Från lådcykelpool till delningssystem för energi

Viable Cities
Viable Cities
Published in
5 min readAug 23, 2021

Insikter från Sharing Cities Swedens testbädd i Umeå.

När Umeå kommun för fyra år sedan klev in i programmet Sharing Cities Sweden var begrepp som delningsekonomi inget som fanns med i deras styrande processer. När nu satsningen avrundas i augusti 2021 så delar Sharing City Umeå med sig av några av sina reflektioner.

Gästskribent: Philip Näslund, Sharing City Umeå, Sharing Cities Sweden

Vi måste rädda våran framtid!! Alla säger rädda miljön, börja göra!!

Elev i årskurs 4, Umeå

Citatet ovan kommer från en elev i årskurs 4 i Umeå. Vi fick det till oss vid en aktivitet vi gjorde tidigt i projektet, där vi bad elever från förskolor och årskurs 4 ge oss sin bild av hållbara Umeå. Vi hade precis lanserat Cykelstället med U-bikegaraget i centrala Umeå, som är en av våra testplatser för delad mobilitet, cykelservice och en gemensam yta för delningsaktiviteter. En av eleverna ritade den här teckningen (se nedan) vilket verkligen träffade mig och den har varit en inspiration i mitt arbete sedan dess. Den klara insikten från en av Umeås 12-åriga elever, om att vi måste gå från ord till handling för att rädda miljön är talande i sig själv. Vi har ett stort ansvar inför kommande generationer att ställa om våra samhällen och möjliggöra för oss att leva inom planetens gränser.

Delning kan vara en del av lösningen, och den går att göra nu

Umeå blev 2017 en av fyra testbäddar för att testa, utveckla och kritiskt granska delningsekonomin i Sverige. Vi gjorde det tillsammans med Stockholm, Göteborg och Malmö och med en nationell kunskapsnod vid Lunds universitet och med det involverades många aktörer från hela Sverige. I Umeå har vi arbetat med flera satsningar för att möjliggöra för hållbara livsstilar, inom planetens gränser, och vi såg Sharing Cities Sweden som en perfekt fortsättning, för medborgardrivna innovationsprocesser.

Umeå har under lång tid haft en snabb tillväxt och står inför stora investeringar i bostadsområden, stadsbyggnad och infrastruktur. Samtidigt har vi en tydlig prioritering, att klara tillväxten på ett hållbart sätt och möjliggöra för en klimatneutral stad till 2030. Till det så har vi en målsättning om att bli ledande inom cirkulär ekonomi. När Umeå fick möjligheten att bilda en testbädd för delningsekonomi var det från kommunens sida en möjlighet att konkretisera arbetet med cirkulär ekonomi och skapa en förståelse för hur resursdelning kan vara ett strategiskt arbetssätt för en hållbar stadsutveckling.

Det vi märkte när vi genomförde förstudien till projektet 2017 var att vi fick ett stort gensvar på att arbeta med delning. Vi genomförde tre innovationsverkstäder med olika målgrupper; allmänheten, potentiella partners och nationella aktörer. Utöver det har även enskilda partnermöten genomförts. Totalt var över 110 aktörer med i formandet av projektet som vi lyckades tratta ner till fyra områden och åtta partners som bildade projektgruppen. Men vi har hela tiden haft med oss den öppenhet som är en grund för delning.

Schematisk bild över Sharing City Umeås delprojekts bidrag till Umeås hållbara tillväxt.

Testbädden i Umeå

För oss var det viktigt att ta vara på den sociala hållbarheten och involvera målgrupper och medborgarna tidigt i processen. Genom att utveckla tjänster och idéer direkt med dem som är potentiella kunder och på så sätt medskapa lösningarna har varit centralt. Det har självklart sett olika ut beroende på om det har handlat om Umeås el-lådcykelpool U-bike, utveckla en delningsutbildning till skolor till helt ny infrastruktur som delningspaviljongen och det mer tekniska delningssystemet för energi. Oavsett det har vi haft många dialogmöten i olika former och träffar både med företag, privatpersoner och föreningar. Att skapa en testbädd för delningsekonomi gick snabbt från ett miljö- och klimatprojekt till att få in den sociala innovationen.

Att dela bygger på tillit och det är något som måste byggas över tid. Det fantastiska med delning är att det kan ske inom alla sektorer, i nästan alla områden och där inte minst vår kunskap och lärdomar kan flöda mellan organisationer och personer. Det här är något jag tror vi behöver stanna upp kring. Vad är det vi försöker åstadkomma och för/med vem?

Ett fint exempel från Umeå är att kommunens integrationsenhet Viva genom projektet har utvecklat helt nya metoder för att arbeta med delning som ett sätt att underlätta för nyanlända Umeåbor. Det har både varit för att identifiera vilka resurser som behövs när du är ny — i allt från verktyg, cyklar och sociala ytor — till att kunna få information om befintliga tjänster som bibliotek och kollektivtrafik.

Minst lika viktigt var att identifiera vilka kompetenser som kommer till staden och om det går att stödja ett entreprenörskap kring cirkuläritet och delning från det. En av höjdpunkterna som jag såg var när vi stöttade en klädbytardag i hyreshuset som stått i fokus för projektets aktiviteter. En enkel aktivitet som skapade stora mervärden. Det blev en välbesökt dag med Umeåbor från hela staden, vilket ledde till interaktion på helt nya sätt och skapade en förståelse för den kultur av hållbar konsumtion som finns. Det visar att det med enkla medel går att skapa stora sociala värden.

Det har varit med stor glädje jag har fått vara koordinator för Sharing City Umeå och fått följa den resa som alla aktörer inom projektgruppen har gjort, att få ha träffat så många andra som deltagit i våra aktiviteter, vid nationella förekomster och att fått ha möjligheten att byta erfarenheter med andra europeiska städer och nätverk. Projektet har varit en slingrig resa, i sann innovationsanda. Vi har kommit till nya insikter, fått revidera våra ursprungliga antaganden, tagit omtag och fortsatt att testa oss fram. Vi delar nu med oss av våra resultat via Sharing Cities Swedens och Umeå kommuns webbplatser.

Sharing Cities Sweden ska vara en kunskapsnod för delning i städer och vi hoppas ni ska finna resultaten intressanta i er hållbarhetsresa.

Webbinarium den 25 augusti kring resultaten av testbädden anordnas av Sharing City Umeå. Boka din plats här: “Staden som delningsplattform 2.0”.

Sharing City Umeå är en del i Viable Cities satsning Sharing Cities Sweden som utforskat delningsekonomin i städer under fyra år. I en serie blogginlägg berättar projektteamen om sina resultat. Läs blogginlägget från Göteborg här.

Viable Cities är ett innovationsprogram för klimatneutrala och hållbara städer. Syftet är att snabba på klimatomställningen i städer till 2030, med digitalisering och medborgarengagemang som möjliggörare. Programmet har 100 medlemsorganisationer från näringsliv, akademi, civilsamhälle och offentlig verksamhet samt omkring 200 projektpartners. Det är ett av 17 strategiska innovationsprogram som har fått stöd i en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Viable Cities, som samordnas av KTH, pågår till och med 2030.

--

--

Viable Cities
Viable Cities

Viable Cities – The strategic innovation program for climate neutral and sustainable cities.