Coronavirus legt de visserij in Yerseke nagenoeg plat

Redactie Ondersteboven
valleinieuws
Published in
2 min readMar 25, 2020

YERSEKE- Lege oesterputten, visrestaurants die genoodzaakt zijn hun deuren te sluiten, koelvrachtwagens die al wekenlang niet rijden en mosselkotters die alleen nog uitvaren om onderhoud te verrichten aan hun mosselzaadvanginstallaties. De visserij in Yerseke ligt bijna volledig stil door het coronavirus.

In september 2019 ging het oesterseizoen officieel van start in Yerseke. Toen was het al niet zo’n feestje, de oesterboorder (een roofslak) at veel oesters op. Daardoor daalde de omzet in de oesterbranche met zo’n 60 procent ten opzichte van zes jaar geleden. Door het coronavirus is het feestje nu al helemaal ver te zoeken voor de visserijsector in Yerseke.

De oesterputten in Yerseke tijdens een gunstig oesterseizoen. Foto: Zalig Zeeland.

Geen vraag naar oesters

Volgens Jaap de Rooij, woordvoerder van de Nederlandse Oestervereniging, wordt er op dit moment door de coronacrisis helemaal niet meer op oesters gevist. “Het heeft geen zin om de oesters op te gaan vissen als er geen afnemers zijn, die oesters kunnen dus gewoon in zee blijven.” Veel van de oesters worden normaal gesproken geleverd aan Italië, België, en China. In deze landen zitten ook de grootste afnemers. Dit zijn landen die volledig op slot zijn, en waar de handel dus ook stil ligt.

“De schade is enorm”

Krijn Verwijs Yerseke is een van de grootste bedrijven in de visserijsector in Yerseke. Men levert onder andere zee- en schelpdieren aan supermarkten en horeca. “De schade die het virus aanricht is enorm. Wij zijn een retailbedrijf en groothandel ineen. In heel Europa is de horeca dicht, we verkopen dus helemaal niks aan restaurants. We leveren nog wel aan supermarkten in Nederland en België, maar met mate”, zegt de woordvoerder.

Hoop

Het oesterseizoen (september t/m april) is normaal gesproken altijd een gunstige periode voor de visserijsector in Yerseke. Fijnproevers uit heel Europa reizen af naar Yerseke om de eerste oesters te kunnen eten in de visrestaurants en kunnen het productieproces van dichtbij meemaken, veel bedrijven organiseren namelijk rondleidingen. Aangezien de toeristen momenteel wegblijven, hopen horecaondernemers en visserijbedrijven dat de jaarlijks terugkerende Mosseldag in augustus wel door kan gaan. Zo kan de economische schade misschien wat verzacht worden.

Steun uit de EU

Minister Carola Schouten (Landbouw) meldde gisteren (24–3–2020) dat ze een zogenoemde opslag- en stilligsteun vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij wil regelen voor de visserijsector. “Als bedrijf hopen wij dat die steun komt. Waarschijnlijk hoopt de gehele visserijsector in Yerseke dat. We zijn een belangrijk knooppunt in de internationale visserijsector en een cruciaal aanvoer- en verwerkingspunt”, aldus de woordvoerder van Krijn Verwijs.

--

--

Redactie Ondersteboven
valleinieuws
0 Followers
Editor for

Wij zijn Redactie Ondersteboven, op onze site zullen wij al onze content publiceren!