Plüton

Nazmi Tarım
Uzay Devri
Published in
2 min readJan 15, 2020
Plüton Gezegeni (Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker)

Plüton uzunca bir süre güneş sistemimizin dokuzuncu gezegeni olarak kabul edildi. Ancak, uzak Kuiper Kuşağı’nda benzer gezegenlerin keşfinden sonra, Plüton’un bir cüce gezegen olarak sınıflandırılmasına karar verildi. Kuiper Kuşağı olarak adlandırılan bu uzak alem, yaklaşık 4.5 milyar yıl önce güneş sistemimizin oluşumuna tarihlenen binlerce minyatür buzlu gezegen ile doludur.

Plüton küçüktür. Dünyanın yaklaşık altıda biri genişliğindedir. Yaklaşık 2.380 km genişliğindedir. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nin yaklaşık genişliğinin yarısı veya Dünya’nın ayının genişliğinin üçte ikisidir. Derin uzaydadır. Plüton, Kuiper Kuşağı denilen bir bölgede Güneş’ten ortalama 5,8 milyar km uzakta, Dünya’nın güneşe olan uzaklığından yaklaşık 40 kat uzakta olan bir yörüngede güneşin etrafında döner. Plüton’da bir yıl 248 Dünya yılıdır. Plüton’da bir gün 153 saat veya yaklaşık 6 Dünya günü sürer. Plüton resmen bir cüce gezegen olarak sınıflandırılır. Plüton ince bir azot, metan ve karbon monoksit atmosferine sahiptir. Atmosfer mavi bir renk tonuna ve farklı pus katmanlarına sahiptir. Plüton’un 5 uydusu vardır. En büyüğü olan Charon, o kadar büyüktür ki Plüton ve Charon birbirleri etrafında dönen bir çift gezegen gibi görünürler. Plüton’nun halka sistemi yoktur. Plüton’yu ziyaret eden tek uzay aracı NASA’nın Temmuz 2015'te gezegene yaklaşan New Horizons isimli uzay aracıdır. Bildiğimiz gibi bir hayatı sürdürülemez. Plüton’un yüzeyi yaklaşık -230 santigrat derece olup, çok soğuktur.

Plüton, 11 yaşında bir kız tarafından adlandırılan tek gezegendir. 1930'da İngiltere’nin Oxford kentinden Venetia Burney, büyükbabasına yeni keşfinin yeraltı dünyasının Roma tanrısı olarak adlandırılmasını önerdi. Adı Lowell Gözlemevi’ne iletti ve bu isim seçildi. Plüton’un uyduları yeraltı dünyasıyla ilişkili diğer mitolojik figürler kullanılarak adlandırıldı. Hemen hemen tüm gezegenler Güneş’in etrafında neredeyse mükemmel birer çember şeklinde seyahat ederler. Ama Plüton hariç. Kimi zaman Güneş’in merkezinin yakın olacak bir biçimde oval şekilli bir yol alır. 1979'dan 1999'a kadar Pluto’nun, güneşe en yakın olduğu zamanlardı. Bu süre zarfında Plüton aslında güneşe Neptün’den daha yakındı.

Dünya’nın Ayından daha küçük olan Plüton’nun, yüzeyinde Teksas ve Oklahoma büyüklüğünde kalp şeklinde bir buzulu vardır. Bu büyüleyici dünyada mavi gökyüzü, dönen aylar, Rocky dağları kadar yüksek dağları vardır. Gezegende kar yağar ama kırmızıdır.

​Yararlanılan Kaynaklar:
-https://solarsystem.nasa.gov/planets/dwarf-planets/pluto/overview/
-https://solarsystem.nasa.gov/planets/dwarf-planets/pluto/in-depth/

--

--