S03E03 — Kart Gruplama Metodu

Arda Genc
uxitu
Published in
4 min readJul 23, 2020

Kart gruplama bilgi mimarinizi tasarlarken veya düzenlerken kullanabileceğiniz bir metoddur. Genel olarak, kullanıcı kitlenizden oluşan katılımcıları, hazırladığınız konu başlıklarını kendilerine göre mantıklı gelen biçimde kategorize edip bu kategorileri adlandırmanıza yardımcı olmak için uygulanır. Kart gruplama için pos-itler, boş kartlar veya farklı online kart gruplama uygulamaları kullanılabilir.

uxdesign.cc

Kart Gruplamanın Faydaları

Kart Gruplama metodu kullanıcınızın nasıl düşündüğünü anlamanızda bunun doğrultusunda kullanıcı beklentilerine daha uygun bir bilgi mimarisi oluşturmanıza yardımcı olur ve birçok açıdan faydalıdır;

  • Uygulanması kolay ( Herkes tarafından yapılabilir)
  • Ucuz ve hızlı (Kağıt kaleminiz olması yeterlidir)
  • Kanıtlanmış bir metod ( Birçok şirket tarafından uzun zamandır kullanılmakta)
  • Kullanıcıyı dahil eder (Kullanıcıyı tasarım sürecine dahil edip erken evrelerde fikrini alabilmenizi sağlar)

Bunların yanında analizlerinin zaman alması veya sonuçlarınızın her zaman çok tutarlı olamayabilmesi açısından dezavantajlı olabilmektedir.

Kart Gruplama Türler

İhtiyacınıza bağlı olarak açık, kapalı ve hibrit kart gruplama olmak üzere metodu üçe ayırabiliriz

Açık Kart Gruplama:

Katılımcılar siteniz/uygulamanız için oluşturduğunuz konuları kendilerine mantıklı gelen biçimde gruplara ayırır, daha sonra bu grupları adlandırmaya yardımcı olurlar.

Artıları:

  1. Kullanıcının mental modelini daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
  2. Grupların oluşması ve adlanmasında daha esnektir
  3. Projenizin fikir üretme aşamasında kolaylık sağlar

Eksileri:

  1. Daha az kontrol sahibisinizdir
  2. Belli bi düzen oluşturmamanızı sağlayan gruplar ortaya çıkabilir.
justinmind.com

Kapalı Kart Gruplama

Katılımcılar daha önceden belirlediğiniz grup adları altında verilen konu başlıklarını bu gruplar içinde konumlandırırlar.

Artıları:

  1. Daha kontrollü olarak sonuç alırsınız.
  2. Genel cevaplar arasında daha kolay ortaklıklar belirlersiniz
  3. Projenin son evrelerinde hiyerarşinizi oluşturmanızda kolaylık sağlar

Eksileri:

  1. Daha az yaratıcılık ve esneklik
  2. Kullancının mental modeline uzak olabilecek bir yaklaşım

Kart gruplandırma metodlarını, bireysel olarak sırasıyla veya grupça, fiziksel veya online olarak uygulayabilirsiniz.

Hibrit Kart Gruplama

Hibrit kart gruplama kapalıya benzer şekilde gelişir. Kullanıcınıza daha önceden belirlediğiniz başlıklar altında konuları gruplandırmasını istersiniz. Kapalı gruplamadan farklı olarak kullanıcınıza boş kartlar verip eklemek istediği veya değiştirebilceği gruplar varsa bunlarıda eklemesini isteyebilirsiniz. Bu sayede hem kontrollü bir şekilde daha net sonuçlar alabilceğiniz bir seans yürütürken, kullanıcınızın fikrini de almış olursunuz.

7 Adımda Kart Gruplama

interaction-design.org

1. Kartlarınızı hazırlamak

İçeriğine dair konu başlıklarının olduğu kartlarınızı hazırlayın. Bu başlıklar çoğunlukla birkaç kelimeden fazlasından oluşmamamlı ve toplam konu miktarını 30–50 kart arasında tutmanız gerekmektedir.

Konularınız belirlerlerken hazır elinizde olan içeriğe, markanızdaki görev guruplarına ve görevlerini, planlanmış uygulamaları ve potansiyel içerikleri yazabilirsiniz

Kart miktarınız sınırlı olduğu için her konunuzu ekleyemeyebilirsiniz. Bu nedenen ötürü en önem teşkil eden ve en popüler konularınız kullanmak önemlidir. Sonrasında önem sırasında daha düşük gelen sayfaları hiyerarşiye göre düzenleyebilirsiniz.

Metodu fiziksel olarak uyguluyorsanız ekstradan katılımcıların da konu yazması için boş kartlar bulundurabilirsiniz. Kartların arkalarına numaralarda yazarak da takip etmenizi kolaylaştırabilirsiniz.

2. Kullanıcınızın konuları gruplaması

Kartlarınızı karıştırıp kullanıcınıza verin ve bunları kendilerine göre gruplamalarını isteyin. Grupların boyutları birbirlerinden farklı olabilir. Eğer kullanıcınız bi konuyu gruplama konusunda kararsızsa belli bir yere dahil etmekten ziyade o kartı dışarda bırakması daha sağlıklıdır. Aynı zamanda kullanıcınızın her an fikrini değiştirip daha önceden grupladığı bir kartı yerini değiştirebileceğini, farklı bir gruba koyabilceğini de hatırlatabilirsiniz.

3. Grupların adlandırılması

Kullanıcı konuları gruplandırdıktan sonra boş kartlar uzatın ve bu grupları adlandırmasını isteyin. Bu sayede kullanıcının aklında kategorilerin nasıl adlara sahip olması gerektiğine dair bilgi edinebilirsiniz. Bu adlar çok efektif olup son adımda kullanılacak isimler olmasa da ilham alabileceğiniz bir kaynak oluşturmuş olur.

4. Önem sırasına göre düzenleme

Kullanıcı gruplar ile grupların altındaki konuları da önem sırasına göre sıralamsını isteyebilirsiniz. Bu sayede hem genel olarak kullanıcıların ortak olarak önemli buldukları konuları görebilirken hem de site içi hiyerarşinizi düzenleme de faydalanabileceğiniz bir kaynak oluşmuş olur.

5. Geri dönüt alma

Bu adım da opsiyonel bir adımdır. Seans sonunda gruplamasının arkasındaki düşünceyi anlamak için;

  • Gruplamada özellikle çok zor veya kolay gelen konular hangileriydi?
  • Birden çok grup altına koyabileceğiniz konular var mıydı?
  • Dışarda bıraktığınız konular(varsa) hakkındaki düşünceleriniz neler?

gibi sorular yöneltip düşüncelerini alabilirsiniz.

6. Grupları birleştirme veya bölme

Seans sırasında kullanıcınızı kendi fikrinize göre yönlendirmemek önemlidir fakat seans bitiminde gruplandırma bittikten ve bunu kaydettikten sonra, ekstradan kullanıcınıza birleştirme veya alt gruplara ayırma potansiyeli gördüğü gruplar var mı gibi sorular yöneltebilirsiniz.

7. Tekrar etmek

Bu seansı 15–20 kullanıcı ile tekrar edin. Bu sayının altında yeterli veriye ulaşamazken üstünde ise her kullanıcının tercihleri içinde kaybolma olasılığınız oluşmaktadır.

Verileri Analiz Etmek

vectorstock.com

Kart gruplamada verileri doğru şekilde analiz etmek en önemli noktalardan biridir. İlk olarak sayısal verilere bakabilirsiniz. Hangi kartlar en çok birbirleri ile gruplanmış. Hangi kart en çok aynı kategori altına konmuş gibi verileri gözlemleyebilir, birbiriyle kıyaslayabilirsiniz. İkinci olarakise kullanıcılarınızın gruplar ve konular üzerinde yaptıkları yorumları analiz edebilirsiniz.

Yaptığınız analizleri daha rahat görebilmek için kullanabileceğiniz kaynaklarda vardır;

  • Excel: Verilerinizi excel tablosu haline getirebilir, manuel olarak renklendirmeyi kullanarak verilerinizi kıyaslayabilirsiniz
  • Yardımcı Uygulamalar: Kart gruplamada hem gruplama aşamasında hem de analiz aşamasında online olarak kullanabileceğiniz, otomatik olarak konularınızın analizlerini çıkaran toollar vardır. Genellikle ücretli olan uygulamalardır. Xsort (Mac için) ve Uzilla Mozdev (Firefox’a özel) ücretsiz olarak kullanabilceğiniz kaynaklardır. Diğer siteler kadar detaylı analizler sunmasalarda işinize yarayabilir.

En son olarak da analizlerini diğer takım arkadaşlarınız ve paydaşlar ile paylaşmak, yaptığınız tasarım kararlarını desteklemek için bir sunum veya rapor haline getirebilirsiniz.

--

--