Uskomaton Intia: Mistä kyse?

Laitoin Intia-aiheiset Medium-tekstini samaan kansioon, jos joskus jatkossa innostun avautumaan aiheesta lisää.

Miksi puolivalmiin web-tekstin suoltaminen on vuonna 2016 relevantti tapa kommunikoida Intiasta, ja vielä suomeksi? No koska löysin kansioita selatessa vanhoja muistiinpanoja ajalta jolloin asuin Bangaloressa ja iski akuutti Intia-ikävä mitä olen tässä illan mittaan prosessoinut kirjoittelemalla hajanaisia huomioita auki.

Muutenkin älyllisille ajatuksille Intiasta on suomenkielisessä Internetissä selkeä tarve. Mua on jo pidempään harmittanut tapa millä suomalaisessa mediassa puhutaan Intiasta. Uutiskynnyksen ylittävät lähinnä joukkoraiskaukset ja muu naisiin kohdistunut väkivalta.

Hesarin lukijoita Intia kiinnostaa (kuvakaappaus jostain lokakuulta 2015)

Samalla koko maa ja sen kansalaiset, ne hurjat ja tunteettomat intialaismiehet ja voimattomat uhrinaiset, pakotetaan yhteen ahtaaseen muottiin. Väkivalta on toki vakava ongelma yli miljardin ihmisen kovin epätasaisesti kehittyneessä ja köyhässä maassa, mutta en usko että yksittäistapauksilla riepottelu edistää yhdenkään suomalaisen maailmankuvan kehitystä.

Kuvittele vastaava media-filtteri johonkin länsimaahan. Kuinka paljon ohuempi yleissivistyksemme olisi, jos emme median kautta seuraisi esimerkiksi Yhdysvaltojen politiikkaa, kulttuuria, taloutta tai teknologiauutisia? mitä ajattelisimme maasta ja sen ihmisistä jos ainoa referensimme maanosaan olisi amerikkalaismiesten väkivaltaisuus? (Aina niin elegantti Chimamanda Adichie puhuu tästä lisää TED-puheessaan.)

Intiassa on enemmän globaalia keskiluokkaa kuin Pohjois-Euroopassa asukkaita, joten jo pelkkä volyymi tekee maasta mielestäni tarpeeksi merkittävän laaja-alaisemmalle tulkinnalle.

Keksin toisenkin syyn innostua Intiasta! Intia on Suomesta katsoen lähellä, Helsingistä lentää Delhiin muutamassa tunnissa ja aikaerokin on pieni. Intia on yli miljardin ihmisen kotimarkkina jossa bisnes-kielenä on englanti. Intiaa ei tietenkään tarvitse fanittaa, siellä ei tarvitse käydä tai sen asioista olla erityisemmin kiinnostunut, mutta maan tapahtumat ja kehityssuunnat tulevat vääjäämättä vaikuttamaan Suomeenkin seuraavien vuosikymmenten aikana.

Loppuun vielä disclaimer: En ole ikinä käynyt Goalla enkä ole muutenkaan kiinnostunut matkailusta, joten ainakaan traveller-kokemuksia tai temppelikuvia ei arkistoista löydy. Lähinnä mua siis kiinnostaa yhteiskunnallinen liikehdintä, teknologia ja sosiaaliset suhteet. Kiva kun eksyit tänne!

Like what you read? Give Charlotta Liukas a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.