Cît de mare influență ar putea avea un canal de youtube asupra unei companii mari?

Am să relatez mai jos un studiu de caz care are loc acum in Rusia și care încă nu s-a finalizat și mulți așteaptă să-i vadă sfîrșitul, insă care a demonstrat la cît de mare influență poate aduce un canal de youtube a doi băieți care tind să spună lucrurilor pe nume fără nici o teamă în mediul online.

E vorba despre canalul “Nemagia” un canal a doi baieți din orașul Kemerovo, Rusia care iau și comentează activitatea diferitor persoane din mediu public în nume de pamflet, mai multe despre ei găsiți în google, iar eu voi continua relatarea studiului nostru.

Cu două luni în urmă baieții au scos acest video (ca să înțelegi totul pînă la urmă e nevoie să-l priviți) :

Acest video a strîns pînă la ora actuală peste 8 milioane de vizualizări, e un video care a adus popularitatea acestui canal dar în același timp și o mulțime de probleme..

Video este despre Oleg Tinkov, fondatorul Tinkoff Bank, un antreprenor rus care în 2016 ocupa locul 79 conform celor mai bogați oameni din Rusia avînd peste 1,2 miliarde de dolari.

Însă o ipoteză principală ar fi că “zgomotul” în rețelele sociale are legături reciproce cu valoarea afacerii și veniturile acesteia.

Vom analiza unele grafice din Brand Analytics, a menționării numelui “Банк Тиньков” și vom observa o creștere enormă de menționări în numele băncii pe rețelele sociale și în blogosfera rusă:

Sursa: Dmitrii Sidorin

La rîndul său Oleg Tinkov, supărat tare că a fost atinsă imaginea soției sale spre criticile băieților vine cu o serie de invinuri mari și chemare lor în instanța de judecată:

Însă lucrurile devin și mai serioase, cînd anumite persoane delegate direct din partea omului de afaceri iau legătura cu băieții și prin amenințări încearcă să-i sperie de a scoate video plasat, însă Nemagia reușesc și înregistrează toată discuția ținindu-se pe poziții și jocul devine mai dur:

Însă finalul istoriei noastre vine atunci cînd Oleg Tinkov este invitat de un alt bloger cunoscut din Rusia “ДНЕВНИК ХАЧА” pentru al ruga public să-și retragă plîngerile din instanță față de băieți, discuția dată poate fi vazută mai jos:

Cu toții am crezut totuși că așa va fi și Oleg Tinkov se va ține de cuvînt, insă recent pe 12 octombrie, cei de la Nemagia ies cu un nou video și zic lucrurilor reale cum stau:

Un video care iar are deja peste 1 milion de vizualizări și în care e pusă în joc reputația atît a lui Oleg Tinkov cît și a băncii pe care o coordonează.

Un lucru lasă pe gînduri că în pofida acestui negativ și acestui “zgomot” în mediul online, prețurile acțiunilor băncii lui Oleg Tinkov au crescut.
Creșterea totală a acțiunilor pentru perioada examinată a fost de aproximativ 2,5 dolari per acțiune. Aceasta este mai mult de 300 de milioane de dolari.

Sursa: Dmitrii Sidorin

Iar la o simplă cautare pe Youtube “oleg tinkov” apare video celor de la Nemagia:

Iar în varianta rusă ei stau în top chiar și la nivelul sugestiilor:

Deci poate sau nu influența niște vlogeri imaginea unei companii sau a unei persoane deja o puteți deduce personal, vedem cum se va finaliza acest studiu de caz, pînă ce prețul acțiunilor se menține (vezi aici) iar situația celor de la Nemagia e sub semnul întrebării, revin cu update-uri.

Va urma..

Like what you read? Give Ion Gutu a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.