İş Görüşmesine Gitmeden Önce Bilmen Gereken 10 İpucu

Funda T.
Vakademi
Published in
3 min readJan 25, 2017

İş bulma süreci elbette kolay bir süreç değil… Kaç kere iş görüşmesi yaparsak yapalım her defasında heyecan, panik ya da tedirginlik yaratan konular iş görüşmeleri. Yeteneklerimizi kullanabileceğimiz sektörleri ya da kurumları bulmak bazen zor olabilir. Senin ya da benim gibi binlerce, belki milyonlarca kişi aynı alanda yetenekli olabilir ve aynı ilana başvurmuş olabilir. Bu nedenle iş görüşmesine bir maratona katılacakmış edasıyla hazırlanmak gerekir.

Bu yazımda iş görüşmelerine yönelik hazırlık aşamalarını anlattım, umarım keyif alırsın.

  1. Önce kim olduğunu ve ne istediğini anlamakla başla.

NipTuck dizisini hepimiz en az bir defa izlemişizdir sanırım. Dizide her bölümde sorulan net bir soru vardır: “Tell me what you don’t like about yourself?” İş görüşmelerinin de her bölümü “Tell me about yourself?” yani “bize kendinizden bahseder misiniz?” sorusuyla başlar. Peki sen bu soruya ne kadar hazırsın? Daha da önemlisi kendini ne kadar tanıyorsun ve yetkinliklerinin ne kadar farkındasın? Önce bu soruların yanıtlarını kendine sor ve doğru yanıtları bulduğundan emin ol.

2. Araştırmanı yap.

İş görüşmesine gitmeden önce o şirket, kurum kültürü, iş pozisyonu, pozisyon için belirlenen beklentiler ve hatta iş görüşmesi yapacağın kişi ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapmak gerekir. Ne kadar iyi bilirsen o kadar sağlam basar ayakların yere.

3. İyi bir izlenim için enerjik ve pozitif görünmek şart. Bu nedenle önceki gece iyi uyu.

Bu daha iyi görünmeni ve senin kendini daha iyi hissetmeni sağlar. Sabah uyandığında ise sıkı bir kahvaltı yap. Bu da seni canlı ve odaklı tutar.

4. İş görüşmesi için değil, BAŞARI için giyin.

5. Yanında mutlaka özgeçmişinin BİRDEN FAZLA KOPYASI olsun.

6. Görüşme saatinden 5–10 dakika erken orda olmaya çalış, ne çok erken git, ne de geç kal.

7. Tüm mülakatlarda karşımıza çıkan klasik sorular vardır.

Bu mülakat sorularına önceden hazırlıklı ol. Özellikle de “Bize ne katacaksın?” sorusu önceden üzerinde düşünülüp cevabının bulunması gereken sorulardan biri.

8. Binadan içeriğe girdiğinde yanında olduğundan emin olman gereken tek aksesuar sıcak ve kendine güvenli bir gülümseme.

9. Cep telefonunu kapat ya da sesini kıs.

Hangi yöntemi tercih edersen et sonuçta görüşmeni sabote etmediğinden emin ol :)

10. Görüşme bitmeden eğer konusu geldiyse referanslarından bahsetmeyi, aklında oluşan soruları sormayı ve bittiğinden emin olduğunda teşekkür etmeyi unutma.

Daha fazla bilgi için: Eğitmenimiz Tuba Gümüş anlatımıyla Etkili Bir Mülakat İçin İpuçları online eğitimimizi izleyebilirsin.

--

--

Funda T.
Vakademi

#ProjectManagement #Marketing #BusinessDevelopment #Gamification #tech #İÜSBF #internationalrelations