business, cât și experiența cursanților și a utilizatorilor, funcționalitățile principale, interacțiunea și elementele de UI din aplicație.
Pentru a înțelege mai bine traseul cursanților, așteptările și obiectivele lor, am decurs la o serie de interviuri:
Etapa 1. — 3 interviuri | cursanți Școala informală de IT: Am vrut să le descopăr nevoile și așteptările din momentul în care au început cursul. Am vrut să văd care a fost factorul determinant pentru care au ales Școala Informală și dacă au existat schimbări de perspectivă pe măsură ce au înaintat în curs.
Etapa 2. — 3 interviuri | cursanți Școala informală de IT: Am descoperit care au fost obiectivele personale și profesionale pe care și le-au propus, cât de des își monitorizează progresul, dacă au primit o evaluare inițială sau un feedback cu privire la progresul lor, cum își imaginează experiența de după terminarea cursului.
Impresiile cursantilor.
“Am nevoie să-mi structurez și să-mi sistematizez cunoștințele”
“Sper să găsesc ceva structurat, detaliat și riguros și să am încredere să aplic mai departe”
“Cursul este o actualizare pentru lipsa experienței”
“Este importantă evaluarea mentorilor. Așa îmi dau seama la ce nivel mă aflu și ce trebuie să fac.”
Cu ajutorul interviurilor, am validat cele trei ipoteze de la care am pornit în inițierea proiectului.
IP.1. Cursanții își doresc accesul la noile oportunități de joburi, mai ales în domeniul la care își susțin cursul.
IP.2. Posibilitatea de a-și măsura evoluția personală îi face pe cursanți să se simtă mai încrezători atunci când aplică pentru un job.
IP.3. Implicarea cursanților în activitățile de la curs este mult mai mare atunci când există o miză finală.
M-am folosit de SurveyMonkey pentru a crea două chestionare, unul pentru cursanți și altul pentru absolvenții școlii.
Completarea chestionarelor mi-a oferit posibilitatea de a intervieva câțiva dintre respondenți.
Impresiile cursantilor.
“Mi-ar plăcea mai multe ore de curs. Materia este complexă și trecem prin ea destul de repede.”
“Sunt prea obosită și nu apuc să mă uit peste notițe și cursuri.”
“Mulți dintre colegi au renunțat din cauza prețului destul de ridicat, dar și din cauza dificultăților de înțelegere și învățare.”
De asemenea, am avut ocazia să particip și să observ interacțiunea la clasă.
Cursuri. Front end, Testare automată, Testare manuală
Obiective. Am vrut să înțeleg care este comportamentul la clasă, care este interacțiunea dintre cursanți, care sunt dificultățile lor, care sunt modalitățile de predare și de evaluare a progresului și care sunt promisiunile cursului.
Rezultatele cercetării cantitative și calitative m-au ajutat să conturez trei personas, cu așteptări și nevoi diferite.
Utilizatorii.
Sumarizând experiențele cursanților, am ajuns la următoarele concluzii:
Cursanții au nevoie de mai mult timp pentru a-și îndeplini sarcinile și proiectele.
Cursanții nu reușesc să dedice suficient timp pentru aprofundarea cursurilor.
Ideile.
Cu ajutorul echipei de ideație, am ajuns la un număr impresionat de idei care să rezolve problemele întâmpinate de Diana, Andrei și Edith.
Plecând de la aceste idei și încercând să pastrez în minte toate insight-urile din cercetare, am început să schițez un concept și o circumstanță de utilizare a aplicației ”scoop!”.
Conceptul.
scoop your skills. shape your future
Evaluează-ți competențele și abilitățile și urmărește indicațiile aplicației “scoop!” pentru a atinge cu succes obiectivele cursului. Păstrează-ți motivația urmărind constant progresul, colaborând oricând cu restul echipei și accesând ușor resursele necesare.“
Pentru a înțelege mai bine cum se integrează soluția cu experiențele utilizatorului, am decis să urmăresc interacțiunea Dianei cu aplicația scoop!.
Experiența Dianei.
Diana caută cea mai buna soluție care să-i satisfacă dorința — un job diferit.
Pe site-ul Școlii Informale de IT găsește toate informațiile de care are nevoie, așa că decide să se înscrie la unul dintre cursuri.
Este îndrumată să-și instaleze aplicația scoop! și să parcurgă următorii pași: autoevaluare, alegerea modului de studiu, plata.
Testarea și interviul sunt înlocuite cu autoevaluarea competențelor necesare pentru jobul dorit.
În funcție de evaluare, Dianei îi este recomandat cea mai eficientă modalitate de studiu: ore de curs și credite pentru a-și achiziționa sesiuni suplimentare.
Cursul este adresat atât celor care nu au deloc experiență sau competențe în domeniu, cât și celor care își doresc să se specializeze sau să-și perfecționeze anumite cunoștințe.
Modulele îți oferă posibilitatea de a alege să participi la 20, 30 sau 40 de ore de curs, iar creditele rezolvă probleme individuale precum: nevoia unei discuții private cu un mentor sau cu un expert în domeniu, revizuirea CV-ului, ore suplimentare de curs etc.
Diana se înscrie la un curs care durează 4 luni, însă are acces la platformă și la instrumentele de învățare timp de 6 luni.
Primește constant recomandări în funcție de nevoia de studiu și de preferințele stabilite, cât și alerte despre următorul curs, proiecte în lucru și alte solicitări sau recomandări ale colegilor sau mentorilor.
Atunci când are nevoie, Diana poate solicita ajutorul colegilor pentru proiectele în lucru — răspunsul la întrebări, review-uri/feedback-uri etc., înainte ca acestea să fie evaluate de mentor.
De asemenea, se poate implica activ în proiectele colegilor.
Primește recomandări despre cărți sau tutoriale utile în proiect și teste rapide care să-i verifice cunoștințele acumulate.
După finalizarea cursului, Diana are la dispoziție încă două luni pentru a aprofunda materialele disponibile în aplicație.
Folosindu-se de credite, ea își poate programa o discuție “one on one” cu mentorul despre progresul personal și posibilitatea de a aplică la un job.
Schițele.
Până la prototipare hi-fi, am decis să testez macheta “pen&paper”.
5 cursanți & 1 mentor: validarea designului de produs cu ajutorul wireframe-urilor ‘pen&paper’.
Printre lucrurile pe care le-am observat în faza de testare a fost dificultatea utilizatorilor de a percepe noțiunile noi introduse: “extra credite” , “modul de studiu” etc., pe care le-am redefinit și să le-am testat în faza de prototip hi-fi.
Testarea.
Validarea procesului de înscriere la curs cu ajutorul aplicației
Obiectivul. Identificarea nivelului de confort al utilizatorului atunci când alege să achiziționeze unul dintre pachetele oferite de școală.
Am testat prototipul împreună cu 5 dintre cursanți (Front end, UX design).
In concluzie, ecranele de înregistrare și autoevaluare au fost ușor de parcurs, însă o scurtă explicație a elementelor evaluate poate reduce timpul alocat evaluării.
Urmatorul pas in dezvoltarea solutiei finale isi presupune integrarea cu o platformă de recrutare.
Timp de 4 luni, am răscolit printre poveștile interesante ale cursanților, i-am descoperit pe Diana, Andrei și Edith în toate grupele și, împreună cu niște oameni minunați, am conceput o soluție pentru o experiență mai bună în Școala Informală de IT.