Mars Gezegenine ne kadar sürede ve nasıl ulaşılır?

Nazmi Tarım
Uzay Devri
Published in
2 min readJan 15, 2020
Mars’a ulaşan bir uzay aracının canlandırılması. Foto: NASA

Her iki yılda bir Mars gezegeni ve dünya birbirlerine çok yakın olan bir konuma gelmektedirler. Bu iki gezegenin birbirlerine en yakın durumunda aralarında 55 milyon kilometre mesafe olmaktadır. Genel olarak Mars ve Dünya arasındaki yolculuk, gezegenlerin birbiri arasındaki konumuna ve uzay aracının hızına göre değişmektedir.

Mars’a ilk gönderilen araç olan NASA’nın Mariner 4 isimli uzay aracı gezegene 25 Kasım 1969'ta fırlatıldıktan sonra 228 gün sonra ulaşmıştır. 2012 yılında gezegene gönderilen Curiosity gezgin aracı 253 gün sonra ulaşmıştır. Son 50 yıl içerisinde Mars’a gönderilen araçların varış süreleri 150 gün ile 300 gün arasında değişmektedir.

Ancak bu süreler bugün Mars’a insanlı araç göndermek için pek uygun olmayabilir. Bugüne kadar uzayda en uzun süre kalma rekoru 437 günle bir Rus kozmonota aittir. İnsanların gidiş, Mars’ta faaliyetlerde bulunma ve geriye dönüşleri bugünkü teknoloji ile çok uzun süreler almaktadır. Binlerce günü bulabilecek bu sürece insanın vücudunun nasıl tepki vereceği bilinmemektedir. Radyasyona sürekli maruz kalmak nedeniyle kanser gibi sağlık sorunları oluşabilir. Ayrıca yerçekimsiz ortamda sürekli kalmak kas dokusunun zaman içerisinde kaybedilmesine neden olabilir.

Mars’a nasıl daha hızlı ulaşılabileceğine ilişkin çalışmalar yapılmaktadır. Nükleer yakıt kullanmanın yolculuk süresini 7 ay ve manyetik güçle çalışan uzay araçlarının ise yolculuk süresini 5 aydan aşağıya çekeceği iddia edilmektedir. Ancak en ilginç olanı ise antimadde ile çalışan uzay araçlarıdır. Antimadde parçacık hızlandırıcılarında üretilebiliyor. Antimadde kullanılabilecek en yoğun yakıttır. Maddenin içerisinde yer alan atomlar, antimaddenin içerisinde yer alan atomlarla buluştuğunda enerji açığa çıkmaktadır. Einstein’in enerjinin kütle ile ışık hızının çarpımının karesine eşit olduğu denklemde bu durum ifade edilir. 10 miligram antimaddenin insanlığı sadece 45 günde Mars’a götüreceği tahmin edilmektedir. Ancak antimadde elde etmek hiç de kolay bir işlem değildir. Sadece bu 10 miligram antimaddeyi elde edebilmenin maliyeti 250 milyon dolardır.

Bir diğer yöntem olarak Astronotların yolculuk süresini kış uykusu benzeri bir derin uyku halinde geçirmeleridir. Buna göre dünyadan uzay aracının fırlatılma anından sonra astronotlar kişisel kabinlerinde uykuya dalacaklar ve aylar sonra Mars’a ulaştıklarında bu uyku halinden uyanacaklar.

Mars’a yerleşmek için bir çok çalışma yapılsa da, bilimsel ve teknolojik açıdan pek çok eksikliğimiz bulunmaktadır. Robot uzay araçlarının gönderilmesinden sonra bile pek çok sorun yaşanmaktadır. İnsanlı uçuşlar ise çalışmaları daha da karmaşık hale getirmektedir. Yine de insanlık bir gün Mars’a yerleşecek ve insanların yaşadığı tek gezegen dünya olmayacaktır.

Yararlanılan Kaynaklar
- NASA
- https://www.universetoday.com/14841/how-long-does-it-take-to-get-to-mars/

--

--