Uranüs Gezegeni

Nazmi Tarım
Uzay Devri
Published in
2 min readJan 15, 2020
Uranüs Gezegeni (Foto: NASA/JPL)

Güneşten uzaklık bakımından yedinci gezegendir. En büyük üçüncü çapa sahip olan gezegendir. Çok soğuk ve şiddetli rüzgarların olduğu bir gezegendir. Rüzgarın hızı saatte 900 km’ye kadar ulaşabilir. Uranüs bir buz devidir. Uranüs’ün bilinen 27 uydusu vardır ve bunlar isimlerini William Shakespeare ve Alexander Pope’un eserlerinden gelen karakterlerden almıştır. Miranda, Titania, Ariel, Oberon,Umbriel beş büyük uydusudur. Uranüs’ün bilinen 13 halkası var. İç halkalar dar ve koyudur ve dış halkalar parlak renklidir. Voyager 2, Uranüs üzerinde alçaktan uçan tek uzay aracıdır. Hiçbir uzay aracı, bu uzak gezegenin yakından incelemesi için yörüngesinde kalmadı. Uranüs hakkında bildiklerimizin geri kalanı Hubble Uzay Teleskobu ve birkaç güçlü yer tabanlı teleskopla yapılan gözlemlerden gelmektedir. Satürn’den sonra yoğunluğu en düşük olan gezegendir. Uranüs’te uzay araçlarının inebileceği bir yüzey yoktur. Aşırı basınç ve sıcaklık uzay aracını parçalayacaktır.

Uranüs bildiğimiz gibi bir hayatı destekleyemez. Venüs gibi Uranüs de doğudan batıya döner. Ancak Uranüs, kendi kenarında dönmesi bakımından benzersizdir. Uranüs’ün benzersiz yan dönüşü garip mevsimleri yapar. Gezegenin kuzey kutbunda kışın 21 yıl gece, yazın 21 yıl gündüz yaşanır. İlkbahar ve sonbaharda 42 yıl gündüz ve gece yaşanır. Uranüs, ekvatoru yörüngesine neredeyse dik açılı olan tek dev gezegendir. Dünya büyüklüğünde bir cisimle çarpışma, bu eşsiz eğimi açıklayabilir. Yaklaşık olarak yörüngeye göre 90 derecelik bir açıya sahiptir. Neptün’ün neredeyse iki katı olan Uranüs, atmosferinde esas olarak hidrojen, helyum ve metan içerir. Metan Uranüs’e mavi tonunu verir. 13 Mart 1781'de İngiliz Astronom, William Herschel tarafından keşfedilmiştir. Ancak o gezegenin aslında bir yıldız ya da kuyruklu yıldız olduğuunu düşünmüştür. Bir teleskop yardımı ile keşfedilen ilk gezegendir.

Güneş’ten uzaklık: Dünya’dan yaklaşık 19 kat daha fazla, yaklaşık 1.8 milyar mildir. Güneşin etrafında dönmesi, yani bir yılı, yaklaşık 84 dünya yılıdır. Kendi etrafında dönüşü, yani bir günü, 17 dünya saatidir. Çapı yaklaşık 31,500 mildir. Dünyadan yaklaşık dört kat daha geniştir. Eğer dünya bir elma boyutlarında olsaydı, uranüs bir basketbol topu büyüklüğünde olurdu. Radyoaktif element uranyum, gezegenin keşfedilmesinden sadece sekiz yıl sonra 1789'da keşfedildiğinde Uranüs’ün adını almıştır.

Yararlanılan Kaynaklar:
-https://www.nasa.gov/uranus
-https://solarsystem.nasa.gov/planets/uranus/overview/
-https://solarsystem.nasa.gov/planets/uranus/exploration/?page=0&per_page=10&order=launch_date+desc%2Ctitle+asc&search=&tags=Uranus&category=33
-https://solarsystem.nasa.gov/planets/uranus/in-depth/

--

--