Hautajaiskuvaus

Heikki Saarinen
Valomatkalla jossain
3 min readMar 1, 2018

Hautajaiskuvaus vaatii valokuvaajalta erityistä huomaavaisuutta ja tunteiden käsittelytaitoa. Valokuvaajan on myös tehtävä kaikkensa pysyäkseen mahdollisimman huomaamattomana, jotta tilaisuus saa edetä vaatimallaan arvokkuudella. Keräsin tähän kirjoitukseen muutaman kohdan, jotka kuvaajan kannattaa ottaa huomioon hautajaisia kuvatessaan.

Valmistautuminen

1. Mikäli mahdollista, niin käy etukäteen tutustumassa kuvauspaikkaan. Visualisoi tilaisuuden kulku (kukkien laskeminen arkulle, papin puhe, kulkue) ja kiinnitä huomiota taustaan. Jääkö taustalle jotain häiritseviä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa kuvien onnistumiseen? Mikäli häiriötekijöitä on olemassa, niin pystyykö ne siirtämään tilaisuuden ajaksi pois tai pystytkö hävittämään ne sopivalla kuvauskulmalla, -korkeudella ja/tai -rajauksella?

2. Varmista oma pukeutumisesi mielellään jo pari päivää ennen tilaisuutta; mahtuuko asu vielä päällesi, onko se puhdas ja onko kaikki osat tallella (esim. vyö, kangasliina takin taskuun, kengät). Kerää kaikki osat yhteen ja ripusta kokonaisuus johonkin turvalliseen paikkaan odottamaan päällepukemista.

3. Jos et ole käynyt aikaisemmin kuvauskohteessa, niin selvitä miten pääset paikalle parhaiten. Mikäli menet autolla, niin varmista navigaattorin toiminta ja tapahtumapäivän helpottamiseksi tallenna osoite jo valmiiksi navigaattoriin.

4. Tarkista kameran asetukset, että ne sopivat tilaisuuden kuvaamiseen. Esim. jos olet viimeksi ollut kuvaamassa pimeässä hallissa urheilua, niin ISO voi olla melko korkea tai auringonlaskun kuvauksen jälkeen peilin lukitus (mirror lockup) on voinut jäädä päälle. Mikäli käytät useampaa kameraa, niin säädä niiden kellot samaan aikaan. Jos kamerasta löytyy elektroninen suljin (electronic shutter), kannattaa se ottaa käyttöön; tämä auttaa sinua pysymään entistä huomaamattomampana.

HUOM. Raakakuvien (RAW) käyttö antaa monipuoliset mahdollisuudet kuvien jälkikäsittelyyn, mutta vähintään noin sadan kuvan muokkaamiseen menee tällöin huomattavasti aikaa. Lightroomissa voi yhden kuvan säädöt kopioida muihin kuviin, mutta tästä huolimatta aikaa kuluu. Ajansäästämiseksi kannattaa tallentaa myös JPEG-muodossa (RAW + JPEG) ja säätää kuvauksen alussa JPEG-asetukset kuvaustilanteeseen sopivaksi. Esim. jos valo tulee kuvattavien takaa, niin dynamiikan (dynamic range) ja varjojen nostamisesta sekä valojen (highlight) laskemisesta on hyöytyä. Tällöin voit jälkikäsittelyssä selviytyä pelkällä kuvan rajauksella, jos JPEG-kuvat ovat onnistuneita. Tarvittaessa on myös mahdollisuus muokata raakakuvista lopulliset versiot.

5. Lataa akut, alusta muistikortit ja puhdista linssien pinnat. Ennen kuin pakkaat kuvauskaluston kameralaukkuun, niin pysähdy hetkeksi ja mieti onko laukku tilaisuuteen sopiva (sopiiko pukeutumiseesi, ei kirkkaita värejä, eikä sopimattomia kangasmerkkejä). Pakkaa kalusto laukkuun ja testaa tavaroiden saavutettavuus (esim. mistä löydät uuden akun tai muistikortin).

Kuvauspäivä

6. Syö ja juo sopivasti tarpeeksi ajoissa, että ehdit käymään vessassa ennen tilaisuutta.

7. Lähde ajoissa, että ehdit paikan päälle sovittuna aikana. Tietyöt ja ruuhkat ovat aina mahdollisia, eikä tilaisuuden ajankohtaa muuteta niiden takia.

8. Mikäli et tunne ketään paikan päällä, niin varmista hienovaraisesti paikalla olevilta, että olet oikeassa paikassa.

9. Jos sinulla on mahdollisuus päästä sisälle ennen vieraita, niin käytä tämä mahdollisuus hyväksi.

8. Tilaisuudessa tulee kuvattua paljon, joten kuvien jälkikäsittelyyn menee väistämättä aikaa. Pitääksesi käsittelyajan mahdollisimman pienenä, pyri ottamaan kuvat mahdollisimman valmiina. Keskity siis rajaukseen, kuvakulmaan, kuvauskorkeuteen ja linjojen pitämiseen suorana (esim. ikkunat ja urut); tähän auttaa kuvaaminen käyttäen kameran takanäyttöä ja vielä parempi, jos näyttöä voi kääntää tarpeen mukaan. Takanäytöltä kuvaaminen aiheuttaa myös vähemmän huomiota, kuin etsimen läpi kuvattaessa.

9. Rajauksen yms. lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kameran kuvausasetuksiin. Jos valaistus ei vaihtele, voi manuaaliasetuksista (aukko, suljinaika ja herkkyys) olla hyötyä. Tällöin kuvasarjojen (esim. kukkien laskeminen arkulle) jälkikäsittely helpottuu ja kuvien katsojan silmät kiittävät, kun valaistus ei vaihdu kuvasta toiseen.

--

--