Miten Vaalivahti kerää tietoa

Aleksi Knuutila
Vaalivahti
Published in
2 min readJan 14, 2019

Miten laajennus toimii?

Vaalivahti kerää tietoa käyttäen hyödykseen selaimeen asennettavaa laajennusta, eli ohjelmistoa joka laajentaa selaimesi toiminnallisuutta. Silloin kun käytät Facebookin palvelua, laajennus tunnistaa sinuun Facebookissa kohdistettuja mainoksia. Laajennus lukee näiden mainosten yksityiskohdat ja lähettää ne anonyymissä muodossa tietokantaan. Laajennus tarkkailee pelkästään kohdennettuja mainoksia Facebookissa, eikä tavallisia viestejä.

Vaalivahti-hanketta varten sovellamme Iso-Britannialaisen kansalaisjärjestön WhoTargets.Me:n tuottamaa ohjelmistoa. Vaalivahti on kääntänyt heidän tuottamansa laajennuksen Suomen kielelle. Laajennus ei ikävä kyllä toimi mobiilialustoilla (kuten puhelimissa tai tableteissa).

WhoTargets.Me ohjelmiston lähdekoodi on vapaasti luettavissa ja tarkasteltavissa. Asiantuntijat voivat nähdä lähdekoodin GitHubissa.

Mitä tietoja laajennus antaa käyttäjälle?

Tiedon keräämisen lisäksi laajennus myös kertoo sinulle ketkä kohdistavat sinuun viestejään ja millä tavalla. Voit vertailla itse näkemiäsi viestejä kansalliseen keskiarvoon, ja näet millaisessa “kuplassa” elät.

Mitä tietoja Vaalivahti kerää?

Kun asennat Vaalivahti-laajennuksen omalle koneellesi, ohjelmisto kysyy sinulta joitakin yksityiskohtia sinusta (kuten sukupuolesi ja ikäsi). Tietoja, jotka mahdollistaisivat sinun tunnistamisesi (kuten esimerkiksi sähköpostiosoitteesi) ei talleteta.

Näkemistäsi mainoksista laajennus tallettaa tietokantaan seuraavat yksityiskohdat:

  • Näkemäsi mainoksen sisällön
  • Mainoksesta maksaneen tahon nimen
  • Mainoksen kohdentamiseen käytetyt kriteerit

Tietokannan hallinnasta on vastuussa WhoTargets.Me-järjestö. Heidän tuottamansa rekisteriseloste on nähtävissä täällä. Kerättyjen tiedon käyttö on rajattu tilastojen ja selvitysten tuottamiseen. Tietoja ei käytetä kaupalliseen toimintaan.

Tietojen julkaiseminen avoimena datana

WhoTargets.Me-ohjelmiston pohjalta on rakennettu avoimia tietokantoja muunmuassa Irlannissa sekä Ruotsissa. Näitä tietokantoja voivat soveltaa tutkijat, toimittajat omassa työssään sekä äänestäjät ehdokkaita vertaillessaan.

Avoimesti julkaistuun tietokantaan valikoidaan pelkästään poliittiset mainokset. Poliittisiksi mainoksiksi luetaan mainokset, jotka ovat puolueiden tai ehdokkaiden maksamia, tai jotka yrittävät suorasti vaikuttaa ihmisten äänestämispäätöksiin.

Vaalivahdin keräämiä mainoksia voi tarkastella avoimessa arkistossa osoitteessa https://www.vaalivahti.fi/arkisto

--

--

Aleksi Knuutila
Vaalivahti

New methods for scrutinising political culture on digital platforms. Working on hate speech and campaigning in 2019 elections | PhD from UCL digital anthropolog