Bron: Unsplash

Veenendaals voortgezet onderwijs over digitale lessen: “De boog kan niet voortdurend gespannen zijn”

Veenendaals Verhaal
valleinieuws
Published in
3 min readApr 22, 2020

--

VEENENDAAL — De afgelopen weken is het voortgezet onderwijs aan de slag gegaan met digitaal onderwijs. Toch blijft het aanbieden van online lessen voor het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) en het Ichthus College een uitdaging. Hoewel de basisscholen na de meivakantie weer open mogen, moeten de middelbare scholen nog even dicht blijven.

Online les

De leerlingen van het CLV hebben allemaal een laptop die ze normaal op school gebruiken. Het lesmateriaal bevindt zich in het online programma ‘Magister’. “Veel scholen werken met Magister, dus het was spitsuur de eerste dagen, met de nodige storingen”, aldus Willem de Vos, rector-bestuurder van het CLV.

Het Ichthus werkt conform aan het normale basisrooster. Elke docent geeft op de normale tijden les op afstand. Er wordt hierbij videocontact gelegd met de klas door middel van ‘ZOOM’. Opdrachten en huiswerk is voor alle leerlingen beschikbaar op ‘It’sLearning’.

Zij missen echt het echte contact met hun klasgenoten en dat doet wat met je — Willem de Vos

De Vos: “In Magister kunnen leerlingen lezen wat ze voor vakken kunnen of moeten. Daarnaast geven leraren af en toe online-lessen, via ‘Teams’ of ‘Discord’ en ook via YouTube. Er is veel creativiteit en inventiviteit, maar een online les is natuurlijk een slap aftreksel van een echte. Er is meer eenrichtingsverkeer en de leraar kan niet goed de vragende gezichten of de twinkelingen zien.”

Contact tussen leerling en docent

Het contact tussen de docenten en leerlingen van het Ichthus College vindt plaats door middel van de videoverbinding tijdens de lessen. Daarnaast bellen de mentoren regelmatig hun leerlingen om te vragen hoe het gaat en of er in de thuissituatie nog zorgen zijn. Ook is er veel contact per mail en is er dagelijks een nieuwsbrief voor ouders en leerlingen met belangrijke informatie. Ten slotte verschijnt er een paar keer per week een filmpje, een soort Ichthusjournaal, met belangrijke informatie.

Als we achterstanden constateren wordt er door mentoren actie ondernomen — Jaap van Dam

De Vos: “Onder normale omstandigheden is de ene les een succes en de ander niet. Dat geldt nu dubbel. Het is voortdurend zoeken geblazen. Onderschat niet wat er met kinderen gebeurt onder deze omstandigheden. Gecombineerd met de situatie thuis. Zij missen echt het echte contact met hun klasgenoten. Dat doet wat met je.”

Leerachterstand bij scholieren

Het ontbreken van de fysieke lessen is vooral nadelig voor de leerlingen met een leerachterstand. Jaap van Dam, Voorzitter College van Bestuur van het Ichthus College, wil er alles aan doen om deze leerlingen zoveel mogelijk te helpen. “We houden goed en intensief contact met leerlingen. Als we achterstanden constateren wordt er door mentoren, of in sommige gevallen door de afdeling leerlingenzorg, actie ondernomen. Dit kan betekenen dat we voor een leerling een afzonderlijke leerplek creëren in ons leercentrum op school. Samen met ouders en verzorgers proberen we het ontstaan van achterstanden te voorkomen.”

De Vos: “Concentratieproblemen zijn moeilijk te zien. Daarin hebben ook ouders een verantwoordelijkheid. Daarnaast kan de boog zeker nu niet voortdurend gespannen zijn. Als de scholen weer open gaan, staan we voor de vraag wat we moeten bijspijkeren en wat niet.”

“Wij raden onze leraren aan om hun doelen bij te stellen en niet alles volledig overeind te houden. Het duurt nu bijna vijf weken. Hoe het gaat aflopen weet niemand, maar wat betekenen twee of drie bijzondere maanden op een mensenleven?”

Door Esmee Lam

--

--