Kom snabbt igång med användningstester

Mathias Jarboh
Variant Sverige
Published in
8 min readMar 5, 2024

Skriven av Hilde Reindal

En kortfattad guide om hur du snabbt kommer igång med användningstester av dina digitala produkter.

En illustration

Varför användningstest?

Användningstester är ett relativt billigt och förvånansvärt enkelt sätt att få insikt i hur människor upplever att använda din produkt. De kan skalas upp eller ner i budget och tidsram, och du behöver faktiskt inte ha designer i jobbtiteln för att utföra.

Den här guiden täcker grunderna som krävs för att planera och genomföra användningstester. Den riktar sig främst till dig som inte har någon tidigare erfarenhet av metoden och vill ha hjälp med vad du ska tänka på och vad du ska göra — från början till slut.

I ett användningstest testar vi kvaliteten på användningen och identifierar problem, möjligheter och beteenden. Det säger oss något om hur lätt det är att utföra grundläggande uppgifter vid första användningen. I vilken utsträckning lösningen kräver och tillåter lärande.

När de väl har lärt sig och fått erfarenhet av designen, hur snabbt kan de slutföra uppgifterna då? Användarna har alltid en uppgift att lösa, ett behov som tillgodoses genom att använda din produkt. Så hur effektivt de når sitt mål är en aspekt som vi kan få insikt i genom att observera dem anta det.

Det är också intressant att ta reda på vilka fel som kan uppstå. Tillåter lösningen användare att återställa efter att ett fel har inträffat? Hur upplevs felsituationer?

En aspekt av en produkt som ibland glöms bort är också hur bekväm och estetisk en design upplevs. Hur nöjda känner sig användarna när de använder den? En visuellt tilltalande design kan göra människor mer toleranta mot misstag och skapa en positiv respons i hjärnan, men samtidigt kan det också leda till att problem med att användningskvaliteten inte upptäcks. Användningstester kan alltså hjälpa oss att avslöja vilken upplevelse användarna har i sitt möte med det estetiska, men vi måste samtidigt vara försiktiga så att det inte blir en ursäkt för att förbise andra viktiga aspekter.

Hur många och vem?

Tumregeln när du användningstestar är att du upptäcker de allra flesta problem med kvaliteten på användningen genom att testa på minst 5 personer. Om du har väldigt tydliga och olika användargrupper när det kommer till hur de använder produkten kan du till exempel testa 2–3 inom varje grupp.

De personer du väljer ska vara relevanta för det du testar och sträva efter mångfald när det gäller faktorer som kön och ålder.

Vad består ett användningstest av?

Ett användningstest kan delas in i tre huvudfaser: planering, genomförande och uppföljningsarbete. Vi ska nu titta på vad som ingår i de olika faserna.

1. Planering

Här lägger du grunden för ett användningstest som löper smidigt. Gör du ett bra arbete här ser du också till att testningen kan utföras så effektivt som möjligt.

· Börja med att definiera ett övergripande mål med testet. Varför ska vi genomföra det? Vad vill vi ha kvar?

· Samla in de hypoteser som du vill testa. Dessa kommer att ligga till grund för testuppgifterna. De hypoteser du testar kan härledas från antaganden som du har arbetat utifrån längs vägen. Nu är det dags att få svar på dem.

· Ta reda på vilka som är relevanta att testa på och hur dessa personer ska rekryteras. Rekrytering kan ske på många olika sätt, här är några idéer: ta hjälp av kundtjänst, sociala medier, skapa enkäter, diskussionsforum, externa aktörer som rekryterar åt dig, sök intressegrupper, använd ditt nätverk, fråga vänner och familj.

· Ange datum för slutförande och skapa ett schema.

· Rollfördelning: vem antecknar/observerar? Vem faciliterar? Att bjuda in observatörer är användbart av flera skäl:

  1. Du behöver någon som dokumenterar längs vägen om du ska underlätta för dig själv.
  2. Det finns en möjlighet att involvera intressenter för att skapa engagemang och ägarskap. Genom att få en uppgift (anteckna) blir de också mer aktiva lyssnare. Utvecklare eller andra teammedlemmar är ofta bra observatörer. Det är en bra idé att vägleda observatörerna lite om hur du vill strukturera dina anteckningar. Detta kommer att göra efterproduktionen mycket enklare.

· Klarlägg vilken miljö testet ska utföras i: Ska vi köra på en prototyp? Staging/QA eller produktionsmiljö? Ska personerna testa på sina egna telefoner? Ska vi tillhandahålla dator/telefon?

· Var beredd på att ha nödvändiga resurser tillgängliga och att det kräver nära samordning mellan både design och utveckling.

· Gör en plan för genomförandet. Det bör stå något om vad som ska hända, hur lång tid det ska vara mellan deltagarna, när det ska vara pauser osv.

2. Rekrytering av deltagare

Att rekrytera deltagare kan i vissa fall vara en lite tuff affär, men om du är lite kreativ lyckas du alltid hitta någon som är villig att delta.

· Viktigt att komma igång med detta snabbt. Det tar alltid längre tid än man tror.

· Formulera inbjudan till testet.

· Börja skicka ut inbjudningar. Om personen är villig börjar samordningen med att få in dem i schemat.

· Du måste vanligtvis skicka ut till många fler människor än du faktiskt behöver — det kan finnas många som inte svarar eller drar sig tillbaka.

· Boka plats för användningstestet kontinuerligt. Kom ihåg att du behöver både ett rum för observatörer och för själva genomförandet.

· Var medveten om all personlig information som du börjar samla in här om deltagarna och att du värnar om deras integritet.

· Tänk inte heller för mycket på att sålla bort potentiella deltagare. Ibland kan en promenad i korridoren på kontoret också ge resultat. Detta är relaterat till målet med testet. Det är inte alltid man behöver hitta deltagare externt, men man ska inte alltid testa internt heller.

· Det finns verktyg som kan underlätta bokning av deltagare (t.ex. Calendly).

Exempel på ett schema

3. Ta fram ett testmanus

Testmanuset alltså uppgifter och scenarion för användningstester är den faktiska planen för hela genomförandet. Den har vanligtvis en inledande del, de faktiska scenarierna du går igenom och en avslutande del. Observera att utarbetandet av testmanus ofta sker parallellt med rekryteringen av deltagare.

· Skriv en praktisk introduktion till testet — denna går man igenom tillsammans med testdeltagaren och sätter premisserna för testet. Här förklarar du vad du går igenom, vad ett användningstest är och ger deltagaren möjlighet att ställa frågor. Här är det också viktigt att betona att man inte testar personens tekniska förmågor, utan själva lösningen.

· Anteckna eventuella inledande frågor. Det kan till exempel handla om deltagarens erfarenhet av att använda produkten sedan tidigare, eller med liknande produkter.

· Själva uppgifterna — gå tillbaka till definitionen av vilka hypoteser du vill ha svar på, och skriv uppgifter utifrån detta. Max 4–5 uppgifter. En uppgift kan kräva sammanhang eller information som säger något om hur uppgiften ska lösas. Du bakar sedan in denna information i ett scenario: Du reser regelbundet med tåg och överväger därför att köpa en biljett som gör att du kan resa så mycket som möjligt inom en månad. Du har också hört talas om en ny typ av biljett som ger dig bästa möjliga pris baserat på antalet resor du gör. Du vill hitta den biljett som är billigast för dig. Du kan anta att du reser i genomsnitt 23 gånger under en månad, inom vuxenkategorin. Uppsatsen kan avslutas med en fråga, men den bör vara neutral, till exempel: Hur ska du försöka lösa det här? Hur skulle du gå tillväga i den här situationen?

· Anteckna eventuella avslutande frågor till deltagaren. Här kan du också gräva djupare i några av de saker som deltagarna upplevde eller sa under testet.

· Testa din plan genom att genomföra en generalrepetition på en person som inte är inblandad i testet. Detta gör det mycket troligt att du kommer att upptäcka eventuella logiska brister i scenarierna, problem med tid eller med miljön där testet kommer att köras. Det kostar lite i både tid och ansträngning och kan spara dig mycket huvudvärk under själva testet.

4. Genomförandet

Dagen är här, deltagarna är bokade och du är redo. Kom i god tid och gör en sista kontroll av att allt tekniskt som behövs är igång som det ska.

· Följ testmanuset — gå igenom samma introduktion för varje deltagare. Betona att det inte är deltagaren som testas, utan lösningen. Förklara vad det är de kommer att delta i och varför vi gör detta.

· Längs vägen är det viktigt att hålla sig neutral och inte prata för mycket. Om du är relativt tyst tar deltagarna ofta ansvar för att berätta.

· “Sitt på händerna” — när deltagarna gör misstag eller misslyckas med att göra något, vänta och se vad som händer. Ställ neutrala följdfrågor (“ Vad letar du efter nu?”)

· Häng med i tiden. Du som facilitator ansvarar för att få igenom uppgifterna inom rimlig tid. Ibland är det rätt att avbryta en uppgift och gå vidare.

· Fokusera på att skapa en trygg miljö för deltagarna. Det är en konstgjord situation och vissa människor kan få lite scenskräck när de vet att de är iakttagna.

· Var nyfiken och öppen. Vi har alla olika antaganden och många är inte så tekniskt vana.

· Ställ öppna frågor. Vi lär oss ingenting av att leda deltagarna i en riktning.

· Observatörer: använd färgkodade anteckningar. Detta gör efterproduktionen enklare!

· Motstå frestelsen att “hjälpa” testdeltagarna. Detta är viktigt för att inte påverka testet för mycket.

5. Analys och sammanfattning

Det är klokt att avsätta tid för själva sammanfattningen och analysen efter testet, helst nästa dag om det är praktiskt möjligt. Man glömmer förvånansvärt snabbt.

· Börja med att läsa igenom alla anteckningar — när du börjar identifiera återkommande teman kan du börja skapa kategorier.

· Gör kopior av anteckningarna — då behåller du också ögonblicksbilden av hur anteckningarna tillhör de olika deltagarna.

· När alla anteckningarna är sorterade kan man börja sammanfatta i mer sammanhängande, textuell form och komma fram till vilka resultat man vill arbeta med. Även här underlättas arbetet om färgkodade anteckningar har använts längs vägen.

6. Voila!

Du har genomfört ditt första användningstest.

Kom ihåg att:

· Övning ger färdighet — vilket är mycket sant för särskilt facilitatorrollen under användningstester.

· Lite testning är alltid bättre än ingen testning!

Lycka till! 🙌

PS: Här har du en checklista för att komma ihåg de viktigaste uppgifterna:

--

--