İlişki Haritası (Affinity Mapping)
Araştırma modülünün son konusu olan İlişki Haritası (Affinity Mapping) araştırma sonucunda oluşturduğumuz datalar ve fikirleri topladığımız bir araçtır. Fikirlerin ve dataların organize edilmesi ve gruplandırılıp analiz etmemizdir.
Bu yazıyı anlattığımız bir video olduğunu biliyor muydunuz? Amatör fakat Türkçe kaynak oluşturmak açısından JR. arkadaşlarımıza yardımcı olacak bir kaynak olduğunu düşünüyoruz.
UX tasarımda genellikle kompleks olan bilgilerin, kullanıcı datalarının, gruplara ayrılıp detaylıca sentezlenerek okumasını kolay hale getirilmesidir. Kullanma amaçlarımız ise;
- Belirli araştırma sorularının cevapları
- Sık görülen veya duyulan konular / fikirler
- İlgili notların, gözlemlerin ve verilerin özeti
Qualitative user research is often analyzed by creating connections between observations or finding patterns and themes in the data. This process in user research is called thematic analysis.@zacknaylor
Peki nasıl oluşturacağız?
- Tüm notları veya gözlemleri ayrı ayrı kartlara veya yapışkan notlara kaydedin.
- İlgili kalıpları, notları veya gözlemleri arayın.
- Her desen veya tema için bir grup oluşturun.
- Her temaya veya gruba bir ad verin.
Bonus: Her grup hakkında öğrendiklerinizin bir ifadesini oluşturun (buna genellikle UX araştırmalarında Temel Analiz denir)
Bol miktarda notla bile, toplantıyı üç saatle sınırlamanızı ve planlanan 10 dakikalık bir mola vermeniz önerilir. Önemli zamanlarda bazı ikramlar sunmak da yararlı olur — örneğin, insanlar kategorileri alt kategorilere ayırırken. Bu sayede insanların zihini boşaltıp daha üretken olmaya itebilirsiniz.
Faydaları
- Her kullanıcının ardından ekibin ortak bir anlayış kazanmasına yardımcı olur.
- Ekip üyelerine anıları taze olduğunda gördüklerini hatırlatıyor, bu da daha fazla tartışmalara ve gelecekteki test oturumlarını gözlemlemeye yardımcı olabilir.
- Ekip üyeleriniz çok fazla not alma eğiliminde olursa sonuçta daha hızlı olabilir.
- Kullanıcı testleri arasında tasarım değişiklikleri yapmayı planladığınızda sonuçları hızlı bir şekilde özetlemenizi sağlar — örneğin, çok erken tasarım yinelemeleriyle hızlı prototip testi için.
Sonuç
Oylama!
Her katılımcıya 3 yapışkan nokta sticker’i verin ve tasarım hedefleriyle ilgili olarak en önemli olduğunu düşündükleri üç stickerin başlığının yanına yerleştirmelerini isteyin.
- Kullanıcının ihtiyaçları nelerdir?(Örnek mavi sticker)
- İşletmenin/müşterinin ihtiyaçları nelerdir?(Örnek kırmızı sticker)
- Hangi teknolojiler proje için en uygunudur?(Örnek sarı sticker)
Her kişi kendi oylarını verdikten sonra her grup için oy sayısını hesaplar. Bu, bu temaları tasarım sürecinin bir sonraki aşamasında, fikir aşamasında ele almak için temalar için önemli bir hiyerarşi sağlar. Tasarım sürecinde ilerlemek için tercih edilen fikirleri çok sayıda fikirden verimli bir şekilde seçmenin bir yoludur.