Hur kan AI hjälpa oss skapa nya yrkesroller för att nå klimatmålen?

Viable Cities
Viable Cities
Published in
4 min readApr 27, 2023

Avsändare: Johan Forsberg, DigJourney

Vi står inför en av vår tids största utmaningar — klimatförändringarna. För att nå vårt mål om klimatneutrala städer 2030 behöver vi öka takten på omställningen, och för att göra det måste vi öka effekten av städernas omställningsteam genom att öka deras kapacitet. Men det är inte enkelt att veta vilka roller som krävs för att nå största möjliga impact. Det är, för att uttrycka sig milt, väldigt komplext. Så vi bestämde oss för att prova något nytt — att använda AI-teknik för att definiera omställningsteamens förmågor och förhoppningsvis identifiera nya, spännande yrkesroller som kan göra en verklig skillnad. Och resultatet var fantastiskt — vi hittade helt nya roller som vi aldrig tidigare hade tänkt på och teamsammansättningen blev mer dynamisk. Vi är nu väldigt spända över att utforska detta AI-baserade arbetssätt närmare och se hur det kan hjälpa oss att öka takten i klimatomställningen. När vi inom ramen för konsortiet Accelera (som är ett konsortium som sedan 2020 ger stöd till transformativa innovationsprocesser) bestämde oss för att testa AI- teknik som en del av vår arbetsprocess, så började vi med att samla in data i workshops med 11 städer som Accelera samarbetar med. Data som vi sedan klustrade utifrån olika kriterier. På det viset utvecklade vi ett första embryo till en strukturerad databas över de förmågor som krävs i ett omställningsteam för att deras arbete ska ha verklig påverkan och effekt inom det komplexa system som ska transformeras.

Genom att därefter applicera modern AI-teknik på datan, kunde vi identifiera och få fram helt nya rollbeskrivningar, baserade på de förmågor som krävs för att uppnå klimatneutrala städer. Med AI-teknikens hjälp kunde vi alltså identifiera förmågor som tidigare varit outtalade och som inte hade övervägts på grund av att vi varit fast i våra egna erfarenheter och konventioner. Resultaten från testerna med 11 städer visade på nya roller som till exempel förankringskommunikatör (som förankrar insatserna med samtliga intressenter i staden) och minnesvårdare (som verkar som ett institutionellt minne för att samla och bevara erfarenheter och lärdomar). Vi kunde också se hur dessa förmågor och roller liknade varandra eller skiljer sig åt städerna emellan. Genom att fortsätta bearbeta data och tillföra ytterligare information kommer vi i framtida iterationer kunna skapa ännu mer träffsäkra och innovativa yrkesroller som bryter med konventionella förväntningar och skapar större impact.

En annan intressant sak som vi upptäckte när vi använde AI-tekniken, var att den även visade sig användningsbar gällande rekryteringsprocessen. Eftersom att AI kunde identifiera, precisera och prioritera de viktigaste rollerna, så möjliggör det även en mer effektiv och objektiv rekryteringsprocess. Genom att matcha kandidater med de specifika förmågorna och rollerna som behövs i omställnings teamet kan städerna minska risken för att rekrytera utifrån gammal vana och på så sätt öka kvaliteten i rollbeskrivningar och rekryteringar. AI hjälper oss hitta lösningar utanför boxen eftersom tekniken inte på samma sätt fastnar i redan tänkta tankar utan söker lösningar utifrån bredare referensramar, och det är något vi kan nyttja mer framöver. En annan fördel med datadrivet förhållningssätt är att det kan hjälpa till att skapa nya yrkesroller och rekryteringsstrategier som är anpassade till det specifika sammanhanget i varje stad. Detta är särskilt viktigt när det gäller att rekrytera kompetenser inom missionsdriven omställning och impact innovation. Det datadrivna, AI- förstärkta arbetssättet kan fungera som en ytterligare och alternativ bedömning, genom att tillhandahålla objektiva insikter och analyser. Detta effektiviserar analyserna och minskar både kostnaden och tidsåtgången i hela rekryteringsprocessen. En av de stora utmaningarna med traditionell rekrytering är annars risken för omedvetna fördomar och diskriminering. Genom att använda objektiva algoritmer och datainsamling kan AI-bearbetning av information minska risken med omedvetna fördomar och främja en mer rättvis och inkluderande tillsättningsprocess. Det är dock viktigt att påpeka att AI inte är en mirakellösning på alla problem, men det kan fungera som ett användbart verktyg för att vässa omställningsteamens utformning. Det är viktigt att använda AI på ett ansvarsfullt och etiskt sätt för att säkerställa att processen är rättvis och inkluderande för alla. Likväl så får vi inte glömma bort den mänskliga bedömningen. Även om AI kan hjälpa oss att förbättra rekryteringsprocessen, så bör slutliga beslut om teamens utformning fortsatt fattas av personer med en helhetssyn och förmåga att bedöma kandidaters lämplighet även utifrån faktorer som personlighet, kommunikation och samarbete.

Du kanske undrar om AI har genererat den här texten du just läst? Svaret är både ja och nej. AI har använts för att bidra med vissa perspektiv, organisera textmaterial från Accelerera- och Viable Cities-dokument och skapa en struktur för texten. Men jag som författare har lagt tid på att stödja och justera skrivprocessen, och jag har också ställt kontrollfrågor för att säkerställa att texten uppfyller mina önskemål. Vi har ännu inte nått en fullt automatiserad arbetsprocess, vare sig för att skriva bloggposter eller för att definiera nya yrkesroller, men vi har tagit ett stort steg framåt, något som bara för några månader sedan i det närmaste hade varit helt omöjligt.

Viable Cities är ett nationellt program inriktat på innovation för klimatneutrala och hållbara städer. I satsningen Klimatneutrala städer 2030 — med verktyget Klimatkontrakt 2030 — samarbetar programmet med 23 städer och sju myndigheter för att snabba på klimatomställningen. Programmet får stöd i en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Viable Cities samordnas av KTH. viablecities.se

Tillsammans med Vinnova höll Viable Cities en gemensam utlysning under 2020 (Innovationsledning för innovativa, hållbara och klimatneutrala städer) med syfte att främja och sprida innovationsförmågan i klimatneutrala städer och innovationsplattformar. Syftet var också att få aktörer att samarbeta på nya sätt i en experimenterande kultur som möjliggör resultat som främjar omfattande systemförändringar.

Utlysningen resulterade i projektet Accelerera, som syftar till att ta fram nya tjänster, metoder och verktyg för transformativ innovationsförmåga för politiker, chefer, innovations- och förändringsledare, samt omställningsteam. Bakom projektet står ett konsortium av projektparter, bland annat Digjourney, som omfattar en robust kombination av ledande forskare och praktiker med lång och relevant erfarenhet. Läs mer om Accelerera här: https://accelereratransformation.se

--

--

Viable Cities
Viable Cities

Viable Cities – The strategic innovation program for climate neutral and sustainable cities.