Lyckas med innovation med hjälp av tillämpad strategi (del 2 av 2)

David Dinka
Variant Sverige
Published in
4 min readJun 26, 2023

I del 1 av denna artikelserie tittade vi på utmaningarna med dagens förhållningssätt till innovation[MOU1] och produkt och tjänsteutveckling. I denna del utforskar vi lösningar och verktyg för att komma vidare.

De framsteg som vi ser på marknaden och hur den har omdefinierat utvecklingen av produkter och tjänster har förändrat det tillvägagångssätt som behövs för strategiskt tänkande.

Traditionella produkter hade fokus på funktion och praktisk användning, men detta har ändrats. För ett par år sedan började vi se utvecklingen av digitala produkter, produkter som möjliggjorde ökad kontroll och övervakning av dess användning. Nästa steg blev då att koppla ihop produkterna, skapa produkter som kunde svara på frågor om användning och hur det påverkar kvalitet och underhåll.

Vi skulle då också kunna koppla ihop detta till ett integrerat system, där olika slags produkter inom en användningskedja kan interagera. Och där vi nu står är i grunden på gränsen till system av system, där produkter och tjänster inte bara samverkar i sin egen användningskedja, utan som kompletterande delar av andra användningskedjor.

Enligt min erfarenhet av att arbeta med strategi för många olika organisationer och företag så är steget mellan Digitala, Uppkopplade Produkter till Produktsystem det svåraste att ta.
Svårigheten att ta språnget beror delvis på den strukturella cementering som gamla strategier tenderar att skapa. Ofta behöver strukturen, processen och affärsmodellen omvärderas inför nästa steg.

En annan aspekt är att initiativen och investeringarna inte är i linje med det långsiktiga målet. Produktsystem och system av system kräver ett annat strategiskt resonemang när det gäller teknik, affärer, användare och organisationer.

Värdeerbjudandet, tekniken, förväntningarna och de organisatoriska förändringarna är relativt stora, vilket gör att riktningen behöver bli ännu mer fokuserad. Att satsa på fel PoC (Proof of Concept) eller för många initiativ blir dyrt. Många av initiativen för digitala, uppkopplade produkter hamnar på PoC-kyrkogården på grund av bristande affärsvärde eller strategisk relevans. De löser inte rätt problem eller tillfredställer inte rätt behov.

Den strategiska huvuduppgiften blir då att identifiera den framtida positionen, att styra mot i en riktning. Genom att identifiera positioneringen i System of Systems får prioriteringar och fokus ett verkligt värde och färre initiativ hamnar på PoC-kyrkogården. Positionen börjar definieras genom att förstå konkurrensfördelen utifrån nuvarande kärnkompetens, detta sker dock inte enskilt utan behöver ske samtidigt som det finns en öppenhet för att omvärdera av affärsmodellen.

Design Thinking är en nyckel i det nya landskapet

Detta leder med stor sannolikhet till ett nytt landskap, där tidigare konkurrenter kan bli partners. Det blir också uppenbart med detta framtida landskap att ingen organisation kommer att kunna agera ensam. I en värld av Systems of Systems så bidrar flera aktörer med specifik kompetens. Det möjliggör också att varje aktör kan bidra inte bara med ett förväntat erbjudande, utan något som utmärker och tillsammans med andra skapar en innovationshöjd.

Att identifiera denna position är inte en rak väg, det är en iterativ process som kräver kontextanalys byggd på empati för situationen, problemidentifiering och definition, idéer för nyskapande och prototyper för testning… eller som vi ibland kallar det Design Thinking.

Att arbeta med beslutsfattare och ledningsgrupper ställer dock vissa krav på hur man kommunicerar och engagerar sig. Som facilitator så finns det bara en begränsad tid att fånga uppmärksamheten och visa värdet. Ingen är intresserad av metodiken eller tillvägagångssättet egentligen, alla har en metodik. Så du vill inte lägga tid på att förklara den teoretiska bakgrunden eller komplexa modellen. Vår erfarenhet har visat oss att vi behöver enkla verktyg som vi inte behöver mer än 30 sekunder för att förklara, och sedan komma in på kärnfrågorna. Det behövs något som är visuellt, något som kan är lätt att ta till sig och som går att jobba snabbt och iterativt.

Business Model Canvas som ramverk

Det finns flera verktyg och metoder för innovation och affärsutveckling. Som exempel så har vi använt oss mycket av Business Model Canvas (BMC) och varianter av den. Approachen med BMC som grund har visat sig kunna fokusera på problemet och inte processen bakom. Att använda fysiska artefakter och post-its har underlättat engagemang och det blir lättare att bygga upp en berättelse som går fram och tillbaka mellan olika “canvases”. Man ska dock inte se detta som en fast verktygslåda, utan mer som ett ramverk för att ställa frågorna. Det kommer inte ut en full affärsmodell från en BMC, men den är väldigt bra för att skapa en gemensam förståelse för den eftersträvansvärda positionen framåt.

Tillämpad strategi ska leda till konkreta aktiviteter

En tillämpad strategi riktar sig framförallt till beslutsfattare och strategiägare för att hjälpa dem att navigera i en snabbt föränderlig värld genom att kombinera traditionell strategi och designtänkande. Målet är att skapa en tillämpad strategi som förverkligar innovation och affärsutveckling.

Tillskillnad från mycket av det traditionella strategiarbeten så är målet att komma fram till konkreta aktiviteter. Det är inte en strategi för en byrålåda eller en dropbox, det är en aktiviteter som tydliggör vad som ska hända på måndag morgon.

Många organisationer, särskilt inom industrin, har idag digital ångest. De ser att den nya tekniken och nya marknaden kommer att utmana deras gamla arbetssätt. Applied Strategy hjälper dem att ha en grundad inställning till ny teknik och nya affärsmodeller. Det är ett sätt att bygga innovation på nuvarande kärnkompetens.

Vill du prata mer om tillämpad strategi och hur ni inom er organisation kan jobba med verktygen inom ert innovationsarbete så tveka inte att höra av dig.

david.dinka@variant.se

--

--