Titan Uydusu

Nazmi Tarım
Uzay Devri
Published in
2 min readJan 15, 2020
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. Arizona/Univ. Idaho

Titan’ın Güneş Sistemi İçersindeki Yeri
Titan, Güneş Sistemi’mizin altıncı gezegeni olan Satürn’ün tanımlanmış 62 uydusundan en büyük olanıdır. Satürn’e yakınlık bakımından 19.sıradadır. Titan Merkür gezegeninden boyut olarak daha büyüktür ancak kütlesi Merkür’ün yarısı kadardır. Mars gezegeninin 4 ‘te 3’ü boyutu kadardır. Güneş Sistemi’mizin ikinci en büyük uydusudur(En büyük uydu Jupiter gezegeninin uydularından biri olan Ganymede’dir. 1980 yılında Voyager’in Ganymede’nin yakınında geçmesine kadar Titan’ın Güneş sisteminin en büyük uydusu olduğu düşünülüyordu).

Titan’ın Genel Özellikleri
Titan’da yer çekimi dünyanın %14'ü kadardır. Ay’ın yer çekiminden biraz daha azdır. Titan’da ortalama yüzey sıcaklığı -179 derecedir. Bir günün uzunluğu ve yörüngesinin etrafında dönmesi 16 dünya günüdür. Çapı 5.150 km’dir ve Ay’ın çapından büyüktür. Kütlesi Ay’ın 1.5 katı kadardır. Titan’ın kütlesi büyük ölçüde buz ve kaya maddeden oluşur. Titan’ın manyetik alanı yoktur.

Titan Sözcük Anlamı ve Keşfi
Titan ismi Yunan mitolijisinden gelmektedir ve buna göre, evren Olimpos tanrılarından önce, titanlar tarafından yönetilmekteydi. 1655 yılında Hollanda’lı astronom Christiaan Huygens tarafından keşfedilmiştir.

Titan’ın Atmosferi ve Gökyüzü
Yoğun bir atmosferinin olduğu düşünülmektedir. Atmosfere sahip olan tek uydudur. Atmosferi kalın ve geniştir. Atmosferi 1.5 dünya atmosferi basıncındadır(Dünya’daki atmosfer basıncından fazladır), %95 Nitrojen ve %5 metan gazından oluşur. Titan’ın atmosferi solunamaz ancak yüzeyinde basınçlı uzay giysisine ihtiyacınız yoktur, sadece solunum maskenizin ve soğuğa dayanıklı elbisenizin olması yeterlidir. Atmosferinin basıncı bir yüzme havuzunun dibindeyken hissttiğimiz basınca benzetilebilir. Titan’ın yüzeyinden Satürn’e bakabilseydik, Satürn’ün gökyüzünün önemli bir kısmını kapladığını görürdük. Bulutları olan turuncu renkte bir gökyüzüne sahiptir. Atmosferi yüzeyinden 600 km’ye kadar yükselir ve bu haliyle dünyanınkinden daha yüksektir. Etan ve metan olarak yağmurlar vardır.

Titan’ın Yüzeyi
Dünya dışında yüzeyinde kararlı sıvıların bulunduğunu bildiğimiz tek gök cismdir. Metan gazının sıvı hale gelmesi sonucunda oluşmuş okyanuslara sahiptir. Kıta benzeri yapıların olduğu da gözlemlenmektedir. Bazı bilim adamları yüzeyinin altında amonyak okyanuslarının olabileceğini düşünmektedirler. Denizler, göller, nehirler olmasına rağmen, su bulunmaz ama bilim adamları metan temelli yaşam biçimlerinin olabileceğini düşünmektedir.

Titan’ı İnceleyen Uzay Araçları
2005 yılında gezegenin yüzeyine inen ismini 1655 yılında Titan’ı keşfeden Christiaan Huygens gelen, gezegenin yüzeyine paraşütle 2005 yılında inen, Huygens adlı uzay aracı gezegenin yüzeyinin donmuş hidrokarbonlardan ve buzlardan oluşan bir çöl olduğunu, ilk kez fotoğraflayarak ortaya koymuştur. Huygens Titan’ın yüzeyine inen ilk insan yapımı objedir. Gözlemleri sonucunda bilim adamları için Titan araştırmaları yapmak öncelik haline geldi. Bu araç Titan yüzeyinde yer alan 3.5 km yüksekliğe sahip bir çok dağı tanımladı. Cassini uzay aracı Titan’da mevsimsel değişimlerin olduğunu gözlemlemiştir.

Titan’ın Yaşanabilirliliği
Titan’ın çevresel yapısı organik molekülleri ve elementleri içerir. Bu haliyle dünyanın 4 milyar önceki haline benzemektedir. Titandaki sıvı kütlelerinde canlıların yaşayabileceği uygun bir ortamın olduğu düşünülmektedir. Ancak aşırı şekilde soğuktur. 6 milyar yıl sonrası gibi uzak gelecekte güneşin ısısının artması sonucunda, Titan’ın soğuk iklimi ılımanlaşmaya başlayarak, insanlar için yaşanabilcek bir yer olabileceği ileri sürülmektedir.

​Kaynak: NASA

--

--