Faladdin ve Binnaz’ın UX Yolculuğu

İnsanlar dijital fal sektörüne uzak olduğu için biraz mesafeli yaklaşıyor ve farkında olmadan küçümsüyor. İlk zamanlar içinde yer almadığım için ben de uzaktan böyle bakıyordum. Fakat çok önemli bir noktayı kaçırıyoruz. Faladdin uygulamasının 25 milyon üyesi var! Günlük aktif fal sayısı ise 1 milyon! Keza Binnaz’ın da 1 milyon üyesi var. Ben şahsen burada küçümsenecek bir rakam göremiyorum. Ayrıca Faladdin ve Binnaz uygulamalarının “LifeStyle / Entertainment” kategorilerinde olduğunu düşünürsek kullanıcıların eğlenmeye ihtiyaçları olduğu gerçeğini görmezden geliriz. Yani oyun ya da sosyal medya sektörünü nasıl küçümsemiyorsak bu sektörü de küçümsemek büyük bir kullanıcı kitlesini görmezden gelmek olacaktır.

Devran B
uXcope Design Studio
5 min readOct 6, 2020

--

Solda: Eski Faladdin, Sağda: İyileştirilmiş Faladdin

Faladdin nedir?

Faladdin; kahve falı, tarot, duru görü, astroloji gibi ürünleriyle insanlara eğlence sunan bir yapay zeka fal uygulaması. Ücretsiz. Reklam ve kredi sistemiyle çalışıyor. Subscribe seçeneği mevcut.

Binnaz nedir?

Binnaz; yorumcularla kullanıcıları bir araya getiren gerçek bir pazaryeri. Rüya yorumundan astrolojiye kadar 10 farklı kategorinin yorumlarını gerçek yorumcular yapıyor ve aynı zamanda canlı! Ücretli. Bir pazaryeri olduğu için de ücretini yorumcunun kendisi belirliyor ve her yorumcunun farklı bir ücreti var.

Yolculuk nasıl başladı?

Yaklaşık 2 yıl önce Faladdin ve uXcope yolcuğu başladı. Faladdin’in kurucularından ve CEO’su olan Sertaç ile bir araya geldik. Kendisi vizyon sahibi bir yönetici ve o yüzden de şirketinin kullanıcı odaklı bir kültürü olmasını istiyordu ve bunu birlikte yapmaya karar verdik.

Önce iki uygulamanın da quick fix yöntemiyle acil iyileştirilmesi gereken ürünler ve sayfaları iyileştirildi. Kullanıcılar ve hedef kitlesi tanındı. Burada sosyolojik/psikolojik çıkarımlar yapmak oldukça mümkündü. Çünkü elinizde muazzam bir üye topluluğu var ve bu kullanıcılar kendi rızalarıyla size birçok bilgiyi (İlişki durumu, iş durumu, burcu vs.) veriyor. Kullanıcı kitlesini incelediğimizde insanların ilk başta geleceği tahmin etme motivasyonu geliyor ama bununla sınırlı kalmıyor. İnsanlar iyi şeyler duymayı, okumayı seviyor ama yine de bununla da sınırlı kalmıyor. Barnum etkisi ve Bumerang etkisi denilen iki olgu bunu açıklamaya yetiyor.

Bumerang etkisi: Biri bir inanca bir kere güçlü bir şekilde bağlandıysa, karşı savlar inancı yalnızca güçlendirir. Görüşlerine karşı çıkıldığı zaman, insanlar görüşlerinin doğruluğuna daha da inanabilirler.

Barnum etkisi: Bireylerin, özellikle kendileri için hazırlanmış gibi görünen ama aslında büyük çoğunluktaki insanlara uyacak kadar genel ve belirsiz kişilik betimlemelerine yüksek puan verme eğilimlerini anlatan bir gözlemdir.

Solda: Eski Tarot kart seçme ekranı, Sağda: Yeni Tarot kart seçme ekranı

İşin içine dahil olduktan sonra düzeltmeler ve iyileştirmeler yaparak işe başladık ve ardından yeni ürünler çıkardık. Ana sayfayı, karşılama sayfasını ve ürün sayfalarını kullanıcının daha kolay kullanabileceği şekilde değiştirdik. Bariz olan deneyim hatalarını ortadan kaldırdık ve onlara daha iyi bir deneyim sunduk. Ve en önemlisi bu bir eğlence uygulaması olduğu için daha eğlenceli hale getirdik.

Tabii burada çok önemli bir detay var: Bir ürüne para vermiyorsanız orada ürün sizsiniz sözünü hatırlayalım. O yüzden de reklam ile kurgulanmış bir uygulamada reklamın yerini dahi değiştirmeniz kullanıcılarda büyük tepkiye yol açıyor. Hep birlikte bunun riskini alarak kullanıcıya daha modern bir reklam izleme deneyimi sunduk. Ve tabii ki alışkanlıklarını değiştirdiğimiz için çok sayıda şikayet yağdı. Bu karardan vazgeçmedik çünkü izlenilen reklam sayısı aynıydı ve sadece yeri değişmişti. Zamanla kullanıcılar da buna alıştı / alışmak zorunda kaldı ve şikayetler azalarak bitti.

Faladdin’i 2018'den 2020'ye kadar sürekli iyileştirme girişimlerinde bulunduk ama Apple ile yaptığımız toplantıların da etkisinden dolayı artık yeni tasarıma geçme kararı aldık. Bunun çalışmalarına başladık ve Apple ile birlikte yürüttüğümüz bu çalışmanın sonucunda yepyeni sıfırdan bir tasarım yaptık ve development ekibine teslim ettik. Muhtemelen 2021'in ilk aylarında marketlerde yerini alacaktır.

Solda: Eski Faladdin fal yorumu, Sağda: İyileştirilmiş Faladdin fal yorumu

Bazen çok küçük değişiklikler kullanıcıların hayatlarında farkında olmadan kolaylık sağlar ya da artı değer katar. Örneğin: Faladdin content bazlı bir uygulama olduğu için gündüz modu ve metin büyütme/küçültme özelliği getirdik ve Twitter’da Faladdin diye aratınca kullanıcıların birçoğunun gündüz modunu tercih ettiğini görmeye başladık.

2021 Faladdin’inden bir ön gösterim

Binnaz’daki Değişiklikler

Binnaz uygulamasında da Faladdin uygulamasında izlediğimiz yöntemi izleyip önce quick fix yaparak öncelikli olarak değiştirilmesi gereken ekranları iyileştirdik. Ardından yeni bir ana sayfa ve yeni bir karşılama sayfası tasarlayarak yeni kullanıcıların daha kolay adapte olmasını sağladık.

Solda: Eski Binnaz Anasayfası, Sağda: İyileştirilmiş Binnaz Anasayfası

Ardından ise Binnaz Live adını verdiğimiz projeyi hayata geçirdik. Binnaz Live ile birlikte kullanıcılar ile yorumcular bir Whatsapp deneyimi yaşıyormuş gibi iletişime geçip konuşabiliyorlar. Üstelik yazılı, sesli ve görüntülü şekilde. Bu Türkiye’de bir ilk. Daha sonra Binnaz bir pazaryeri olduğu için “oyunlaştırma”yı getirdik. Böylelikle yorumcuların başarılarına göre rozetleri var ve bu rozetleri kaybetmemek için aynı başarıyı sürdürmeleri gerekiyor. Kullanıcılara ise bunu sorduğumuzda inanılmaz bir şekilde daha önce asla akıllarında olmayan rozetlerin yorumcu seçmede en önemli 3 kriterden biri olduğunu söylediler. Bu da ne kadar doğru stratejiler izlediğimizi gösterdiği için mutlu olduk.

Şimdilik Binnaz’ı güncellemeler ile iyileştirirken ileride Binnaz için de yeni bir tasarım süreci düşünüyoruz.

Binnaz ve Faladdin ekibinin development ekipleri gerçekten de işlerinde epey başarılı ve tecrübeliler. Genelde biz tasarımcıların en çok şikayet ettiği şeylerden biri; gönderdiğimiz tasarımların birebir uygulanmamasıdır ama bunu ne Binnaz’da ne de Faladdin’de yaşadık. Tasarımlarımız birebir uygulanıyor ve böylelikle hep birlikte müthiş bir ekip işi çıkarıyoruz.

Solda: Eski Binnaz Yorumcu Profili, Sağda: İyileştirilmiş Binnaz Yorumcu Profili

Sonuç

Özellikle pandemi döneminde tekrar gördük ki; hayatta kalabilen işletmelerin büyük çoğunluğu dijital iş yürüten işletmeler. Binnaz ve Faladdin gibi tamamen dijital üzerinden işini yürüten firmaların önemi bu gibi dönemlerde daha çok ortaya çıkıyor. Sektörü “fal sektörü” olarak küçümsemeyip başardığı işlere odaklanmak daha doğru olacaktır. Çünkü Faladdin’in 2021 hedefi US App Store’da ilk 10 içinde kalıcı olarak yer almak. Zaman zaman ilk 10'a girse de yeni tasarım ve yeni deneyimle birlikte ilk 10'da kalıcı yer etmek istiyor. Türkiye App Store’unda ise zaten her zaman ilk 5'te. Şirketin tasarım hedefi Faladdin.Design ve Binnaz.Design’ı kurmak ve guideline’ını herkese açık hale getirmek. Çok yakında bunu gerçekleştireceğiz.

Biz uXcope olarak ise heyecanlıyız. Böyle bir kullanıcı sayısı ve kitlesi olduğu için ve A/B testleri yapacağımız için heyecan duyuyoruz.

--

--