Venüs Gezegeni

Nazmi Tarım
Uzay Devri
Published in
2 min readJan 15, 2020
Venüs Gezegeni (Foto: NASA)

Venüs gezegeni Güneş Sistemi’mizin ikinci gezegenidir. İsmini Yunan’lılar tarafından Afrdodit, Roma’lılarca ise Venus denilen aşk ve güzellik tanrıçasından alır. Güneş Sistemi’mizde bulunan dünya dışındaki tüm gezegenlerin ismi Yunan ya da Roma mitolojilerinde bulunan tanrı ya da tanrıçalardan gelir. Ancak gezegen isimlendirmelerinde bir tek tanrıça ismi kullanılmıştır, o gezegende Venus’tür.

Venüs ve Dünya’nın büyüklükleri, kütleleri, yoğunlukları, içerdiği bileşimleri ve yer çekimleri birbirine benzerdir, sıcaklıkları ise çok farklıdır. Merkür’ün Güneş’e en yakın gezegen olması nedeniyle en sıcak gezegen olması gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak Venüs Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegendir. Bu duruma yoğun atmosferinin oluşturduğu sera etkisinin sebep olduğu söylenmektedir. Yüzeyindeki sıcaklık 460 santigrat dereceye ulaşabilir ki bu sıcaklık kurşunu eritebilecek bir sıcaklıktır. Buraya gönderilen uzay araçları, bozulmadan ancak bir kaç saat dayanabilirler. Bu durum bilim insanlarının Mars’a niçin yöneldiklerini anlamlı hale getirmektedir. Ayrıca Venus üzerinde, aktif yanardağların çıkan lavların oyması nedeniyle oluşmuş, diğer gezegenlerde görülenlerden daha uzun, yaklaşık 5000 km uzunluğunda kanallar vardır.

Işığı yansıtan yoğun bulutlarının olması nedeniyle, Venüs diğer herhengi bir gezegenden ve yıldızdan daha parlaktır. Venüs’te bir günün tamamlanması, diğer bir deyişle kendi etrafında bir tam tur dönmesi 243 dünya günüdür. Günün en uzun olduğu gezegendir, bir günü 243 gün sürer. Bu şekil yavaş dönmesi, dünya benzeri bir manyetik alan oluşturmasına da engel olur. Ek olarak, diğer gezegenlerde görülmeyen şekilde, kendi etrafında dönüşünü dünyaya göre ters yönde gerçekleştirir. Yani Venüs’te güneş batıdan doğar, doğudan batar. Venüs’te bir yıl, ya da Venüs’ün güneş etrafında bir tur dönüşü 225 dünya günüdür. Bu Venüs’te gün bitmeden yıl bittiği anlamına gelir. Çünkü 225 günde Güneş etrafında olan turunu tamamladığında(1 yıl geçtiğinde), bir günün dolmasına daha 18 gün vardır(Bir günün 243 gün olması nedeniyle).

ABD (NASA), Rusya (RKA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japon Uzay Ajansı (JAXA) şimdiye kadar Venüs’e 20 den fazla uzay aracı göndermiştir. NASA’nın “Mariner 2” isimli uzay aracı 1962 yılında gezegeni gözlemlemiş ve Venüs’ü bir uzay aracının geçişiyle gözlemlenen ilk gezegen yapmıştır. Ayrıca Sovyetler Birliği’nin Venera 7 isimli aracı gezegene inmiş ve Venüs dünya dışında bir başka gezegene uzay aracının indiği ilk gezegen olmuştur.

Görüldüğü üzere Venüs diğer gezegenlerden çok farklı özelliklere sahip. Şu anda araştırma için dahi tercih edilmemesine rağmen bir zamanlar yaşanabilir bir gezegen olduğunu savunanlarda bulunmaktadır. Belki de zaman içinde bilim insanları bir yolunu bularak dünyamıza çok benzeyen bu gezegeni yaşanabilir hale getirebilirler.

Kaynak: NASA

--

--