Medborgare för klimatomställning i Hammarby sjöstad
Här samarbetar boende, näringsliv, akademi och för en klimatneutral stadsdel 2030
I Hammarby Sjöstad i Stockholm pågår ett unikt hållbarhetsarbete. Målet är att stadsdelen ska bli klimatneutral till år 2030. Satsningen drivs av ElectriCITY Innovation tillsammans med medborgare, bostadsrättsföreningar, företag och akademi.
Skribent: Lennart Backlund, kontaktperson: Jörgen Lööf, båda från ElectriCITY Innovation. Projektet presenterades på Klimatfrukost 9, tillsammans med erfarenheter från Sharing Cities Swedens testbädd i området, och kan ses i efterhand här.
Hammarby Sjöstad är ett av Sveriges mest uppmärksammade stadsbyggnadsprojekt. Ett gammalt hamn- och industriområde har förvandlats till en modern stadsdel med över 25 000 invånare. Stadsdelen planerades och byggdes på ett nytt sätt för att kunna uppfylla stadens högt ställda krav på hållbarhet. Under de 20 år som gått sedan den första inflyttningen har cirka 130 000 personer besökt stadsdelen för att studera hur energi-, vatten- och återvinningssystemen har utformats och hur kollektivtrafiken svarar för 80 procent av de dagliga resorna.
Sedan 2013 drivs hållbarhetsarbetet vidare genom medborgarinitiativet ElectriCITY Innovation. Ambitionen är att Hammarby sjöstad ska vara ledande i klimatomställningen med målet att den ska vara klimatneutral 2030. Hammarby Sjöstad 2.0 kallas det lokala projektet som fungerar som en demoplats och testbädd för innovationer inom energi, transport, cirkulär ekonomi och digital stadsutveckling.
ElectriCITY har utvecklat en modell för att engagera boende i Hammarby Sjöstad — ett bottom-up perspektiv och en helhetssyn för klimatfrågor som integrerar bostäder med e-mobilitet, cirkulär ekonomi och stadsodling. Hur dessa aktiviteter kan dra nytta av varandra när det gäller att spara energi, utveckla mer hållbara transporter och få människor mer medvetna och aktiva i miljöarbetet.
Projektmodellen är ett exempel på hur medborgare och företag tillsammans kan medverka i klimatomställningen och göra förändringen ekonomiskt lönsam för alla parter. Arbetet sker i ständig dialog med de boende, såväl i den egna stadsdelen som i andra kommuner och stadsdelar. Ju fler som deltar, desto större förutsättningar för att modellen ska kunna utvecklas och förbättras utifrån nya tankar och innovationer. Vi ser det som ett träd med ett grenverk fullt av skott som ger nya grenar, det vill säga nya initiativ som blir till nya projekt.
Exempel på pågående projekt och initiativ:
• Energiansvariga och styrelser i bostadsrättsföreningar deltar i Ecodrives, en energikartläggning där de lärt sig hur de deras fastigheter fungerar och framförallt hur de kan spara energi genom effektivisering. En metod som gjort att många fastigheter i Sjöstaden har sparat upp till 20 procent av energikostnaden.
• Regelbundna energimöten där erfarenheter delas och grannar inspirerats av varandras investeringar. Gemensamma upphandlingar av exempelvis solceller, nya styrsystem, bergvärme och värmepumpar har lett till att ett antal bostadsrättsföreningar investerat och sänkt energikostnader med över 50 procent.
• För att bidra till en ökad e-mobilitet hjälper ElectriCITY bostadsrättsföreningar att installera laddplatser för el- och hybridbilar i de lokala garagen. Det har resulterat i ett det idag finns cirka 600 laddplatser i Hammarby Sjöstad. Utmaningen under 2021, då allt fler föreningar vill utöka antalet laddplatser, är att få till en fungerande central och smart styrning av laddning som gör att alla bilar inte laddar samtidigt. Detta både för att undvika effektbrist samt att laddningen görs när det är som billigast.
• En informell 0-zon har insättats där gemensamma upphandlingar av fastighetstjänster — exempelvis hämtning av återvinning — resulterat i lägre kostnader samt krav på elektrifiering av fordon.
• I ett pilotprojekt vill ElectriCITY genomföra en satsning på lagrad och delad energi i mikronät, eller så kallade energigemenskaper, som ett bidrag till ökat samspel i energisystemet mellan konsumenter och prosumenter, men även andra energiaktörer som systemansvariga nätoperatörer och lokala myndigheter. Projektet kan göra Sverige internationellt ledande inom nya energitjänster, innovationer och nya affärsmodeller.
En viktig del i ElectriCITYs arbete är att verka för att de innovationer som testas ska kunna kommersialiseras och även i vissa fall utvecklas både på en nationell och internationell marknad. Ett exempel på spridning av innovationer är ElectriCITYs aktiva medverkan i nätverket Urban Tech Sweden (UTS), som har som mål att öka handeln med lösningar inom hållbar stadsutveckling och kan verka som finansiell, teknisk och hållbar systemintegratör. UTS har möjlighet att integrera de lösningar som utvecklats i Hammarby Sjöstad både i Sverige och vid internationella leveranser.
ElectriCITY Innovation är en ekonomisk förening med ett 80-tal medlemmar och partners. Från forskarvärlden deltar KTH, IVL och RISE, från Stockholms stad deltar Miljöförvaltningen och Invest Stockholm. Bostadsrättsföreningarna representeras av Sjöstadsföreningen och från företagsvärlden deltar bland annat Skanska, Atrium-Ljungberg, HSB, JM, Siemens, ABB, Ferroamp, Solkompaniet, Stockholm Exergi, Ecoclime, Envac, Infranode med flera.
Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram med uppdraget är att snabba på omställningen till klimatneutrala och hållbara städer till 2030, med digitalisering och medborgarengagemang som möjliggörare. Programmet får stöd i en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
ElectriCITY Innovation är en av Viable Cities medlemsorganisationer. Sharing Cities Sweden, med sin verksamhet i Hammarby sjöstad, är en av Viable Cities satsningar. Stockholms stad är med i satsningen Klimatneutrala städer 2030.