75 minuten hoop voor de Veenendalers

Veenendaals Verhaal
valleinieuws
3 min readFeb 21, 2020

VEENENDAAL — Zaterdag 15 februari speelt het selectie elftal van G.V.V.V. Veenendaal een bewogen 27ste competitiewedstrijd van dit seizoen. Op eigen terrein tegen gaan zij de strijd aan tegen VV Katwijk. De Veenendaalse voetbalclub speelt Tweede divisie. Hoewel G.V.V.V. zich op de elfde plek in de poule bevindt, begeeft hun tegenstander zich voor de wedstrijd op de derde plek.

Opkomst van de ploegen. Foto: Dick Gijsbertsen.

Terwijl beide elftallen zich opmaken voor de wedstrijd stroomt langzaam de tribune van G.V.V.V. vol met supporters. Ook de aanhangers van VV Katwijk maken zich klaar voor het duel. Het hek achter het doel van de uitspelers word door de Katwijkers door middel van spandoeken omgetoverd tot oranje-zwart gekleurde muur. Door de geluidsspeakers klinkt luide strijdmuziek, waarna de opstelling van beide ploegen volgt. Van de gespannen gezichten van de supporters van G.V.V.V. is af te lezen dat hun club het lastig zal krijgen tegen Katwijk. Toch lopen de spelers enkele minuten voor de wedstrijd zelfverzekerd het veld op.

Eerste helft

De spanning stijgt wanneer het startsignaal van de scheidsrechter klinkt. Het joelen van de uitsupporters begint. Het geluid van Katwijkse teksten op de melodie van ´Bella Cioa´ dreunt door de lucht. Naar mate de wedstrijd vordert wordt het langs de lijn steeds rumoeriger. De spelers weten de eerste helft de aandacht van de afgeleide bezoekers lastig vast te houden. Ook de oranje-aanhangers worden stiller. Wel gaat er aandacht uit naar het fluitspel van de in zwartgeklede scheidsrechter. Geïrriteerd en teleurgesteld in de keuzes van de scheids klinkt er van beide partijen gestamp en gevloek op te tribune. “Ach joh scheids, fluit dan!” is er te horen vanuit meerdere hoeken. Vlak voor het einde van de eerste helft sloffen enkele supporters al richting de kantine.

In de rust vult het clubhuis zich met de geur van getapte biertjes en verse vis. Enigszins teleurgestelde gezichten laten zich tegen elkaar uit over de wedstrijd tot nu toe. De korte pauze tussen de twee wedstrijdhelften geeft veel mannen de tijd om twee drankjes achterover te slaan en hun weg terug te vinden langs de lijn.

“Vlak voor het einde van de eerste helft sloften enkele supporters al richting de kantine”

G.V.V.V. en VV Katwijk in actie. Foto: Dick Gijsbertsen.

Tweede helft

Mogelijk gemaakt door kansen van Veenendaal zijn er aan het begin van de tweede helft hard klappende supporters van de blauwen te zien. Al is aan hun zuchtende reacties te merken dat deze kansen niet goed worden benut. Toch overheerst het geluid van luid zingende Katwijkers. Terwijl de wind harder begint te waaien neemt ook de spanning onder de aanhangers van G.V.V.V. toe. De blikken van bezoekers met voorkeur voor de Veenendaalse club lijken niet langer gespannen, maar teleurgesteld als de thuisploeg na een eigen doelpunt op achterstand komt. Hard gejuich klinkt echter vanuit de andere kant van de zijlijn. Ook op het veld zelf lijkt er een verandering plaats te vinden. Aan de houding van de spelers van G.V.V.V. is te merken dat het team enorm baalt. De volgende twee doelpunten tegen zijn een domper voor zowel de supporters als de spelers van de Veenendaalse club. Geklaag en gesteun klinkt tot aan het einde van de wedstrijd vanaf de eigen tribune.

Zo blij als de oranje-aanhangers eruitzien, zo verslagen verlaten de supporters van de blauwen het voetbalterrein. “Tot de 75ste minuut was er hoop voor ons” zegt een Veenendaler. Toch verliest G.V.V.V. met 0–3 van één van de koplopers uit de Tweede Divisie.