S01E03 — Design Thinking “Tasarımcı Gibi Düşün!”

Burak Cevik
uxitu
Published in
5 min readJun 20, 2020

Design Thinking herkes içindir.

Merhaba! Bu yazıyı anlattığımız bir video olduğunu biliyor muydunuz? Amatör fakat Türkçe kaynak oluşturmak açısından JR. arkadaşlarımıza yardımcı olacak bir kaynak olduğunu düşünüyoruz.

Tanım — Tasarım düşüncesi, dünyanın en yenilikçi ve başarılı kuruluşları tarafından benimsenen bir yaklaşımdır. İdeal ürün, arzu edilebilirlik, fizibilite ve canlılığın kesişme noktasında ideal noktasındadır.

Tarihi — Design Thinking süreci 60'ların Endüstri Ürünleri Tasarımı ile başlayan sonradan farklı dallardan insanların katkılarıyla 2000'li yılların sonuna doğru iş geliştirme ve ekonomiye kadar uzanan farklı profesyonel alanların iş planları arasında yer almaya başlamıştır.

“Herkes, mevcut durumları tercih edilen durumlara dönüştürmeyi amaçlayan eylem planları geliştiren tasarımlar yapıyor. ” -Herbert Simon

Braun markalı tıraş makinelerinin ilk kulllanıcı odaklı tasarımlar olduğu biliyor muydunuz? Ürün tasarımcıları bir insanın tıraş olurken yaptığı el hareketlerinden ortalama insan yüzüne kadar analizinden sonra kullanılabilirlik deneyim açısından tasarladıkları ve design thinkingin ilk aşamalarını gördüğümüz 60'ların ürünlerini inceleyebilirsiniz.

3 Temel Prensip

Kullanıcıya Odaklanmak — Kullanıcıların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olarak deneyimleri/işleri teşvik edeceğiz.

Sürekli Keşif — Her şeye bir prototip olarak davranak sade kalacağız.

Çeşitli Nitelikte Takımlar — Birlikte çalışarak ve çeşitliliği kucaklayarak daha hızlı hareket edeceğiz.

Design Thinking Süreci

Bu süreç IDEO tarafından geliştirildi ve Stanford’daki d.school: Tasarım Enstitüsü’nde öğretildi. Bu metot da büyük bir işbirliği yapmanız gerekecek ve sık tekrarlarlarla içeriğinizi arttırmanız gerekecektir. Çok açık beş aşaması vardır: Empati, Tanım, Fikir, Prototip ve Test.

Adım 1 — Empati

Duygudaşlık. Ruh bilimi.

Empati, bir şeyi başkasının gözlerinden “görmeye” başlamak için kendinizi bir başkasının yerine koyma yeteneğidir. İnsan odaklı tasarım sürecinin vazgeçilmezidir. Empati kurmak, tasarım sürecinde kullanıcıyı anlamak için atılan ilk adımdır. Bu süreç, kullanıcıların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını, neyi neden kullandıklarını, nasıl düşünüp, ne anlam ifade ettiklerini anlamak içindir.

Empati kurabilmek için 3 farklı yöntemimiz vardır; birebir görüşme, gözlem ve empati haritası.

Birebir görüşme — İnsanların zorlukları farklı şekilde nasıl gördüklerini ve bunlarla nasıl başa çıktıklarını görmek büyüleyicidir. Röportajlar sırasında antropolog şapkası takmak ve tarafsız kalmak önemlidir. Cevabı bildiğinizi düşünseniz bile, her zaman nedenini sorun.

Gözlem — Kullanıcınıza bir görev verin ve sadece izleyin. “Amazon’dan bir şeyler satın almakla ilgili sorunlarınız mı var?” diye sorarsanız, muhtemelen “Hayır, orada bir şeyler satın almak çok kolay” duyacaksınız. Ancak onu kullanan bir kişiyi omuzlarının arkasından izlerseniz, yol boyunca acı noktaları görürsünüz.

Empati Haritası —Kullanıcılarınızın kullandıklarını kullanın. Bu sizin kendi ürününüz olabilir veya bir rakibin ürünü olabilir. Bu, kullanıcılarınızın yaşadığı acı noktalarına ve zevk duygularına doğrudan erişim sağlayacaktır.

Adım 2 — Tanım

Empati kurduktan sonra, ilk tasarım zorluğunu tekrar gözden geçirmenin ve sorunu yeniden tanımlamanın zamanı geldi.

Bu durumu kolaylaştırmak adına şu formülü uygulayabilirsiniz: PoV(Point of view) = persona + need + insight.

Tasarım sürecinde odaklanılması gereken alanları açık olarak belli edebilmeyi sağlar. Bu adımda yaygın olarak, kullanıcılardan toplanan bilgiler doğrultusunda anlam çıkarılır. Problem tespitine ve değişkenlerine odaklanılır.

5 Neden? — Tasarım sürecinde odaklanılması gereken alanları açık olarak belli edebilmeyi sağlar. Bu adımda yaygın olarak, kullanıcılardan toplanan bilgiler doğrultusunda anlam çıkarılır. Problem tespitine ve değişkenlerine odaklanılır.

Adım 3 —Fikir Türetme

Empatiyi kurduk. Problemimizi güzelce tanımladık. Şimdi geldik en zevkli kısma: Fikir üretmek. Prototipleri oluşturmak ve kullanıcılarınızın eline yenilikçi çözümler bulmak için hem yakıt hem de kaynak sağlar. Bu yöntem 2 aşamdan oluşur: yakınsak ve ıraksak düşünme.

Iraksak(Çok fazla fikir üretmek) — Fikirlere herhangi bir yargılama yapmadan “kusmak” başladığımız kısımdır. Neden? Çünkü miktara odaklanarak, bariz çözümleri hızlı bir şekilde geride bırakırız ve gerçek inovasyonun bulunabileceği bilinmeyene gireriz. Miktar>Kalite denklemini bu adımda kullanıyoruz.

Yakınsak(Fikirleri seçme) — Aralarından seçim yapabileceğiniz bir ton fikirden, üzerinde çalışacaklarınızı seçtiğimiz kısımdır. İyi bir çalışma için fikirlerinizi yazdığınız yerde oy kullanmanızdır: bir dizi çıkartma alır ve b üzerinde çalışmak istedikleri fikirlerinizi işaretlersiniz. Bu işlem tamamlandıktan sonra, en iyi fikirleri demokratik olarak seçmek kolaydır.

Adım 4 —Prototip

Nihai çözüme daha yaklaştıran soruları cevaplamaya yönelik ortaya çıkan fikirlerin art arda en yalın haliyle tekrarla geliştirilmesidir. Prototip kartondan kesilmiş bir ürün olabileceği gibi, süreci deneyimlemeyi sağlayan bir role-playing çalışması da olabilir.

“A prototype is worth a thousand meetings”-IDEO.

Bir prototip, hızlı öğrenmek için hızlı başarısız olmanıza yardımcı olan inanılmaz bir araçtır. Çok sayıda kaynak tahsis edildikten ve görevleri yerine getirmeye çalıştıktan sonra (bir projenin ilk aşamalarında) erken başarısız olmak çok daha ucuzdur. Öğrenmek, çatışan fikirleri çözmek, sohbet başlatmak ve yapım sürecini yönetmek için prototipler üretiyoruz. Bu aşamada üç aşama vardır:

İlham verici — “Ne olabilir?”
Gelişen — “Ne olmalı?”
Doğrulama — “Ne olacak?”

Adım 5 —Test

Prototipler oluşturulduktan sonra, gerçek kişilerle(kullanıcılarınızla) test edin. Prototipleri ve çözümleri geliştirmek, kullanıcı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve PoV’mızı test etmek ve hassaslaştırmak için test ediyoruz.

Test yaparken, kullanıcıların prototiplerinizle oynamasına izin verin, izleyin ve dinleyin. Küçük ayarlamalar yapmak kolaysa, bunları yapın ve tekrar test edin. Kullanıcılarınıza yaklaşın ve en önemlisi, fikirlerinize asla aşık olmayın.

BONUS: Dipjar

Design Thinking methodlarını her adımda uygulayan bir örnek olarak DipJar’dan bahsettik. DipJar kısaca kredi kartı ile 1 dolarlık bağış yapabildiğiniz bir bağış kutusu. Bu ürünün fikrinin doğuştan şimdiki haline nasıl geldiğine değinerek kullanılan methodların sonuçlarını gerçek bir hikaye.

--

--

Burak Cevik
uxitu
Editor for

UI/UX Designer also making 3D printed guitars