Knytkalas i mellanrummens arkitektur

Så kan medborgarna engageras i klimatomställningen

Viable Cities
Viable Cities
4 min readOct 4, 2021

--

Under arbetet med Klimatkontrakt 2030 har flera strategiska utvecklingsområden identifierats, områden som behöver förstärkas för att snabba på klimatomställningen. Ett av dem är medborgarengagemang. I våras fick Anthesis i uppdrag att utveckla en strategi för hur medborgare och civilsamhälle kan engageras som medskapare i stadens framtid. Här är några reflektioner från Agneta Persson, Anthesis.

Gästskribent: Agneta Persson, VD Anthesis Sverige

Alla vet att det krävs rejäla insatser för att vi ska nå våra klimatmål och för att hejda allt för långtgående klimatförändringar. Och alla vet att det berör oss alla, vi måste alla ställa om och bli klimatsmarta. Det är ett gemensamt ansvar och det krävs en mobilisering av medborgarengagemang av aldrig tidigare skådat format för att vi ska målen.

För att vi ska nå missionen om klimatneutrala och hållbara städer krävs en mobilisering av medborgarna som aldrig förr. Illustration: Jens Magnusson/Viable Cities

Hur kommer det då sig att den här mobiliseringen går så trögt? Och att den i princip inte får kosta pengar? Att åtgärder för medborgarengagemang för klimatomställning inte får någon egen budget, åtminstone inte hos de flesta aktörer som jobbar med klimatomställning? Det är lätt att bli lite avundsjuk på de som jobbar med digitalisering och teknisk utveckling av olika slag, de har ju ofta egna utvecklingsbudgetar.

Kanske beror trögheten på att medborgarengagemang för klimatomställning är ett komplext arbetsområde. Man har testat någon åtgärd förut, och det funkade inte… Eller så har man aldrig testat, så det funkar nog inte… En viktig faktor är nog att det snabbt kan bli politik, och då blir det känsligt. Det finns också mycket osäkerhet kring vilka metoder och verktyg man ska använda, och lite ”Svarte Petter-spel” med funderingar på hur och av vem som medborgaren egentligen bör engageras?

En effekt av att medborgarengagemang för klimatomställning sällan får någon egen budget är att det generellt inte heller görs några regelrätta uppföljningar och utvärderingar. Vi har helt enkelt bristfällig kunskap om vad som ger bäst klimateffekt och bäst resultat per investerad krona (för det kostar pengar och ger effekter även om det inte har en egen budget).

En annan orsak kan ju vara att det är så svårt att få folk att engagera sig i klimatomställningen, det är mycket som konkurrerar om intresse och tid i livet. Men är det verkligen sant? Vi ser många exempel på människor som engagerar sig för klimatomställningen, både Fridays for Future med Greta Thunberg i spetsen, ”Gretas gamlingar” som demonstrerar på torget i Gävle och många, många andra organisationer och människor. Vi måste ”bara” bygga förtroende, hitta triggers som engagerar, och kombinera med andra fördelar som man kan nå genom att leva klimatsmart. Bättre hälsa, förbättrade skolresultat och nya arbetstillfällen till exempel.

Och vi måste sluta tro att vi själva ska uppfinna alla metoder och åtgärder från början, och sluta tro att allt måste vara innovativt och nytt. Självklart behövs nytänkande. Men vi måste också ”kopiera mera”. Ser du en metod eller en åtgärd som har funkat hos någon annan? Stjäl den med stolthet, modifiera den lite om det behövs och gör den till din!

Ofta handlar det om att arbeta i skärningspunkterna mellan olika aktörer och/eller olika fackområden. För att jobba framgångsrikt med medborgarengagemang för klimatomställning måste man jobba tillsammans med andra aktörer, av olika slag, och jobba med mellanrummens arkitektur. Och bjuda in till knytkalas, där var och en bidrar med sina delar.

Att jobba med medborgarengagemang för klimatomställning innehåller många komplexa situationer och många utmaningar. Men också många möjligheter: först och främst att lyckas att mobilisera för och samskapa en hållbar framtid, men också att ha ett spännande och stimulerande arbete, att träffa många intressanta människor och att känna meningsfullhet i att bidra.

Vi på Anthesis har tillsammans med våra kollegor på Actinate och Sustainable 3.0 på uppdrag av Viable Cities arbetat fram ett förslag till strategi för medborgarengagemang för omställning till klimatneutrala städer. Det har varit ett mycket stimulerande uppdrag, och vi har med glädje och stolthet lämnat över vårt förslag till Viable Cities. Onsdagen den 6 oktober kommer vi att presentera förslaget på Viable Cities klimatfrukost. Jag hoppas att du kommer. Och låt oss gemensamt vara mellanrummens arkitekter och bidra till klimatomställningen!

Agneta Persson
VD, Anthesis Enveco AB

Viable Cities är ett program inriktat på innovation för klimatneutrala och hållbara städer. I satsningen Klimatneutrala städer 2030 — och med verktyget Klimatkontrakt 2030 — samarbetar programmet från 1 oktober 2021 med 23 städer och fyra myndigheter för att snabba på klimatomställningen. Programmet får stöd i en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Viable Cities samordnas av KTH. viablecities.se

--

--

Viable Cities
Viable Cities

Viable Cities – The strategic innovation program for climate neutral and sustainable cities.