Flickr — kuvat esille

Aloin itse käyttää Flickriä vuonna 2007, johon mennessä olin ehtinyt kuvaamaan parin vuoden verran (ensimmäisen digikamerani hankin keväällä 2005). Kuvia oli kertynyt jo melkoinen määrä ja ensimmäinen haaste oli valita ne kuvat, jotka päätyisivät koko maailman näkyville Flickriin. Kuvien valitseminen onkin se ensimmäinen tehtävä kaikilla, jotka aikovat laittaa kuvansa johonkin palveluun esille.

Kuvien valintaan meni paljon aikaa ja lisäksi pohdin pitkään miten järjestäisin kuvat. Flickrissä on mahdollista järjestää kuvat kansioihin (albums) ja kansiot kokoelmiin (collections). Päädyin lopulta ratkaisuun, jossa nimesin kokoelmat isomman aihekokonaisuuden mukaan (eläimet, luonto, kaupunkimaisema — tosin englanniksi) ja kansiot hienojakoisemmin (linnut, nisäkkäät, maisemat, rakennukset).

Jaksoin tällä mallilla muutaman vuoden, mutta lopulta uusien kuvien lisääminen tuntui niin raskaalta (“meneekö tämä nyt lintuihin vai maisemaan?”), että yksinkertaistin rakennetta. Tein lopulta vain kansiot vuodenajan mukaan (syksy 2015, talvi 2015/2016) ja omat kansiot eri urheilulajeille, tapahtumille ja matkoille. Kokoelmien merkitys on vähentynyt vuosien saatossa ihan käyttöliittymä-tasolla, kun Flickr on päivittänyt ulkoasuansa, joten niitä en enää käytä.

Albuminäkymä

Flickrissä olevat kuvat voivat olla näkyvissä kaikille, vain itselle tai niille, joille lähettää linkin tiettyyn kuvaan tai kansioon. Linkin käyttö onkin helppo tapa jakaa kuvia esim. tädin 50-vuotisjuhlista; tällöin kuvat näkyvät vain niille, jotka saavat linkin. Kuvien selaaminen on melko helppoa, mutta haitaksi ei ole ohjeistaa miten kuvat saa koko ruudun kokoiseksi ja miten kuvia selataan eteen- ja taaksepäin.

Googlettamalla löytyy lisäksi palveluita, joilla kuvia voi esittää galleriamaisesti omilla kotisivuillaan ja jos käytössä on WordPress-pohjainen sivusto, niin siihen löytyy vastaavasti monia lisäosia (plugin).

Some-aikaa kun eletään, niin mikä sen mukavampaa kuin saada omille kuville tykkäyksiä (Flickrin termein “faves”). Tykkäyksien saamisessa edesauttaa tietysti hyvä valokuva, mutta jotenkin kuva pitäisi saada muiden käyttäjien tietoisuuteen. Tässä auttaa tagien eli avainsanojen käyttö (tällöin kuva löytyy tietyllä tagilla) sekä kuvan lisääminen sopivaan ryhmään (groups), joita löytyy niin aiheelle kuin aiheelle. Ryhmissä käydään myös keskusteluita, joten Flickr sopii myös tiedon etsimiseen ja muiden käyttäjien kanssa kommunikointiin. Muille käyttäjille voi lähettää myös yksityisviestejä ja ainakin oman käyttökokemuksen mukaan porukka on hyvin avointa ja auttavaa sorttia.

Flickr on käytettävissä ilmaiseksi ja tallennustilaa on teratavun verran. Maksullisessa versiossa ($5.99 / kk tai $49.99 / vuosi) saa lisää analytiikkaa ja mainokset poistuvat sekä itseltä että niiltä, joille olet jakanut kuviasi. Lisäksi on mahdollista käyttää työpöytäohjelmaa (Win/Mac) kuvien lataamiseen, joka auttaa etenkin ison määrän lataamisessa. Toisaalta kuvien lataaminen Flickrin kautta toimii myös jouhevasti.

Vaihtoehtoja Flickrille löytyy muutamia. Itse on tullut käytettyä 500px-palvelua, joka pyrkii profiloitumaan “laita tänne vain parhaimmat kuvasi” -tyyliseksi kuvasivustoksi. Palvelun käyttäminen tuntui tuosta syystä hieman haasteelliselta, kun niiden parhaimpien kuvien valinta oli vaikeaa. Lopulta aloin käydä Flickrissä olevia kuviani läpi ja valitsin muutaman, jotka käsittelin uudestaan 500px-palvelua varten (vuosien aikana sovellukset ja omat taidot ovat menneet onneksi eteenpäin).

Blipfoto sopii puolestaan oman päiväkirjan tekemiseen ja ideana on laittaa kuva (ja teksti) jokaiselta päivältä. Olen käyttänyt palvelua vuodesta 2013 asti ja vain yhdeltä päivältä on jäänyt kuva laittamatta. Kuvia on kiva selata jälkikäteen, kun on jaksanut laittaa myös pienen tekstin ko. päivästä. Yllättävän paljon sitä päivittäin tapahtuu ja hyvin nopeasti ne asiat myös unohtuvat.

Lisää Flickrin kaltaisia palveluita voi googletella hakusanoilla “flickr alternatives”.

Kirjoitus julkaistu alunperin 19.6.2016.

--

--

Vinkkejä, kokemuksia ja pohdintoja valokuvaukseen liittyen.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Heikki Saarinen

Heikki Saarinen

www.valomatka.com - lempääläinen henkilökuviin erikoistunut valokuvaaja.