A hatékonyság új dimenziója: Így építsd be mindennapjaidba a Mindfulness szemléletet!

A Mindfulnesst magyarul tudatos jelenlétnek fordíthatnánk legfrappánsabban. Egy Harvardi kutatás szerint ,,az elménk az idő 47%-át merengéssel, gondolatokba mélyedten tölti. A gondolatoknak ez az állandó elkalandozása közvetlen oka a boldogtalanságnak is.” (Andy Puddicumbe) Erre nyújt megoldást a Mindfulness szemlélete. Ekkor energiáinkat és fókuszunkat a jelenre összpontosítjuk.

Azért hatékony alkalmazni a Mindfulnesst a mindennapokban, mert segítségével az állandó feszültségeken túllépve, az itt és most szépségeit tudjuk átélni. Lényege az, hogy egy tevékenység közben tudatosan arra koncentrálunk, amit teszünk és nem hagyjuk, hogy gondolataink cikázzanak, csapongjanak különböző témák között. Ez nem egy módszer, vagy egy trükk, hanem egy másik perspektíva, egy olyan szemléletmód amely az élet több területére is átültethető, így a munka világában is alkalmazható, akár vezetőként, akár munkatársként.

Hatékony értekezletek

Egyik kiváló példa lehet erre az értékezleteken való alkalmazása. Ekkor az itt és mostra reflektálva szólunk hozzá a megbeszélésekhez. Ha valami nem világos, akkor azonnal rákérdezünk, ha támadt egy gondolatunk, ötletünk akkor nem várunk annak megosztásával. Előfordul, hogy elkalandozik egy-egy rövid időre valakinek a gondolata egy megbeszélés alkalmával de a Mindfulness gyakorlásával ez egyre ritkábban fordul elő, hiszen a jelenben maradásra helyezi a hangsúlyt. Az ilyen fajta gondolatbeli elkalandozásokat könnyen megállíthatjuk például a gondolat stoppal. A módszer lényege, hogy amikor érzékeljük, hogy jön egy nem témába vágó gondolat, gyorsan vizualizálunk magunk elé egy STOP táblát, ezzel elkerülhető a tovább gondolása, hiszen megálljt parancsoltunk magunknak. Ha sokszor csináljuk, szinte automatikussá is válik a STOP tábla megjelenése, mielőtt a zavaró gondolat elhatalmasodna rajtunk.

A még hatékonyabb értekezletek érdekében ajánlom a Hatékony meeting tervezés/szervezés tréningjeinket!

Tartalmas kapcsolatok

Egy másik ilyen helyzet, a kapcsolatépítés- és ápolás. Ez a munkahelyi életen kívül is könnyen beépíthető. Párbeszédek alkalmával, amikor kizárod a külvilágot és a másik félre fókuszálod teljes figyelmed. Vagy akkor, amikor nem tereled el a szót az aktuális témáról. Azért is hasznos, mert így a kapcsolat javul, érzi a figyelmet a másik fél, nő a bizalom. A munkatársak motivációja is megnő, hiszen fontosnak érzik magukat.

Feltöltődést adó szünetek

A kávészünetedet töltsd úgy, hogy valóban az érzékszervi tapasztalásaidra figyelsz, nem pedig azon jár az eszed, hogy milyen feladatokat kell még megcsinálnod, ugyanis így nem lesz olyan pihentető az eredmény, mintha minden mást elengednél. Próbáld ki azt, hogy ahelyett, hogy munka közben a feladatra fókuszálva fogyasztod el, inkább dedikálsz rá 5–10 percet. Meglepő, de igazán feltölt, ha tényleg csak erre fókuszálsz. Kávé lefőzése közben hallgathatod a kávéfőző búgását, érezheted a kávé illatát. A kávé kortyolgatása közben is add át magad a jelen élményének, figyeld meg, koncentrálj a kávé illatára, ízére, miközben kortyolod. Ha ezek után csöppensz vissza a munkába, valódi feltöltődést tapasztalhatsz! Legalább óránként érdemes 5–10 perc szünetet tartani. Bármivel is töltöd, legyen az egy séta, egy finom falat elfogyasztása, beszélgetés a kollégákkal — ha ezt valódi, a jelenre fókuszált módon teszed meg, akkor biztos, hogy nagyobb energiaszinten térsz vissza a feladataidhoz.

Természetesen más helyzetekben is használható a Mindfulness szemléletmódja. Rendszeres alkalmazásával azt tapasztalhatod majd, hogy pozitívabb közérzeted lesz, csökken a feszültség és a stressz. Növeli a hatékonyságot, sőt a kreativitásra is pozitív hatással van.

Az időgazdálkodás tréningjeinken is érintjük a témát, de ha úgy gondolod, hogy csapatod számára fontos a mélyebb megismerése, akkor inkább a Stresszkezelés tréningjeinket tudom javasolni.

www.valoro.hu 
info@valoro.hu