Ötlettár a munkavállalói elkötelezettség növeléséhez, amit már holnap beépíthetsz! - Neked melyik a kedvenced?

Az, hogy a munkavállalók elkötelezettek legyenek, egy hosszútávú és következetes lépésekből álló folyamat. Nyilvánvalóan ez nem működik egyik napról a másikra, de vannak olyan elemek, amelyeket akár már holnaptól be tudsz építeni a mindennapokba.

Az egyik alapköve a munkavállalók jóllétének, a tisztelet. Úgy érdemes bánni minden egyes munkavállalóval — a takarítótól kezdve a marketing menedzserig -, hogy azok egyenrangú félnek érezzék magukat veled szemben. Ez egy olyan kulcs a munkahelyi életben, amely nagyban hozzájárul az elköteleződés erősítéséhez.

1. Segítsd a személyes fejlődésüket

Az elköteleződés kialakításában és fenntartásában rendkívül fontos a személyes fejlődés érzése. Ha a munkavállaló azt érzi, hogy:

  • folyamatosan fejlődik,
  • egyre jobb abban, amit csinál
  • a munkahelyén felemelik, nem pedig lenyomják

akkor ez által olyan erőre kap, hogy valósággal szárnyalni kezd.

Azonban, ha a munkavállaló úgy érzi, hogy megállt a növekedésben, a kreativitásban, mikor nem vár rá új kihívás — akkor unottabbak lesznek, különösen ha azt látják, hogy a munkatársaiknak biztosítva van a fejlődési lehetőség.

,,Ne félj attól hogy lassan haladsz, egyedül attól félj, hogy egy helyben állsz.” (kínai közmondás)

Gyakori csapda, ha a cég nem támogatja a munkavállaló kreativitását. Kifejezetten akadályozó, ha állandó jelleggel arra fókuszálnak, hogy mi az ami működik — pedig időnként a kísérletezés igencsak megtérülő, hiszen olyan megoldás felé juthatunk el, amire előtte akár nem is gondoltunk. Sokszor remek ötleteik vannak a munkavállalóknak, mégsem jutnak el a felszínre. Ha azonban azt érzik, hogy bátran bedobhatják ötleteiket, hogy megvalósíthatják önmagukat, hatással lehetnek a folyamatokra, akkor sokkal nagyobb elkötelezettséget tapasztalhatunk.

- Ötletláda:

Remek lehetőség egy ötletláda kialakítása, ahova mindenki bedobhatja azokat a javaslatait, amelyeket jónak lát. Így teret kapnak rá, hogy bármikor, bármilyen témában kifejtsék az elképzeléseiket, nem kell vele megvárni egy olyan alkalmat, amikor az épp aktuális. Időről időre elő lehet venni az ebben leledző javaslatokat, meghatározott időközönként pedig megbeszéléseken is be lehet dobni.

- Brainstorming:

A nagyobb projektek előtt nem árt ha a “több szem többet lát” elvet alkalmazva, egy nagyobb körben vitatjátok meg a felmerülő ötleteket. Ez két okból is hatékony: egyrészt biztatod a munkavállalókat arra, hogy meg merjék osztani az ötleteiket, amely által elkötelezettebbek lesznek — másrészt pedig olyan meglátásokat hozhatnak be, amelyek neked talán eszedbe sem jutottak volna.

2.) Építs be folyamatos visszajelzéseket!

Könnyen kiszúrjuk, ha valaki hibázik, de vajon a pozitív visszajelzések is elég gyakoriak-e? Tudtad, hogy az optimális eset az, ha 3-szor több pozitív visszajelzés éri a dolgozót, mint negatív? Ne várd meg a következő teljesítményértékelést ha jól végezte dolgát a kolléga, tedd szóvá azonnal! Ez neki is egy megerősítés, hogy jó irányba halad és te is tudatosítod, jobban tudod értékelni a másik fél erőfeszítéseit.

- Elő az építő kritikával!

Ne a hibákra koncentrálj, hanem a megoldásra! Mindenki hibázik, amelyet jó, ha tudatsz a másik féllel, azzal a szándékkal, hogy fejlődhessen. Amikor valami nem pont úgy sikerült, ahogyan te azt elvárnád, akkor megoldás-orientált gondolkodással tárjátok fel együtt a hiba okát és a lehetséges kijavítását, tanulságokat. A visszajelzésed sohase arra épüljön, hogy a másik fél milyen, mint munkaerő, a visszajelzésed az elvégzett feladatra irányuljon! A személyeskedés nem vezet jó útra.

- Tudasd a kollégákkal, hogy számít a véleményük!

Nem csak adni fontos a visszajelzést — hanem kapni is. Meghatározott időközönként fontos, hogy a másik félt is meghallgasd, így Te is fejlődsz vezetőként. Ha a munkavállalók azt érzik, hogy meghallgatják őket, számít a megélésük a szervezetben, akkor sokkal inkább fontosnak érzik magukat, ami szintén az elkötelezettséget erősíti meg bennük.

3.) Tedd élvezetessé a munkát!

Nem lehet egy olyan munka se annyira monoton és egyhangú, hogy ne lehessen egy kicsi lazaságot belecsempészni.

Sok olyan vállalati kultúra van, ahol a félelem szerepet játszik. Megelőzhető ez olyan trükkök bevetésével, mint pl. a szórakozás beépítése a kultúrába. Mindenekelőtt fontos, hogy a munkavállalók tudják, hogy van lehetőségük pihenésre és szórakozásra. Szintén több praktikát vethetünk be ennek érdekében, amelyek beépítésével nem is kell várni:

- Legyél Te a példa!

Nem jó üzenet, ha azt látják rajtad a munkatársak, hogy ki sem látsz a munkából és csak az elvégzendő feladatokból áll az élet. Fontos, hogy lássák rajtad a munkavállalók, hogy olykor a lazítás is megengedett — nem kell nagy dolgokra gondolni, egy közös ebéd a csapattal vagy a kávészünetek is elegek ahhoz, hogy megtörjék az állandó munkavégzést és egy kis feltöltődést adjanak egy átlagos munkanapon.

- Csapatépítésre fel!

Szervezz csapatépítő eseményeket időnként! Sokkal elkötelezettebb az a munkavállaló, aki a “tartozni valahova” érzést megkapja a munkahelyén. Időnként megszervezni egy apróbb összejövetelt nem egy nagy munka, mégis rengeteget ad a csapatnak. Nem is feltétlen neked kell, hogy ez a feladatod legyen — ez pont egy olyan dolog, amit bátran delegálhatsz egy olyan kollégának, aki a csapat egyik szószólója, hidd el, még örülni is fog neki.

- Ünnepeljétek meg a nagyobb mérföldköveket együtt!

Ha egy fázis végére értetek egy adott projektben, vagy egy sikerélményt éltetek át — emlékezzetek meg róla röviden! Az elismerés kifejezése rendkívül fontos, és elképesztő energiákat lehet utána megmozgatni, a munkavállalók motiváltabbak lesznek. Apró figyelmesség, ami nem igényel különösebb szervezőmunkát — csupán közösen megemlékeztek a sikerről pár percben, az eredmény pedig magáért beszél majd.

Összességében tehát sok út van, ami az elkötelezettséghez járul hozzá, a felsoroltak pedig azonnal be is építhetők a mindennapi működésbe. Minden nagy változás apró lépésekkel kezdődik, rajtad áll, hogy ezt megteszed-e. Ha további útmutatásra van szükséged, akkor coaching, tréning vagy tanácsadás formájában is válaszolunk kérdésedre.

www.valoro.hu

info@valoro.hu

forrás: Officevibe

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.