Fyra saker jag lärt mig av att jobba med stora webbprojekt i över 10 år

Jag har jobbat på kommunikations-, webb- och designbyråer i över ett decennium. Under dessa år har jag jobbat med tiotals webbprojekt för både stora och små organisationer. Ibland som team- och leveransansvarig, ibland som projektledare eller digital specialist. Här är några av de viktigaste lärdomar av de stora webbprojekten jag har varit inblandad i.

Sara Hernandez
Variant Sverige
3 min readMay 19, 2024

--

1. Kundens beställare och byråns huvudprojektledare är nyckelpersoner som måste ha tid, mandat och erfarenhet.

Jag har jobbat i uppdrag med väldigt otydlig beställare, eller en allt för junior beställare som inte har mandat i sin egen organisation. Om beställaren inte kan fatta beslut, saknar mandat att tillsätta interna resurser eller saknar förankringsprocess så leder det till ofta till stora utmaningar i projektet. Det kan bli svårt att hålla både budget och tidsplan och slutresultatet riskerar att inte motsvara de interna förväntningarna.

På andra hållet så behöver det finnas en stark och erfaren huvudprojektledare från byråns sida. Om man skickar fram en person med lägre erfarenhet så behöver den personen stöttning och ett internt bollplank för att kunna hantera konflikter och problem.

2. Design är inte en fråga om tycke och smak

En gång för många år sen var jag på ett pitchmöte med ett företag som vi ville sälja ett webbprojekt till. Jag förklarade hur vår designprocess gick till. Det vill säga hur vi skulle ta fram design och koncept för den nya webbplatsen för att skapa en lösning som funkar för målgruppen och som linjerar med bolagets varumärke och grafiska profil. Till svar fick jag att så var helt onödigt att arbeta för att det var ändå VDn som hade sista ordet och hens smak och åsikter var de allra viktigaste.

Vi tackade för oss och hoppade av processen. Att designa en lösning baserat på en individs åsikt är inte rätta vägen för att skapa värdefulla digitala tjänster. Att gå in ett projekt under ovanstående premisser är också dömt att misslyckas — för hur vet du att du uppnår resultat om bedömningen är subjektiv?

3. Innehållet är nästan alltid den trånga sektorn

Bolag köper ofta upp design- och utvecklingstjänster på stan när det gäller utvecklingen av en ny webb. För det är kompetenser man inte har själv. Innehåll däremot är något som kan göras inhouse — “vi har ju så många duktiga skribenter i kommunikations- eller marknadsteamet”. Problemet jag har stött på ofta är att dessa personer inte får utrymmet och tiden att jobba med webbprojektet. De ska ju fortfarande producera årsredovisningar, marknadsföringsmaterial, skriva pressreleaser eller vad de nu har för arbetsuppgifter. Och inga ansvarsområden plockas bort bara för att ett nytt projekt startas.

Att arbeta med innehållet till en ny webbplats kräver också mer än bara att skriva texter. Man behöver tänka på allt från sökmotoroptimering och metainformation till UX-copy, webbplatsens struktur och taxonomi. Ta hänsyn till användarupplevelsen och hur användarflödet ser ut på den nya webben. Och så projektledning såklart. Flera gånger har jag varit med om att kundens kommunikatörer blivit sjukskrivna mitt under brinnande webbprojekt pga för hög arbetsbelastning och stressiga deadlines.

4. Det är viktigt att fira framgångarna tillsammans

Jag har varit med i projekt som har pågått i flera år. Ibland från förstudie till slutgiltig lansering 2–3 år. När man jobbar i såna långa projekt är det viktigt att man firar milstolpar och framgångar. I ett av de bästa projekten jag jobbade i så var beställaren noga med att dels kommunicera ofta om projektets framgångar och del-lanseringar. Dels så firade vi ofta. Det var tårta vid varje del-lansering och en stor fest på slutet.

Så här flera år senare så minns jag inte alla händelser i projektet, men jag minns den fina gemenskapen i arbetsgruppen och tårtan som vi åt. Den beställdes med den nya webbplatsens startsida som dekorerad bild ovanpå och var svingod. 🎂

Vill du ha fler tips eller bara snacka med nån som har drivit och deltagit i många stora webbprojekt under åren, så hör av dig på sara.hernandez@variant.se!

Följ Variant på LinkedIn och Instagram!

--

--