Varför borde du skriva en tillgänglighetsredogörelse?

Mathias Jarboh
Variant Sverige
Published in
3 min readMay 29, 2023

I takt med att världen blir alltmer digital är det viktigare än någonsin för företag i Sverige att prioritera digital tillgänglighet. Detta innebär att skapa produkter och tjänster som kan användas av personer med funktionsnedsättningar, inklusive de med syn-, hörsel-, rörelse- och kognitiva funktionsnedsättningar. 2025 kommer också nya lagkrav när Tillgänglighetsdirektivet, träder i kraft. Det ställer högre krav på privata företag kring tillgänglighet.

Vad är en tillgänglighetsredogörelse?

En tillgänglighetsredogörelse är ett dokument som beskriver hur väl ens digitala tjänst uppfyller de krav på tillgänglighet som finns beskrivet i lagen. Den ska innehålla beskrivning av det innehåll som inte är tillgängligt och varför det för närvarande inte är tillgängligt. Tillgänglighetsredogörelse gör det möjligt att se på samlad plats vilka tillgänglighetsbrister ens tjänst har samt en möjlighet för användare att rapportera in brister.

A person grabbing a pile of papers and putting it on a table

Varför borde du prioritera tillgänglighet och skriva en tillgänglighetredogörelse?

För det första: alla bör ha lika tillgång till teknologi, oavsett deras förmågor. Genom att prioritera tillgänglighet kan företag bidra till att säkerställa att deras produkter och tjänster är användbara av den bredaste möjliga målgruppen.

Att göra en genomgång av sin tjänst/produkt hjälper produktteamet i sin utveckling. Att veta var det finns brister och möjligheter för förbättring kommer göra det lättare att prioritera vidareutveckling och göra din tjänst bättre för alla.

Slutligen så kommer det nya lagkrav som även kommer att gälla privata aktörer, det så kallade tillgänglighetsdirektivet. Tillgänglighetsdirektivet kommer att träda i kraft den 28 juni 2025 och de som kommer att beröras är företag som tillhandahåller:

  • Elektroniska kommunikationstjänster
  • Medietjänster
  • Tjänster för persontransporter
  • Banktjänster
  • E-böcker
  • E-handel

Tillgänglighetsdirektivet innebär att även privata aktörer kommer att ha lagkrav på sig att tillhandahålla sina användare med en tillgänglig tjänst.

Kermit the frog writing on a typewriter

Hur skriver man en Tillgänglighetsredogörelse?

Att göra en genomgång och tillsyn av sin produkt kan kännas omfattande och nedprioriterat inom organisationen. Men att göra en granskning av tillgängligheten i sin tjänst kommer att hjälpa produktteamet i sin utveckling, att veta var det finns brister och möjligheter för förbättring kommer göra det lättare att prioritera backloggen så ni kommer snabbare framåt.

  1. Börja med att göra en genomgång av din tjänst så att den uppnår nivå AA i WCAG och är förenlig med den europeiska standarden EN 301549.
  2. Gör en bedömning om den är följsam till lagkraven.
  3. Skapa en detaljerad beskrivning av vad som inte är tillgängligt.
  4. Anteckna utvärderingsmetod. Har man gjort egen bedömning eller granskats av extern part, rekommendationen är att ta in en extern part som har expertis inom området.
  5. Se till att det finns en meddelandefunktion för att kunna rapportera in brister

Mall för Tillgänglighetsredogörelse

An example of how to write an accessibility statement

Vi på Variant har skapat vår egen mall där vi utgått i ifrån DIGGs mallar för tillgänglighetsredogörelse för att hjälpa dig skriva din egen. Den innehåller också information i hur du fyller i den korrekt :). Ta del av det här:

Figma Community:
https://www.figma.com/community/file/1243111466303249686

Github:
https://github.com/varianter/Tillg-nglighet

Se sen till att digitalisera och göra tillgänglighetsredogörelsen tillgänglig på din webbplats, så att alla kan ta del av den.

Behöver du hjälp på vägen? Sänd ett mejl till mathias.jarboh@variant.se.

--

--