Satürn Gezegeni

Nazmi Tarım
Uzay Devri
Published in
2 min readJan 15, 2020
Satürn Gezegeni (Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Satürn çıplak gözle görülebilen güneş sistemindeki en uzak gezegendir. Bir dürbün ya da küçük bir teleskop ile üzerinde kolayca çalışmalar yapılabilir. İsmi antik Yunan’da Kronos olark bilinen Roma tanrısı Saturnus’ten gelmektedir. Satürn’ün varlığı, antik babilliler ve uzak doğulular dahil olmak üzere, binlerce yıldır bilinmektedir. Güneş sistemindeki en parlak beşinci nesnedir. Bir çok kültürde mitoloji ve astrolojik açıdan önemli roller oynamıştır. Güneş sisteminin, güneşe uzaklık bakımında altıncı gezegenidir. Jupiter’den sonra ikinci büyük gezegendir. Satürn güneş sistemindeki Jovian gezegenler olarak da bilinen, 4 gaz devi gezegenden birisidir. Halkaları ile ünlüdür. 9 ana halkası vardır. Satürn’ün halkalarının neredeyse Satürn’ün kendisi kadar yaşlı olduğu düşünülmektedir. Bu halkalar 1610 yılında Galileo tarafından keşfedilmiştir. Bu halkalar ilginç bir şekilde her 14 yılda bir kaybolmaktadır.

Bir gaz devi olmasına bağlı olarak, jupiter gibi ağırlıklı olarak hidrojen, metan ve helyumdan oluşur. Neptün gezegeninden sonra rüzgarların en hızlı estiği gezegen Satürn’dür. Voyager uzay aracından alınan veriler, gezegende rüzgarların saatte 1800 km hızla estiğini göstermiştir. Satürn en azından 150 adet uydu ve uyducuğa sahiptir. Ancak bunların sadece 53 tanesi resmi olarak isimlendirilmiştir. Bunların hepsi donmuş dünyalardır. Satürn güneş sisteminde en fazla uyduya sahip olan gezegendir. Gezegenin atmosferinin yüzde 96'sı hidrojenden oluşuyorken, yüzde 3'ü helyumdan oluşmaktadır. Atmosfer basıncı dünyada olduğundan 100 kat daha fazladır. Bu basınç gezegende gazın sıvıya dönüşmesine neden olur. Yoğunluğu en az olan gezegendir. Eğer su dolu bir havuza bırakılabilseydi, bir elma gibi batmadan yüzerdi. Sıcaklığın yaklaşık -212 santigrat derece olduğu tahmin edilmektedir. Dünyadan yaklaşık olarak 10 kat daha geniştir. Yaklaşık 750 dünya Satürn’ün içerisine sığabilir.

Satürn en düz gezegendir. Bir gün 10 saat 34 dakika sürer ve bu süre gezegeni güneş sisteminde günün en kısa sürdüğü ikinci gezegen yapar. Güneş etrafında dönüşünü yaklaşık 30 dünya yılında tamamlar. Diğer parlak nesnelere göre yavaş hareket ediyor olması nedeniyle antik Asurlular tarafından “yaşlının en yaşlısı” olarak adlandırılmıştır. Halkalarının ihtişamına bağlı olarak, güneş sistemimizdeki en güzel gezegen olarak kabul edilir. ​ Pioneer 11, Voyager 1 and 2, and the Cassini-Huygens olmak üzere 4 uzay aracı gezegeni ziyaret etmiştir. Cassini 2004 yılından 2017 yılına kadar gezegenin yörüngesinde kalmıştır.

Yararlanılan Kaynaklar
- https://www.universetoday.com/15418/interesting-facts-about-saturn/
- https://www.universetoday.com/15298/saturn/
- NASA

--

--