Sorin Sirkus — Enigma

Sorin Sirkuksen joulushow Enigma tarjosi jälleen taitavien nuorten loisteliaan esityksen. Show näyttää vuosi vuodelta vain parantuvan. Kamerallisesti tämä oli itselleni mielenkiintoinen kerta, sillä jätin “oikean” kameran kotiin ja kuvasin vain iPhone 7 Plussalla.

Istumapaikan kanssa kävi onni, sillä se löytyi toiseksi etummaiselta riviltä. Ennen shown alkua laitoin puhelimen tietysti äänettömälle ja himmensin näytön niin pimeäksi kuin mahdollista, jotta en häiritsisi lähellä istuvia (tosin yleisössä ei varmaan ollut ketään, joka ei olisi kuvia ottanut).

Kuvausohjelmana käytin ProCam 4 -ohjelmaa, josta löytyy mm. raakakuvaus, manuaali tarkennus (focus peak -tyylinen) ja suljinajan sekä herkkyyden (ISO) manuaalinen asetus. Harmillisesti aukkoa ei pysty itse valitsemaan. Useaan kertaan tarkistin, ettei salama ollut päällä, eikä se koskaan kyllä välähtänytkään. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuvasin ProCamilla pidempään ja alkuun meni hieman aikaa sopivien säätöjen löytämiseen. Lopulta päädyin vain kahden asetuksen säätämiseen — suljinajan ja ISOn.

ISOn koitin pitää mahdollisimman pienenä ja korkeimmillaan se kävi vain 400:ssa. Suurimman osan kuvista otin ISO 100:lla. Suljinaika oli melko pitkä (1/50) ottaen huomioon, että kuvasin eniten iPhone 7 Plussan “telelinssillä” eli n. 56 millisellä. Vasta tietokoneella selvisi, että kuvat olivat pysyneet suht hyvin tärähtämättöminä — en keksi muuta syytä tähän kuin iPhonen kuvanvakaajan, joka suoriutui tehtävästä kiitettävästi. Pisimmillään laitoin suljinajan 1/4 pituiseksi, joilla kuviin sai kyllä liikettä, muta tarkkojen osien saaminen oli tuuripeliä.

Kuvaaminen puhelimella sujui hyvin. Toiselta riviltä päsi ottamaan melko hyviä lähikuvia telelinssillä ja laajemmalla (n. 28mm) sai katettua — no, laajemman näkymän. ProCam kadotti kerran linssin valinta-painikkeen, mutta uudelleenkäynnistyksellä kaikki oli taas kunnossa. Johtuiko sitten raakakuvien ottamisesta, mutta välillä kuvien ottaminen näytti hieman tahmaavan, enkä ollut täysin varma milloin kuva tuli otettua. Liikaa tämä ei kuitenkaan kuvausta haitannut. Pari kertaa kävi niin, että kamera ei ollut tarkentanut oikein. Kuvauskohde oli kuitenkin varsin haastava, joten ehkä nämä tarkennusvirheet voi antaa anteeksi.

Tietokoneella kuvia katsoessa yllätyin positiivisesti — etenkin raakakuvien muokkauksen jälkeen. Eihän laatu pärjää millään edellisillä kerroilla käyttämälleni kalustolle, mutta riittää varsin hyvin ainakin tätä testikertaa varten. Suurin korjattava asia jälkikäsittelyssä (Lightroom) oli kohinan poisto. Vaikka ISO oli korkeimmillaan vain 400, niin kännykkämaailmassa se tuottaa jo melko kohisevaa kuvaa. Hetken aikaa Lightroomin Detail-paneelia säädellessä löytyi asetus, jossa kohinan sai hyvin haltuun (Luminance 100, 25, 0 ja Color 100, 0, 100) ja tarkkuus ei kärsinyt liikaa. Näillä asetuksilla esim. Fujilla otetut kuvat menisivät aivan vahamaisiksi, mutta iPhonen kuviin ne sopivat.

Alla kolme kuvaa 100%-suurennoksella; vasemmalla raakakuva ilman muokkauksia, keskellä raakakuva muokkausten kera ja oikealla JPG-kuva kameran omilla asetuksilla.

En nyt siis lähtisi myymään järjestelmäkameroitani, mutta hyvin tyytyväinen olen iPhone 7 Plussan kuvausominaisuuksiin. Sisätiloissa oleva sirkus ei ole myöskään sieltä helpoimmasta päästä kuvattava.

Lisää kuvia Flickrissä.

Kirjoistus julkaistu alunperin 7.1.2017.

--

--

Vinkkejä, kokemuksia ja pohdintoja valokuvaukseen liittyen.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Heikki Saarinen

Heikki Saarinen

www.valomatka.com - lempääläinen henkilökuviin erikoistunut valokuvaaja.