5 zaken die je moet doen bij waterschade

Wouter Lachat
VerzekerJezelf
Published in
3 min readJun 21, 2018

Stond jouw straat volledig blank na die ene grote storm? Is jouw kelder ondergelopen door een leiding die gebarsten is door het vriesweer? Een kapotte vaatwasser die je keuken onder water heeft gezet?

Voor velen is dit een ver-van-mijn-bed-show, het gebeurt echter jammer genoeg vaker dan je zou denken. Een goede verzekering en een goede begeleiding tijdens de verschillende stappen die je moet nemen om vergoed te worden, zijn dan een must. Je kan natuurlijk zelf ook een aantal stappen ondernemen om zo snel mogelijk geholpen te worden:

1 Beperk de schade

  • Probeer de bron van de waterschade zo snel mogelijk te dichten.
  • Indien het water van bij je buren komt, verwittig hen zodat zij de nodige stappen kunnen nemen.
  • Sluit je elektriciteitstoevoer af indien nodig.
  • Bescherm je meubels en bezittingen.

2 Contacteer je makelaar of verzekeraar

Belangrijk is dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je verzekeraar of makelaar. Hiermee wachten kan de schade verergeren, bovendien betekent dit ook vaak dat je langer moet wachten op je vergoeding. Leg hen de situatie uit en vraag wat de volgende stappen zijn die je moet ondernemen. TIP: hou je polisnummer bij de hand!

3 Geef zoveel mogelijk informatie door

De volgende stap is het doorgeven van informatie, foto’s enzovoort aan je verzekeraar. Probeer hier zo volledig mogelijk te zijn. Vermeld duidelijk de datum, de oorzaak, de gevolgen en eventuele tegenpartijen van de schade. Indien er materiële schade is kan je vaak reeds een inschatting van de waarde meegeven. Als bijvoorbeeld je kast beschadigd is, kan je reeds de originele factuur meegeven. Dit kan ervoor zorgen dat je schadegeval sneller afgehandeld geraakt.

4 Offertes opvragen

In veel gevallen kan je zelf offertes opvragen om de schade te laten herstellen. Indien je een loodgieter, elektricien of andere stielman kent waar je in het verleden reeds mee hebt samengewerkt, is dit natuurlijk handig. De offertes die je hebt opgevraagd, dien je door te geven aan je verzekeraar die alles nakijkt en hopelijk zijn goedkeuring geeft.

Het is wel belangrijk dat je de herstellingen pas laat uitvoeren wanneer de verzekeraar zijn goedkeuring heeft gegeven.

5 Afspraak met de expert

In bepaalde gevallen laat de verzekeraar een expert langskomen om de schade te bekijken. Op basis van zijn expertise zal hij de kost van de schade inschatten, een rapport en een proces verbaal opstellen. Lees alles goed na alvorens je het document ondertekent. Hoewel deze mensen vaak een overvolle agenda hebben, is het toch belangrijk om deze afspraak zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Het is namelijk zo dat wanneer de expert zijn oordeel geveld heeft, het schadegeval meestal zeer snel verwerkt wordt.

Heb je zelf reeds een schadegeval gehad in het verleden en vond je dat het hier en daar wel beter, duidelijker of sneller kon?

Vul dan onze anonieme vragenlijst in en maak kans op 2 bioscoop-tickets!

--

--