Mariestad: Vätgasdriven förskola — ett kliv in i framtiden

Viable Cities
Viable Cities
Published in
3 min readJan 27, 2022

I Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 arbetar 23 svenska kommuner för att tillsammans snabba på klimatomställningen. Mariestad är en av de mindre kommunerna i satsningen och här berättar Niklas Lindström från Mariestads kommun om hur de framgångsrikt testar vätgas som klimatneutral energilösning.

Begreppet ”En hållbar framtid” genomsyrar verksamheten på förskolan: de hushåller med vatten, återanvänder papper och använder sig av återbruksmaterial i lek och skapande och mycket annat.

Den 18 januari invigdes Kronoparkens förskola i Mariestads kommun. En förskola vars energiförsörjning i princip sker helt off-grid. Solceller på taken ombesörjer större delen av energibehovet, av överskottselen produceras sedan vätgas vilken lagras i ett externt gaslager. Vätgasen omvandlas till elenergi som används för drift och uppvärmning under vinterhalvåret.

Mariestad är en liten kommun med knappt 25 000 invånare vid Vänerns östra sida. Men storleken har aldrig varit ett hinder i strävan mot att bli klimathållbart. Medverkan i Viable Cities med det övergripande målet att nå klimatneutralitet 2030 ger lilla Mariestad än mer råg i ryggen om att det finns bara en väg framåt — den hållbara vägen.

Närproducerad grön vätgas

Mariestads kommun har i dagsläget 11 vätgasbilar i den egna bilpoolen. Vätgasbilar är en slags elbil, där vätgasen omvandlas till el i en bränslecell under tiden man kör — det enda bilarna släpper ifrån sig är vatten.

I början av 2017 invigdes en vätgastankstation i Mariestad som ett par år senare kom att bli världens enda tankstation med närproducerad grön vätgas. I korthet producerar solcellerna och vanligt kranvatten (från Vänern) grön el som skickas in i en elektrolysör, varpå vattenmolekylerna sönderdelas och bildar syrgas och vätgas. Vätgasen lagras sedan i högt tryck för att användas när den behövs. Vätgasen går till en bränslecell som med hjälp av luft omvandlar vätgasen till elektricitet. Och det kanske fiffigaste av allt, det enda utsläpp som bildas är vattenånga.

Vi spolar fram tiden några år till 2020 när det tas ett politiskt beslut om att bygga en förskola med vätgas som energilösning. Tankstationen har visat att det är möjligt att lokalt producera grön vätgas, nu är det dags att ta nästa steg.

Hållbarhetstema

Solceller på taket producerar el till förskolan och överskottet lagras i form av vätgas. Vätgasen används sedan för drift och uppvärmning under vinterhalvåret

Den 18 januari 2022 samlas kommun- och skolledning tillsammans med byggherren Serneke, förväntansfulla barn och föräldrar, framför Kronoparkens förskola. Nu ska förskolan äntligen invigas, och trots flera utmaningar har vi lyckats att hålla tidsschemat! Här kommer barn och pedagoger att vistas i en lärmiljö där kretsloppet och hållbarhet är en naturlig del av vardagen. Vi jobbar medvetet kring begreppet ”En hållbar framtid”. Alla möbler i personalrummet är reused, eller återanvända på svenska.

Förskolan är uppdelad i två våningsplan och har åtta avdelningar som fått namnen: Solen, Vinden, Vattnet, Vågen, Källan, Värmen, Elen och Strömmen. Här finns plats för 144 barn.

Stora investeringar

EU: satsar närmare 500 miljarder euro i The Green Deal där vätgas har en utpekad nyckelroll i energiomställningen. I Sverige håller regeringen på att ta fram en nationell vätgasstrategi.

Satsningarna skapar trygghet i våra vägval, även om vi lokalt fått viss kritik med andemeningen att en liten kommun inte ska experimentera med skattepengar. Vi tror att det är viktigt att det görs insatser på alla nivåer för att vi ska nå målen om ett klimatneutralt samhälle.

Kronoparkens förskola är också en viktig del i vår medborgardialog, att vi på ett förståeligt och pedagogiskt sätt kan visa hur vi kan ställa om. Och vi börjar med de allra minsta.

Det tror vi är rätt melodi för framtiden.

Niklas Lindström
Kommunikatör, Mariestads kommun

Viable Cities är ett nationellt program inriktat på innovation för klimatneutrala och hållbara städer. I satsningen Klimatneutrala städer 2030 — och med verktyget Klimatkontrakt 2030 — samarbetar programmet från 1 oktober 2021 med 23 städer, däribland Mariestads kommun, och fem myndigheter för att snabba på klimatomställningen. Programmet får stöd i en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Viable Cities samordnas av KTH. viablecities.se

--

--

Viable Cities
Viable Cities

Viable Cities – The strategic innovation program for climate neutral and sustainable cities.