Neden Sketch App?
Yaklaşık iki yıl önce Sketch App ile tanıştığımda belki de birçok insanda olduğu gibi Sketch Up 3D modelleme programı ile isim karışıklığı yaşadım. Fakat daha sonra araştırıp inceleyince basit bir arayüzünün olması bende heyecan yarattı.
İlk kez 2010'da Hollandalı şirket Bohemian Coding tarafından piyasaya sürülen Sketch App, 2012'de Apple tasarım ödülünü de kazanıyor. Hâlâ ülkemizde birçok şirkette kullanılmasa da yavaş yavaş yayılmaya başladı. Bunda sadece macOS işletim sisteminde çalışmasının da etkisi var. Aslında bu karara iki açıdan bakıldığında iyi ve kötü olarak değerlendirebiliriz. Birincisi, dijital tasarımcılar macOS işletim sistemini kullanır ve o yüzden sadece biz onlar için çıkardık, onlar kendini özel hissetmeli kararıdır ve bu iyi olarak değerlendirebileceğimiz bir karardır. İkincisi ise sadece macOS işletim sisteminde çalıştığı için özellikle Türkiye gibi ülkelerde hâlâ birçok şirkette Apple bilgisayarlarını satın alamayacak bütçeye sahip olmadıkları için kullanımının çabuk yayılmasında kötü bir engel.
Tüm bunları geride bırakıp Sketch App’in neden kullanılmasına geldiğimizde ise özellikle Adobe Photoshop’un dijital tasarım işlerinde “hantal” kalmasından dolayı diyebilirim. Evet, bana göre birincil özellik budur. Sketch App; hızlı, dinamik ve daha basit. Diğer bir özellik ise, wireframe (arayüz iskeleti) ya da mock-up (taslak) çizmek için ek bir tasarım programına ihtiyaç duymamanızdır. Çünkü en az o mock-up programları kadar basit ve hızlıdır. Ayrıca wireframe’lerı high-fidelity (yüksek detaylı) olarak çizmeniz gerekirse Sketch App bu konuda diğer wireframe konularından daha hızlı ve detaylı.
Ben videolarımda da bahsettiğim gibi web, mobil, UX/UI (kullanıcı deneyimi / kullanıcı arayüz) işlerimin yanında gerektiğinde illüstrasyon veya ikon tasarlamak için de kullanıyorum. Bir diğer önemli özellik ise birçok plug-in (eklenti) desteği olması ve onların da tasarım yaparken işinizi hızlandırmasına yardımcı olmasıdır. Zaten genel olarak baktığımızda Sketch App’in piyasada başarılı olduğunu Adobe’un Photoshop’u değiştirme çabasında görebiliyoruz. (Örnek: Artboard’larla çalışma, hazır mobil ekran boyutları vs.)
Daha birçok detayı 22 videoluk eğitimde en ince ayrıntısına kadar anlatıyorum ve uyguluyorum. Craft ve Sympli.io gibi önemli ve kullanılması elzem olan plug-in’ler için de ayrı ders videoları yükledim. Biz Sketch App’i o kadar sahiplendik ve sevdik ki, geçtiğimiz günlerde yeni bir coworking-space (ortak çalışma alanı) olan habita’da Istanbul Creatives Meetup olarak Sketch App sponsorluğunda etkinlik düzenledik. Konuklardan üç şanslı kişiye de Sketch App lisansı hediye ettik. Etkinlik ile ilgili detayları bu linkte bulabilirsiniz. Oldukça keyifli ve eğiticiydi. Istanbul Creatives Meetup olarak bu tarz etkinliklere devam edeceğimizi belirtip Sketch App’i tanıtma ve yaşatma derneği tadında yazımı da burada sonlandırmış oluyorum.
Görüşmek üzere.