Yeni bir marka oluştururken veya müşteriniz için bir markanın kimliğini tasarlarken kullanılacak renklere karar vermek, renkler ile marka kimliğini uyum içimde tutmak zorlayıcı olabiliyor. Bu süreçte renk paletlerinde kaybolmamak, diğer markalardan farklılaşırken kullanıcıya hitap edebilmek için belli aşamalar izleyebilirsiniz. Bu yazıda bu aşamaların neler olduğundan, ve renkleri seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğininden bahsetmek istiyorum ama önce şirketlerin renkleri nasıl kullandığına bakacağız.
Endüstride Renklerin Kullanımı
Birçok şirket renklerini kullanarak markalarının vaat ettiği bazı özellikleri vurguluyor. Bunun yaparken renklerin psikolojik etkilerinden yararlanıyorlar. Güvenilebilir, rahatlatıcı, kurumsal bir kimlik yaratmayı hedefleyen şirketler maviyi kullanırken; enerjik, eğlenceli bir imaja sahip olan şirketler turuncuyu tercih ediyor.
Bazı endüstrilerde, endüstriyel boyutta hedeflenen amaçlara göre markaların çoğunluğu aynı skalada renk tercihinde bulunabiliyorlar. Örneğin bankalar çoğunlukla mavi, kırmızı ve yeşil renk skalalarını seçiyorlar. Mavi ve kırmızı ana renkler olarak gücü temsil ederken, yeşil parayı çağrıştırarak bankalar için iyi bir alternatif oluşturuyor.
Başka bir örnek makyaj endüstrisinde kullanılan siyah ve beyaz renkler olabilir. Makyaj markaları siyah ve beyazı tercih ederek makyajda da olduğu gibi kullanıcıları kendi renklerini seçip, değişik skalalar yaratmaya teşvik ediyorlar.
Markalar hedefledikleri amaçlara göre renk skalalarında değişikliğe de gidebiliyor. Örneğin fast food endüstrisinde sıklıkla kullanılan kırmızı renk kullanıcıların acıkmasını, daha fazla tüketmesini sağlar ama Avrupa’da son yıllarda gelişen sağlıklı, sürdürülebilir besin trendlerinden dolayı, Mcdonalds ikonik kırmızı sarı rengini, sağlığı ve organikliği çağrıştırması için yeşil sarı olarak değiştirdi.
Renkleri Kullanmak
Peki renkleri kullanırken nelere dikkat etmeliyiz, hangi durumlarda kullanırken hangilerinde bu renklerden kaçınmalıyız?
- Kırmızıyı kullanırken fazla öne çıkabilceği, tehlikeyi, hırsı çağrıştırabileceği için ihtiyatlı bir şekilde kullanmak önemlidir. Öte yandan sektördeki diğer markalardan farklı durmak, öne çıkmak için iyi bir tercih olabilir.
2. Turuncu çağrıştırdığı enerjik, yaratıcı, maceracı havadan dolayı gençlere. hitap eden modern, şirketleşme havası vermemek isteyen markalarda kullanılabilir. Lüks, ciddi veya eski usul markaların turuncuyu tercih edip kullanması zorlayıcıdır.
3. Sarı eğlenceli mutlu bir imaj çizebilecekken, markanın aynı zamanda ucuz bir görünüm sergilemesine neden olabilir. Sarının tonu iyi seçilip tasarımla uyum içinde kullanıldığında veya vaat edilen ürünle bağlantı kurulduğunda markayı iyi gösterir.
4. Mavi şirketleşme güven havası yansıttığı için kurumsal firmalar, yaşam koçluğu, hastaneler, bankalar gibi kullanıcının güven duyabileceği alanlarda kullanıldığında etkilidir. Fakat sektörde çok yaygın olarak tercih ediliyorsa, farklılaşabilmek için maviden sakınmanız yararlı olabilir
5. Yeşil doğayı, prestiji, varlığı temsil eder. Yeşili seçerken daha açık, parlak tonlarına gitmek canlılığı yeniliği belirtebilecekken, daha koyu, yoğun tonları tercih etmek prestij, varlık ve refahın göstergesi olabilir.
6. Kahverengi organikliği basitliği dürüstlüğü çağrıstırır. Öte yandan insanlara tozu, kirliliğide çağırıştırabileceği için vaat edilen ürünle uyum içinde kullanıldığında başarılı olabilir.
7. Pembe feminen, romantik bir marka yaratmada tercih edilebilir. Öte yandan günümüzde artan cinsiyet açısından bilinçlenmede pembe önemli bi yere sahiptir. Bu amaç doğrultusunda özellikle generasyon y için olan markalarda pembe renk kullanmak avantaj sağlayabilir.
8. Mor markanıza majestik, esrarengiz bir imaj kazandırır. Mor aynı zamanda kadınların %24 ünün en sevdiği renkdir , erkeklerin ise mor favori renkleri arasında bile değildir. Bu açıdan hedef kitlesine göre morun seçilmesi daha uygun olabilir.
9. Siyah sofistike, lüks resmi bir görünüm sağlar. Siyahı tercih ederken altın, beyaz gibi açık tondaki yan renklerle kullanarak kontrast yaratabilirsiniz. Öte yandan siyah mat üstüne parlak siyah veya siyah üstüne siyah desenler kullanarak markanızı tasarım açısından bir adım öteye de taşıyabilirsiniz.
10. Beyaz saflığı, sadeliği yansıtır. Markanız da minimalistik, sade bir profile sahipse byeazı kolaylıkla kullanabilirsiniz. Öte yandan beyazı tercih ederken kültürel farklılıklar risk oluşturabilir. Avrupada beyaz sadelik, zarafet anlamına gelirken Asya kültüründe beyaz ölümü çağrıştırır.
Renk Paleti Oluşturma
Renklerin etkilerini ve nasıl kullanacağına baktık. Şimdi sıra kendi markamız için renk skalasını seçmekte. Bunu 4 aşamada gerçekleştirebiliriz;
1.Markanın kimliğini veya müşterinin amacını belirlemek
İlk adım olarak markanız için nasıl bir imaj izlemek istediğinizi, vaat ettiğiniz ürünü veya müşterinizin aklındaki amacı netleştirmek önemlidir. Amacı belirlerken markanıza farklı perspektiflerde bakabilmek için marka kimlik skalasını kullanmak etkili olabilir. Bu skala sayesinde aklınızdaki imajı farklı açılardan görebilirsiniz. Müşterinin amacını anlamak için ise müşterinizle iyi bir iletişim halinde olmak, sunabilceğiniz moodboardlar hazırlamak faydalı olabilir.
2. Ana rengi seçmek
Marka kimliği belli olduktan sonra, bu kimlik doğrultusunda renklerin psikolojik etkilerine bakılarak bir renk seçilebilir veya makyaj, banka ve fast food örneklerinde gördüğümüz gibi sektördeki dominant renkleri de kullanabilirsiniz. Belli bir renk seçildikten sonra rengin shadelerine bakmak buna göre daha spesifik tercihler yapmak yaralı olabilir. Rengin shadelerine bakarken graf1x veya colorswatches gib sitelerden yaralanılabilir.
3. Yan renklere karar vermek
Ana renkleri belirledikten sonra yan renkleri seçmek için renk skalasından yaralanabiliriz. Renklerin birbirleri ile uyum içinde olması için genellikle 4 yöntem kullanılır. Bunlar monokromatik , analog, bütünleyici ve üçlü renk şemasıdır. 3 renkten fazlasını tercih etmek markanızda kargaşa yaratabilir.
Yan renkleri nasıl seçmek istediğinizi belirledikten sonra Adobe Color uygulamasını kullanarak belirlediğiniz ana renk ile uyumlu diğer renkleri de görebilirsiniz.
4. Arka plan rengini belirlemek
Son olarak markanıza arka plan renklerini seçmek kaldı. Arka plan rengi beyaz olabilceği gibi bej veya grinin tonlarını kullanmak konstrast açısından daha yararlı olabilir.
Araştırmalarımı ve aşamaları ITU UX için renk paleti dersi anlatırken bulmuş ve düzenlemiştim. Renk kullanımının nasıl olabilceğini, oluşturulacağını diğer öğrencilere rahat bir şekilde anlatmama yardımcı olmuştu, umarım sizlere de yapıcağınız işlerde yardımcı olur.
Okuduğunuz için teşekkürler.