Portfolio Oluşturmak

Arda Genc
uxitu
Published in
5 min readJul 24, 2020
behance.com

Sektörde çok bir deneyimim olmasada Youtube, Behance, Medium ve sektördeki işverenleri dinleyerek, aynı zamanda kendi portfoliomu oluştururken edindiğim pratik bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Bunun doğrultusunda yazımda daha etkili bir portfolio hazırlamak için izleyebileceğimiz adımlara, sonrasında ise dikkat etmemiz gereken noktalara yer verdim.

6 Adımda Portfolio

Portfolio oluşturma sürecinde öğrendiğim en önemli bilgi portfolionuzu oluşturmaya başlarken direk olarak InDesign, Photoshop gibi uygulamalara geçmeden önce izleyebileceğiniz bir plan çizmenin hızlı ve efektif bir portfolio oluşturmak için gerekli olduğudur.

1. Amacını Belirle

İlk olarak portfolyonuz ile hangi okula veya firmaya başvurmaya karar verdiğinizi belirleyin. Çünkü başvurmaya karar verdiğiniz sektör doğrultusunda portfolyonuza koyacağınız projelerde farklılık göstermelidir. Örneğin Kızey Avrupa’da bir okula master için başvuracaksanız genellikle önem verdikleri sürdürülebilirlik projelerini koymanız, bir UX/UI firmasına başvuracaksanız mobil/ web tasarımlarınızı, bir otomobil firmasına başvuracaksanız ulaşım sektörüne dair tasarımlarınızı koymanız seçilme ihtimalinizi arttırmaktadır. Eğer başvurmak istediğiniz alana dair projeniz yoksa bireysel olarak kendi briefinizi yazdığınız tasarımlar oluşturup bunlara portfolionuzda yer verebilirsiniz.

2. Projelerini seç

İkinci olarak portfoliomuzda hangi projelerinize yer vericeğinizi seçin. Bunu da çoğunlukla başvuracağınız alana bağlı olarak düzenleyebilirsiniz. Eğer başvurmak istediğiniz alanda birçok projeye sahip değilseniz, bu veya benzer alanlardaki tasarladığınız projeleri portfolionuzun baş kısımlarına hero proje olarak koymak inceleyen işveren açısından sizlere avantaj sağlayabilir. Porfolionuzu kısa tutmak, 4–6 arası proje dahil etmek ilginin dağılmasını engellemek ve yeteneklerinizi hızlı bir şekilde göstermek açısından yararlıdır.

Projelerinizi aynı zamanda göstermek istediğiniz yeteneklere bağlı olarak da seçebilirsiniz. Örneğin ilk projeniz ile kullanıcı araştırmasını detaylı bir şekilde yapıp gelen veriler doğrultusunda fikir üretebilceğinizi ortaya koyarken, ikinci projenizde markalarım tasarım dilini inceleyip bu tasarım diline benzer ürünler ortaya çıkarabileceğinizi, üçüncü projede hızlı prototipleme yapabildiğiniz gibi projelerinizi yetenekleriniz bazında da düzenleyebilirsiniz. Bu tarz belirlemeler yapmak sonrasında portfolionuz için metin ve görsel seçmenizde de sizleri yönlendirerek kolaylık sağlayabilir.

3. Strüktürü düzenle

Portfoliolar genellikle başlık, adınız, opsiyonal olarak logonuz veya görsel bir içeriğin olduğu bir açılış sayfası ve bunu izleyen CV’niz ile başlar. Sonrasında hangi projelerinizin yer aldığına dair bir içerik sayfası bu düzeni izler. Bu strüktür genel olarak çoğu portfolio arasında benzerdir .

Sonrasında ise proje bazında her bir projenizin ilk olarak projeyi tanıtan bir fotoğrafı, proje aşamalarını gösteren sayfaları, ve son olarak ürünün hero shotı olarak adlandırılam mekan içinde veya kullanıcı ile projeyi özetleyen ilgi çekici bir görsel ile sonlandırabilirsiniz. Bu şekilde kendinize belli bir ilerleyiş belirlemeniz portfolionuzun bütünlüğünü sağlamak açısından önemlidir.

4. Stilini belirle

Strüktürünüz, seçiceğiniz projeler ve göstericeğiniz içerik belli olduktan sonra hangi grafik tasarım unsurları ile ürünlerimizi sergileyeceğimizi seçmeliyiz. Portfoliomuzu oluştururken sergilediğimiz grafik tasarımda inceleyen kişinin ilgisini çekebilecekken aynı zamanda bizim bireysel tasarım dilimiz hakkında da bilgi verir. Örneğin minimal ürünler tasarlıyorsak portfolomuza grafik tasarım unsurlarını minimumda tutup ürünü öne çıkarıcak sayfalarlar, modern minimal fontlar kullanmamız gerekmektedir. Bu yüzden dördüncü adımda grafik tasarım unsurlarını (illüstrasyonlar, sayfa düzenleri …) kullanıcağınız renk paletleri, fontlarımız ve fontların boyutlarına kara vermemiz gerekmektedir. Stilinizi belirlerken portfolionuzun boyutuna da karar verebilirsiniz. Benim genel olarak tercih ettiğim oran 4:3 olsa da A3 gibi boyutlar da tercih edilebilir.

pinterest.com

5. Görselleri Ayarla

Portfoliolarınızda projelerinizi %80 görseller, %20 ise yazılı metin üzerinden anlatabilirsiniz. Bundan dolayı görselleriniz büyük önem taşımaktadır. Görsellerinizi de daha anlaşılır ve ilgi çekici kılmak için de izleyebilceğiniz 3 metod vardır.

behance.com/Kuang Hsu Cheng
  • İlk olarak renk bütünlüğü sağlamak önemlidir. Proje bazında renk bütünlüğü oluşturmak, örneğin ürünüzün rengi kırmızı ise grafiklerinizde, sketchlerinizde, ürünü yerleştirdiğiniz mekanlarda veya fontlarınızda kırmızı rengi kullanmak portfolunuzu inceleyen kişinin hangi üründe olduğunu kolayca takip edebilmesini sağlar.
  • İkinci olarak ise görsel kargaşa yaratmamak gerekmektedir. Renderlarınız veya fotoğraflarınızı sayfa başına 2 veya 3 tanede tutmak, görselleri üst üste bindirmemek rahatça anlaşılmalarını sağlamak önemlidir.
  • Son olarak ise ürününüzü kullanıcı veya mekanla birlikte göstermek daha gerçekçi olmasını sağlarken , kullanımı ve boyutunun daha rahat anlaşılmasını sağlar.

6. Düzen Kur

Son olarak yapabileceğiniz şey ise portfolionun genelinde hiyerarşik bir düzen kurmaktır. Bu projelerinizi 1,2,3 gibi numarlandırmak, projeleri kendi içlerinde fikir üretme/konsept/son ürün gibi kategorilere ayırmak olabilir. Bu sayede portfoliomuzu inceleyen kişi kolay bir şekilde geneli takip ederken spesifik projeler içinde nerede olduğunu anlayabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Görseller çok daha fazla hikaye anlatır:

Portfolyo’da yazılan yazılar ne yazıkki çoğu kişi tarafından okunmamakta. Bu nedenden ötürü portfolyomuzu hazırlarken görsel içeriğe önem vermek inceleyen kişinin ilgisini maksimumda tutarken portfolionun incelenmesini kolaylaştırır. Benim de kişisel olarak en zorlandığım noktalardan biri yazıyı minimumda tutmak olsa da bir görsel birçok satır metinin anlatmak istediğini gösterebildiği için ürüne dair hikayenizi görsel ağırlıklı anlatmak önemlidir.

Ürüne geliş aşaması önemlidir

Portfolionuz sadece ürününüzün son halinin olduğu fotoğraflar, renderlardan oluşmamalı. Portfoliomuza bakan kişiye problemin ne olduğu, bizim bu problemi çözmek için ne gibi yollar izlediğimiz ve oluşturduğumuz alternatif konseptleri göstermemiz gerekir. Bu sayede portfoliomuza bakan kişi bizim bir problemi nasıl ele aldığımız, nasıl araştırma yürütebildiğimiz, nasıl persona veya benchmark oluşturabildiğimiz gibi birçok konuda bilgi sahibi olur.

behance.com/aeg

Gerçek fotoğraflar koyun

Renderlar portfoliomuzu inceleyenleri etkilemek için kullanabileceğimiz aletler olsada bazen ürünümüzün basit prototiplerini koymak veya bitmiş ürüne dair fotoğrafları kullanıcı ile birlikte göstermek üretim aşamalarını düşünebilirken aynı zamanda materyalleri kullanıp işleyebileceğimiz de göstermiş olur. Bu açıdan portfoliomuzda birçok basit veya kompleks prototip koymak önemlidir.

Minimal tutum sergileyin

Portfoliomuzun grafik tasarımı kendi tasarım dilimizi yansıtmak veya inceleyen kişiler etkilemek açısından önemli olsada asıl amacımız ürünlerimiz ve bu ürünlere ulaşma aşamalarımızı göstermektir. Bu açıdan portfoliomuzda ihtiyacımız olmayan grafik tasarım öğelerini çıkarmak, sürekli değişen okunamaz fontlardan kaçınmak ve her boş gördüğümüz kısmı doldurmayıp bu boşlukları portfolioyu rahatlatmak için kullanabiliriz.

--

--